Премиерът и гангстерите

Това е правителство на живите мъртъвци, казва Жарко Корач, опозиционен член на парламента. То може да продължи да се клати известно време, но рано или късно ще рухне.

Такива приказки ядосват Ивица Дачич, министър-председател на Сърбия. Той е ангажиран в деликатни разговори с бившата сръбска провинция Косово, която обяви независимост през 2008г. Разговорите в Сърбия са само за предсрочни избори. Наслушах се на това, казва Дачич.

Слуховете стигнаха връхна точка след сензационните твърдения в пресата, че като министър на вътрешните работи в предишното правителство Дачич се е срещнал с Миша Банана, човек за който се твърди, че е наркобос.

Сръбските вестници пишат, че Банана, чието истинско име е Родолюб Радулович, е бил съдружник на Дарко Шарич, за когото се твърди, че е ръководил мрежа за контрабанда на кокаин от Южна Америка, която бе разбита от полицията през 2010 г. И двамата сега са бегълци, срещу които е предявено обвинение.

Информациите се позовават на записи от полицейско наблюдение, сочещи, че Банана е дал на Дачич и на негов сътрудник мобилни телефони „Блекбъри“. Твърди се, че той попитал за разследване на свой сътрудник, който по-късно бе застрелян в Черна гора.

Друга тема е, че Ивица Тончев, съветник на Дачич за националната сигурност, както се твърди от журналистическата организация OCCRP, е работил за друг гангстер, който по-късно бе убит.

Дачич казва, че макар да се е срещал с Банана, никой от службите за сигурност не му е казал, че той е под наблюдение като заподозрян. Той отрича твърденията и казва, че винаги е използват телефон „Нокиа“.

Наскоро той посети Вашингтон, където бе топло посрещнат от Агенцията за борба с наркотиците и ФБР. Той казва, че това не би се случило, ако той защитава наркотрафиканти.

Сръбските прокурори се опитват да се доберат до информацията на полицията. Тончев твърди, че всичко казано срещу него е лъжа. Но антикорупционната агенция проверява имуществото му.

В Брюксел тази седмица Дачич проведе двудневни разговори с Хашим Тачи, премиера на Косово. Той е готов да направи отстъпки с цел започване на преговори за присъединяване с Европейския съюз през юни. Поради това надали ще има предсрочни избори.

Александър Вучич, лидер на Сръбската прогресивна партия, основната партия в кабинета на Дачич, бе подложен на натиск както от Европейския съюз, така и от Америка да не застрашава преговорите за Косово като натопи премиера.

В рамките на ЕС Германия има ключова роля. Докато Дачич разговаряше с Тачи в Брюксел, Вучич бе в Берлин, лобирайки сред германците да определят дата за преговори с ЕС. Вучич се радва на все по-голяма подкрепа на общественото мнение.

Ако Дачич може да бъде винен за отстъпки към Косово и връзки с организираната престъпност и ако Сърбия получи дата , Вучич има много мотиви да форсира предсрочни избори. Ако той чака твърде дълго, избирателите, преситени от слабата икономика, ниските доходи и високата безработица, може да накажат и него.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.