Квебек – новото Елдорадо за безработни французи

Франс прес

Налегнати от безработица, все повече френски младежи планират самоизгнание в Квебек – едно от редките кътчета, останали на завет от кризата. „Хубавата провинция“ обаче предлага визи с престой най-много година и половина; само 30 на сто успяват да си ги продължат.

Канада отпуска годишно 14 000 визи на французи между 18 и 35-годишна възраст – молбите за Квебек обаче бележат истински бум. В средата на февруари Френско-квебекската служба за младежта (ФКСМ), осигуряваща връзките между Париж и Квебек, вече бе издала над 10 000 временни разрешения за работа.

Студенти, желаещи да продължат образованието си отвъд Атлантика, не липсват никога. Търсещите работа обаче се множат от четири години насам с надеждата поне там да открият нещо за себе си. Квебек ги посреща и приема независимо от специалността. Младежите с дипломи „БАК плюс 2“ и „БАК плюс 3“ (съответно за две- и тригодишно обучение във ВУЗ след матурата, б. р.), дори стажанти от професионални гимназии са добре дошли.

Канадската икономика впрочем не се развива зле – безработицата за януари е 7 на сто при 13,5 процента сред младежта, сочат данните на националната статистика. Докато във Франция безработните са 10 на сто, а сред младите – почти всеки четвърти.

Нещо повече, хората в Квебек охотно приемат младите французи. Заради общия език – но има и друго. „Квебекчаните смятат, че французите имат добра подготовка в сравнение с пришълците от други страни“, обяснява Фредерик Льофре, генерален секретар на ФКСМ. Според него един французин може да си намери „интересна работа“ за няма и месец.

Някои потеглят с договор за стаж в джоба, други – на късмет, колкото да поработят през лятото. Но „приемеш ли да започнеш с малка заплата, всичко може да стане“, забелязва Льофре.

След година без работа и стотици СиВи-та, разпратени без резултат, 28-годишният Матийо е решил да си опита късмета: „Ходил съм доста пъти в Квебек. Не само че се говори френски, но има и работа навсякъде. Всяко второ кафене търси сервитьори“.

Завършил телекомуникации с втори диплом по специалност недвижими имоти, той изпратил десетина молби и накрая бил одобрен за шестмесечен стаж в комуникационна компания.

Фирмата обаче няма да му плаща – Матийо ще получава възнаграждение от „Пол амплоа“, френската служба по заетостта. Споразумение между „Пол амплоа“ и ФКСМ, подписано официално през 2012 г., дава възможност на французите до 35 г., търсещи работа, да заминават на стаж в Квебек, без да губят правото на помощи в страната си.

Двайсет и двегодишната Клара Санберо с диплом „БАК + 2“, специалност телекомуникации, е отделила един месец, за да види на място как стоят нещата. Връща се там идното лято с двумесечен срочен договор като журналистка. „Ако трябваше да остана във Франция, щях да следвам още. „БАК + 2″ у нас не струва пукната пара. В Квебек самият френски диплом вече е нещо“, казва тя.

Младата жена естествено се надява на по-сигурно положение в бъдеще. Тук обаче нищо не се знае отнапред. Едва 30 на сто от младежите с временна виза успяват да останат по-дълго.

Френската общност в Квебек наброява 110 000 души от общо 250 000 имигранти сред 8-милионното население.

„То се знае, по-скоро бих отишла в Испания – признава 27-годишната Виржини Манюс, която заминава за една година. – Не съм стъпвала никога в Квебек, но възможностите са там.“ На борсата вече от година, младата французойка напразно е търсила работа в сферата на културните контакти. „Да си намериш работа във Франция без връзки е направо невъзможно“, оплаква се тя.

Ако се завърне във Франция като почти всички младежи, запътили се към Квебек – макар за година само, Виржини Манюс поне ще обогати своето СиВи, попълвайки графата „международна мобилност“. Допълнително предимство в търсенето на стабилна работа.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.