Оставката на папата – заради доклад за секс и корупция

Бойко Борисов при папа Бенедикт XVI. Снимка: официален сайт

Папа Бенедикт Шестнайсети е решил да се оттегли, след като вътрешно разследване разкрило измеренията на секс скандалите и корупцията във Ватикана, пише италианският в. „Република“, цитиран от ДПА.

Трима кардинали, в това число бившият шеф на ватиканските тайни служби, били помолени да проверят твърденията за финансови неуредици, връзкарство и корупция, които излязоха наяве, след като поверителни папски документи бяха изнесени от иконома на папа Бенедикт – Паоло Габриеле.

На 17 декември миналата година тримата кардинали предали на папата две кожени червени папки с почти 300 страници. В тях били представени нарушения и злоупотреби във Ватикана. След като се запознал с документите в папките, папата решил да слезе от Светия престол. Той обмислял от известно време да се оттегли, но документите били решаващият фактор.

Те били свързани с нарушаване на шестата и на седмата божи заповеди, които гласят „Не прелюбодействай“ и „Не кради“, казал пред „Република“ добре запознат източник. Смята се, че тримата кардинали, извършили разследването, са открили тайна мрежа от хомосексуалисти във Ватикана. Нейните членове организирали секс срещи на няколко места в Рим и Ватикана.

Заради сексуалната си ориентация членовете на тази мрежа били уязвими на шантаж. Сред тях се споменавало името на Марко Симеон, мениджър в държавната телевизия РАИ, чието име беше споменавано в миналото във връзка с едно от ключовите разкрития от изнесените от Паоло Габриеле документи – за заговор за отстраняване на архиепископ Карол Мария Виган от председателския пост на Папската комисия по делата на държавата-град Ватикана след опитите му да въведе повече финансова прозрачност в делата на Светия престол.

Марко Симеон е смятан за приближен на втория човек във Ватикана – държавния секретар кардинал Тарчизио Бертоне.

В поверителния доклад също се говори за подозрителни сделки в Института за религиозни дела (Ватиканската банка), където неотдавна беше назначен нов президент, след като постът стоя девет месеца вакантен.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.