Бразилия иска модерен и открит папа

Франс прес

Папа Бенедикт Шестнайсети. Снимка: официален сайт

Католическата църква се нуждае от по-млад и открит за диалог папа, за да спре отлива на вярващи в Латинска Америка, където живеят половината католици в света и където евангелистите стават все повече, твърдят бразилските кардинали и теолози. Бразилия е най-голямата католическа държава на планетата, но от няколко десетилетия броят на вярващите в нея намалява. Църковните власти се опасяват, че тук може да настъпи същото явление като в Европа, където семинариите опустяха.

Кой ще бъде ръкоположен да води Римокатолическата църква, разтърсвана от обвинения в педофилия и скандали за корупция и заплашена от нарастваща конкуренция, след изненадващото оттегляне – за пръв път от шест века – на Бенедикт Шестнайсети, стриктен радетел на ортодоксалността?

Според монаха от доминиканския орден и писател Фрей Бето, приятел на бившия кубински лидер Фидел Кастро и бившия бразилски президент Луис Инасиу Лула да Силва, следващият папа ще трябва преди всичко да премахне табуто върху теми като безбрачието на духовниците, ръкополагането на жени за свещеници, хомосексуалните бракове, използването на презервативи и аборта.

„Няма кой знае какво значение дали следващият папа ще е бразилец или филипинец, макар че е малко вероятно да не е европеец. Бих искал там да застане човек, открит за диалог със съвременния свят, за междурелигиозен диалог (…). Католическата църква носи остатъци от Средновековието, не е навлязла в съвременността и трудно се адаптира към компютъризирания свят“, твърди той.

Папата трябва да престане да се държи като принц

Френският мисионер Анри Бюрен де Розие, който от десетилетия се занимава със защитата на обезземлени селяни и с борба срещу принудителния труд в Амазония, на свой ред, призовава следващият папа да води „простичък живот“. „Папата трябва да промени живота си, да престане да се държи като принц, заяви 83-годишният свещеник доминиканец, защитник на селяните без земя в Шингуара, в южната част на бразилския щат Пара.

Произхождащ от богато буржоазно семейство, той смята, че „трябва да се приключи с цялата помпозност и разточителност, с този живот в разкош, със скандалите заради демонстрираното богатство. Папата трябва да живее скромно“. „Най-важно е той да бъде човек на диалога с външния свят и на диалога в лоното на Църквата“, допълва Бюрен де Розие.

„Надяваме се един друг папа да създаде по-отворена среда, християните да влизат в диалог със съвременната култура без толкова подозрения и критики, колкото при Бенедикт Шестнайсети“, казва Леонарду Боф, виден представител на теологията на освобождението и бивш бразилски свещеник, осъден през 1985 г. на една година „обредно мълчание“ от Йозеф Рацингер, който по-късно става папа Бенедикт Шестнайсети.

Предизвикателството на модерното общество

Географският произход на бъдещия папа не е съществен въпрос (…), но той ще разкрие предизвикателството на съвременното общество, казва архиепископът на Сао Пауло кардинал Одило Шерер, един от петимата бразилски кардинали, които могат да бъдат издигнати за папа. Основното предизвикателство пред бъдещия папа ще е „да превърне Евангелието в нещо живо и актуално в съвременния свят“, смята председателят на бразилската Национална епископална конференция Раймунду Дамасену, друг „папабилен“ кардинал.

Според кардинал Клаудиу Хумес, пенсиониран архиепископ на Сао Пауло, който също може да бъде издигнат до върховния сан в Римокатолическата църква, за папа трябва да бъде предложен човек, по-млад от Бенедикт Шестнайсети, който обяви, че се оттегля заради изчерпаните си сили. В Бразилия има 123 милиона регистрирани католици, но вярващите в действителност намаляват. През 70-те години на миналия век те са представлявали 92 процента от населението, а днес са 64,4 процента, докато броят на евангелистите се е увеличил от 26,2 милиона през 2000 г. (15,4 на сто от населението) на 42,3 милиона през 2010 г. (22,2 процента).

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.