До феновете на Бойко – никой не ви го е махнал, той сам си подви опашката

Спонтанните и недотам спонтанните площадни изблици в защита на Бойко Борисов имат една слабост – тези хора излизат за нещо, което никой не им е отнел.

Техният идол Бойко Борисов сам си подви опашката. Да, това е точният израз – той се уплаши от протестиращите. Уплаши се, че ще загуби повече подкрепа, ако остане премиер в такъв труден момент.
Така че феновете му да се сърдят на самия него. Да не се е измъквал. Както се изрази омразният иначе Иван Костов – той блъсна колата, слезе и хвърли ключовете.

Точно в такъв момент се вижда кой политик може да носи отговорност. Борисов предпочете да се измъкне. Предсрочните избори за него са кризисно минимизиране на щетите. Подкрепата му започна да се топи с голяма скорост и само оставка можеше да ограничи това. Сега той се държи като опозиционер и едва ли не предводител на протестите.

Но никой не го е отстранил от власт. Той се оттегли с хитрата идея да спечели от това, а не да загуби.

Падането му от власт остави осиротели поддръжници. Усеща се е една народна скръб за Бойко, която почива на стари атавистични инстинкти от времето на комунизма. Такава е имало след смъртта на Сталин. В Русия му казват „синдром отца” – синдром на бащата, бащицата. Има хора, за които само Бойко е Спасителят, Месията, само той може „да оправи България”.

Е, вече я оправи. Хората излязоха по площадите, докарани до лудост от безпаричие.

И провокирани от неговия начин на командване – строим магистрали, уволняваме, намаляваме тока и т. н. – сега искат тотална национализация, депутати без имунитет (а той е измислен да пази избраните от народа от злоупотреби на другите власти), прекратяване на дела и т. н.

Когато един посредствен и ограничен човек като Борисов стане политик и лидер, довежда след себе си още по-лошо. Провокирани от примера му в управлението сега се опитват да се намесят съвсем необразовани с лумпенски идеи.

* За пояснение на някои читатели – коментар, който е подписан с името на изданието, е редакционен коментар, т. нар. editorial, който изразява мнението на редакцията.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.