Турция ухажва иракските кюрди за енергийни източници

Франс прес

Кюрд празнува изборната победа в северния иракски град Киркук. Снимка: АП/БТА

Загрижена да намали енергийната си зависимост от вносен природен газ и петрол, Турция гледа настойчиво към Иракски Кюрдистан и неговите запаси от енергийни суровини въпреки гнева на Багдад и опасението на американския си съюзник, че Ирак може да се разпадне под въздействието на това сближаване.

Това е един от тези обрати, които предизвикват безпокойство у дипломатите. В продължение на много дълго време Анкара отказваше всякакъв контакт с иракските кюрди, обвинявани, че дават убежище на своя територия на презрените си „братя“ от Кюрдската работническа партия ПКК , които водят открита война срещу турските сили за сигурност от 1984 г. насам.

Но откакто пое управлението, турският премиер Реджеп Тайип Ердоган предпазливо възстанови диалога с ръководителите на днешния „кюрдски автономен район“ в Ирак и установява с този район много силни икономически връзки, целящи да захранят с енергия впечатляващия растеж на неговата страна 8,9 процента и 8,5 процента през 2010 г. и 2011 г. .

От 2,8 милиарда долара през 2007 г. размерът на търговския обмен между Турция и Ирак достигна 10,7 милиарда долара миналата година, от които една много голяма част с кюрдския район на страната, където развиват дейност хиляда турски фирми.

Днес Турция предлага да трансформира това разбирателство в истинско стратегическо партньорство. Според информации в турския печат този проект предвижда изграждане на газопровод с капацитет за пренос на 10 милиарда кубически метра газ годишно.

Макар да не потвърди този проект, турският министър на енергетиката Танер Йълдъз оправда интереса на своята си към съседа от юг. „Какво по-естествено за Турция от това да защитава своите интереси?“, каза той.

Един отговор на критиките, които предизвиква сближаването между Анкара и Ербил. Като се започне от тази на Ирак, който отрича правото на кюрдския район да изнася своите въглеводороди без негово съгласие.

Енергийният въпрос, който се добави към турския отказ да екстрадира иракския вицепремиер Тарик ал Хашеми, развали отношенията между иракския премиер шиит Нури ал Малики и Турция, която в мнозинството си е сунитска.

През декември Ирак забрани на самолета, с който пътуваше министър Йълдъз, да кацне в Ербил за ратифицирането на споразумението. Един месец преди това властите в Багдад попречиха на турската петролна комапния ТПАО да участва в търг за договор за енергийни проучвания.

Но това не е всичко. Ердоган трябва да се изправи срещу предупрежденията на Вашингтон, който се опасява, че вниманието му към кюрдския район ускорява разпадането на Ирак, което би било разрушително за стабилността на района.

„Икономическият успех може да благоприятства интеграцията в Ирак. Един провал би могъл да подхрани там силите, които тласкат към разпадането му и това няма да бъде добре нито за Турция, нито за САЩ, нито за която и да било държава в района“, предупреди американският посланик в Анкара Франсис Ричардоне.

Забележката не се хареса на турците. „Нашите икономически отношения се засилват въпреки всичко, дори въпреки САЩ“, заяви Ердоган. „Те ни казват, че не сме прави да действаме така. Аз им отговарям „не“, иракската конституция го позволява“, добави премиерът, като припомни, че текстът позволява на кюрдите да използват, както намерят за добре,18 процента от черното злато на страната.

Според анализаторите турският избор да пренасочи една част от скъпия си внос на възглеводороди от Иран, Азербайджан и Русия към Иракски Кюрдистан е икономическа очевидност.

„Иракската енергия е по-евтина и е начин за Турция да намали енергийната си зависимост“, подчертава Мете Гьокнел, бивш генерален директор на турската компания за пренос на горива БОТАШ.

Политически Анкара направи от иракския кюрдски анклав една от своите силни карти в подновения в края на 2012 г. мирен диалог с намиращия се в затвора лидер на ПКК Абдуллах Йоджалан. По този въпрос Иракски Кюрдистан е един от малкото му съюзници.

„Турция не може да игнорира иракските кюрди“, отбелязва проф.Хюсеин Багджъ от Близкоизточния технически университет. „Разглеждам връзките, установени от Турция с кюрдските лидери в Ирак, като едно от най-интересните развития, настъпили в регионалните дела“, посочва Рос Уилсън от американския изследователски център Атлантически съвет.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.