Франсоа Оланд събуди надежди в Атина

Френският президент Франсоа Оланд направи шестчасов престой в Атина, по време на който теми като енергетика, приватизация, а и съвместна експлоатация на находища, бяха в дневния ред на разговорите му с гръцкия премиер Андонис Самарас.

Енергийните въпроси бяха доминиращи. Гръцкият министър-председател засегна болезнената тема за изключителната икономическа зона, като каза, че енергийните запаси на Гърция, намиращи се в акваторията на страната, са сред най-богатите в Европа.

Гърция има законово основание да обяви изключителна икономическа зона по силата на морското право и това страната може да направи, когато си поиска и при това в съответствие с всички изисквания, каза Самарас.

Френският президент от своя страна спомена, че това е шанс за Гърция и Европа, като добави, че ако Франция може съвместно с Гърция да експлоатира находищата, тя ще го направи.

Франсоа Оланд говори също и за възможностите, които френски компании имат, за да осъществят инвестиции в енергетиката, строителството, транспорта, отбраната, управлението на водните ресурси и за интереса на страната му по отношение на приватизационната програма на гръцкото правителство.

Все пак той подчерта, че не е дошъл в Атина, за да „продава оръжие“, а за да помогне за възстановяване на доверието към Гърция.

„Ние имаме доверие на Гърция и трябва да го покажем с участието си в приватизацията“, подчерта той.

Докато Оланд и Самарас разискваха по теми, свързани с енергетиката, строителството, транспорта, отбраната и управлението на водните ресурси като възможности за инвестиции, в рамките на визитата бе подписано споразумение за разширяване на сътрудничеството между двете страни в сферата на туризма

Самарас каза дори, че Франция ще помогне на Гърция при реформиране на публичната администрация, на кадастъра, на здравеопазването, а в тази насока френски фонд ще се включи активно в повишаване ликвидността на пазара. В контекста на тези усилия се предвижда да бъде подписано споразумение между предприемаческите съюзи на двете страни.

Гръцкият премиер информира френския президент и за напредъка в борбата с бюджетния дефицит, структурните промени, а също и по отношение на рецесията и безработицата.

Гърция е страна, която винаги е подкрепяла Франция, каза Оланд, изказвайки уважение към саможертвите на гръцкия народ и споменавайки за взимането на необходимите мерки за растеж.

Дойдох в Гърция като ръководител на страна, която иска Гърция да остане в еврозоната, подчерта френският държавен глава.

Франция води заедно с нас борбата за повече солидарност и развитие в Европа, каза Самарас, изтъквайки че с оглед на гръцкото председателство на ЕС през първата половина на 2014 г. правителството в Атина готви мерки за борба с безработицата.

Гърция получава вот на доверие от Франция, изтъкна Самарас. Оланд пък потвърди неразривните връзки между двете страни и призна, че никоя друга страна не е минавала през такива изпитания като Гърция и че за това „трябва да й се даде шанс да постигне целите си“.

Френският президент посети и гръцкия си колега Каролос Папуляс, който пред камерите го нарече „истински приятел на гръцкия народ“, изтъквайки, че Франция е застанала на страната на Гърция в това трудно за страната време. „Приятел в нужда се познава“, добави той.

Франсоа Оланд каза, че идва като приятел и че не търси повече саможертви от гръцкия народ, тъй като той е направил вече доста такива. Би било катастрофално за Гърция, но и за други страни, ако тя се бе върнала към драхмата, изтъкна Оланд, уточнявайки, че това вече е минало, и че Франция ще направи всичко възможно, за да подкрепи Гърция.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.