Не компютри, а компоти

Румен Белчев

Днешните вестници си приличат с вчерашните само по малките, но съществени уточнения – като в стария виц, че не сме били изнасяли компютри, а компоти, и не сме ги изнесли, а сме ги внесли. Като оставим настрани опитите на щатните врачки да погледнат в бъдещето и да ни просветлят дали да залагаме на късмета си или да изтраем до следващия тираж, вестниците са пълни с всякакви прогнози.

„Йешич спаси кожата след 2:0“ – твърди „ТРУД“. Същото предвиждане прави и „МОНИТОР“: „Сержиньо спаси главата на Миодраг Йешич“… Вестниците сигурно още са се печатали, когато нещастният сръбски треньор е бил уволнен, с което, както гордо обявява сбъдването на собствената си прогноза „24 ЧАСА“, „Йешич изравни рекорда за най-кратък престой на треньор в ЦСКА“.

Имаше и други рекорди в българския футбол – ето резултата от мача „Ботев“ – „Левски“ според „ТЕЛЕГРАФ“: „По време на самата среща са били запалени 200 димки, 10 факли и 4 ракети. Освен това са хвърлени и над 30 бомбички… Нанесени материални щети на две патрулки и един полицейски мотоциклет… изкъртени 35 метра от оградата, както и 50 метра мрежа… Свалени и скъсани 60 метра рекламни пана…“ Да не забравим – „ранени общо 13 служители на реда“… Спортът – за един мирен свят, както пишеше едно време на стадионите.

На другия ден „МОНИТОР“ цитира странно изявление на собственика на „Левски“: „Батков безпомощен срещу ултрасите, иска да е министър“. Очевидно преобладаващото мнение е, че основно качество на един министър е безпомощността. Странно, но президентът не взе под внимание кандидатурата!

Съставянето на служебния кабинет поизнерви редакциите досущ като футболни агитки – захвърчаха като ракети предвиждания, запукаха като бомбички компромати срещу предвижданията, а букмейкърските къщи пуснаха димки и започнаха да приемат залагания за кандидатите.

„СТАНДАРТ“ изхаби почти три страници с прогнозни състави на кабинета и кратки биографийки на бъдещите (според редакцията) министри. По стара тото традиция залогът се направи с комбинация – заложи се на 23 имена като евентуални министри на 11 министерства. На това тотоманиаците му викат „вълчи капан“.

Удивително несъвпадение, както се казваше навремето – от всички, спрягани от вестника кандидатури, улучени са само трички! Да не говорим за исторически неточното предвиждане за нов културен министър ден по-рано – „Пенев няма да става министър, а гущер“… Става дума за нова роля на актьора Владимир Пенев, не за ужасяваща метаморфоза, спете спокойно, деца! А заложилите и по някой лев за името на бъдещия премиер пиха по студена вода – „Нито едно от прогнозираните имена не се оказа вярно“ – съчувствено констатира „ТРУД“. Все пак букмейкърите се оказват по-точни в прогнозите си от вестникарските политически наблюдатели – най-нисък коефициент (т. е. най-високи шансове) са дали на бъдещия вицепремиер, г-жа Екатерина Захариева.

Сега наред за залагане са предсрочните избори – „най-вероятният победител отново са ГЕРБ с коефициент 1,45, а БСП им дишат във врата с 1,5“. Любопитното е, че почти същите прогнози на социолозите излязоха чак седмица след началото на залаганията.

Залагайте, дами и господа, в това е истината!

И внимавайте какво си купувате за вечеря, за да дочакате печалбата след два месеца – че някои взеха да вземат спешни мерки да намалят броя на спечелилите – „Минахме на магарешко“ – твърди „МОНИТОР“, а „ТЕЛЕГРАФ“ ни успокоява, че след конското в кюфтетата се задава нова мода – „Фекалии в торта на ИКЕА“…

Абе, ние че ще изручаме и жабетата, то е сигурно, но поне да има защо…

От в. “Стършел” и блога на Румен Белчев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.