Диас-Канел – вторият човек в Куба

Асошиейтед прес

Просяк в Хавана. Снимка: Любомир Любенов

Човекът, определян като вероятен наследник на Раул Кастро, до голяма степен е непознат извън Куба, но издигането му до втория пост в държавата в никакъв случай не е светкавично.

В продължение на 30 години Мигел Диас-Канел постепенно се издига в йерархията без много шум, като си спечелва сред комунистите репутация на верен партиец и се изкачва по стълбицата, заемайки все по-високи длъжности.

„Той не е парвеню или някой, който набързо се е издигнал“, каза вчера пред депутатите президентът Раул Кастро в реч, в която обоснова избора си. В миналото Кастро е хвалил „непоколебимата идеологическа твърдост“ на Диас-Канел.

Диас-Канел е висок, елегантен и добре поддържан 52-годишен мъж с прошарена коса. Той изглежда сериозен пред телевизионните камери, но хора, които го познават, го описват като остроумен шегаджия, който може да се държи изненадващо свободно при лично общуване.

„Той е много по-гъвкав, отколкото изглежда, широко скроен е и преди всичко е интелигентен“, каза за Асошиейтед прес служител, който познава Диас-Канел от 80-те години на 20 век и който пожела да остане анонимен, тъй като не е упълномощен да обсъжда въпроса пред чуждестранните медии.

Други, особено такива, които не живеят на острова, се изказаха не толкова ласкаво за него.

„Мисля, че това е интересно, защото Диас-Канел не е харизматична личност. Той е до голяма степен неизвестна фигура“, заяви Алехандро Барерас, който поддържа в Маями блог, наречен „На двата бряга“, който е за нормализиране на отношенията между САЩ и Куба.

Диас-Канел стана по-известен пред последните месеци, след като многократно се появяваше в новините по държавната телевизия. Веднъж говореше за кубинския национален отбор по бейзбол, друг път откриваше Международния панаир на книгата в Хавана.

През януари той пътува до Венецуела и изнесе широко отразена реч на голям митинг в подкрепа на болния от рак президент Уго Чавес, който е може би най-важният международен съюзник на Хавана.

„Днес всички ние сме Чавес!“, каза на митинга Диас-Канел, облечен в червена тропическа риза „гуаябера“.
Диас-Канел е роден на 20 април 1960 г. в централния град Санта Клара. Като млад той е носил дълга коса и е бил почитател на „Бийтълс“, въпреки че по онова време това е можело да му създаде неприятности с властите, отхвърлящи западното влияние. Хора, които го познават, казват в частни разговори, че Диас-Канел все още слуша групата.

Той е завършил електротехника и е бил радио специалист във въоръжените сили, а също преподавател в Централния университет в Лас Вийяс.

Отрано влиза в младежката организацията на комунистическата парткия и се издига до първи секретар на партията в централната провинция Вийя Клара. Диас-Канел е бил и партиен пратеник в Никарагуа.

През 2003 г. е назначен в управляващия съвет и става първи секретар в Олгин. През 2009 г. става министър на висшето образование, а през март миналата година е назначен за заместник-председател на Министерски съвет.

През 80-те години на 20 век Диас-Канел беше част от група млади комунистически лидери начело с бившия външен министър Роберто Робайна, който предлагаше свежи идеи и се прочу с карането на велосипед из града.

Робайна беше освободен от длъжност през 2002 г., както обикновено става в Куба, където политиците, полетели като Икар, внезапно падат отново на земята. Подобна съдба сполетя и хора като Фелипе Перес Роке и Карлос Лаге, които бяха смятани за възможни наследници на братята Кастро.

Но Диас-Канел преживя чистките и днес е най-високопоставеният политик от своето поколение – втората по власт политическа фигура в Куба.

Постепенният възход на Диас-Канел вероятно е допаднал на военен човек като Кастро, каза кубинският икономист и анализатор Артуро Лопес-Леви, който изнася лекции в университета в Денвър.

Според него това е в контраст с подхода на Фидел Кастро, който беше известен с това, че вземаше хора от низините и ги издигаше „с хеликоптер“, а после се настройваше срещу тях. „Неговото издигане стъпка по стъпка съответства на логиката на Раул“, заяви Лопес-Леви.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.