България, ЧЕЗ, Чехия – опасната идея за енергийна независимост

Идеята на чешкия министър на промишлеността и търговията Мартин Куба за Чехия като независим остров сред бурното море на европейския енергиен сектор е опасна игра, която може да засегне обикновените чехи, въпреки че според Куба те би трябвало да спечелят от плана му.

Чешките политици са обезпокоени от очертаващата се загуба на инвестициите на чешкото енергоразпределително дружество CEZ в България, където хората протестират, а правителството падна заради твърде високите цени на електроенергията.

Какво означават сериозните проблеми на CEZ – ключова за Чехия държавна компания – за националната търговия с електроенергия? Възможно ли е високите цени да доведат до протести и в Чехия? Тези въпроси вълнуват чешките политици. Това е и причината, поради която при срещата си с колегите си от Европейския съюз министър Куба представи идеята си за енергийната независимост на Чехия, която се предполага, че ще облагодетелства местните потребители.

В момента Чехия изнася в чужбина повече електроенергия, отколкото произвежда от двата енергийни блока на АЕЦ „Темелин“, разположена в Южна Бохемия. Това обаче не означава, че Прага е наистина независима. Чешката енергийна мрежа е свързана с мрежите на съседните държави, най-вече с Германия, чиито цени определят цените на чешките производители.

Ако чешкото правителство иска да наложи енергийна независимост, то трябва да изолира страната по начина, който Полша се опита да приложи, за да сложи край на зависимостта си от неекологичните си топлоелектроцентрали.

Положението на Прага обаче е различно. Чехия модернизира електроцентралите си и влезе в европейския енергиен пазар. Обратният завой и курсът към изолация няма да бъдат лесни предвид европейското законодателство и ще бъдат неизгодни за чешките производители на електроенергия.

Още повече идеята, че колкото повече електроенергия произвеждат чехите, толкова по-добро ще бъде положението им, е погрешна.

От гледна точка на цените на електроенергията сега не си струва да се изграждат електроцентрали, задвижвани чрез традиционни енергийни суровини (въглища, газ, уран), тъй като пазарът бе преференциално наводнен от огромен брой „зелени“ електроцентрали, които в момента са най-вече германски.

Далеч не е сигурно, че през идните години цените забележимо ще се повишат. Първо, Германия продължава мощно да подкрепя зелената енергетика. Второ, цените на газа в САЩ се понижават благодарение на добива на шистов газ. В Полша и други страни пък започва изграждането на терминали за втечнен природен газ.

Трето, производството на електроенергия ще става все по-фрагментирано с разработването на „умни“ технологии и все повече компании, а по-късно и домакинства, ще станат независими производители чрез съоръжения, покриващи собствените им нужди. Откачането им от мрежата ще окуражи и други да последват този пример на фона на нарастващите цени за електроразпределението.

На фона на продължаващите революционни промени е трудно да се прогнозира развитието на енергийния сектор, а очертаването на категорични заключения може да се окаже непродуктивно.

Въпреки тези тенденции чешкото правителство продължава курса си. То обмисля да изгради нещо като разклонения по границата, които да помогнат на Чехия да се изолира от Германия. Това намерение най-вероятно е неизпълнимо. Дори и да беше възможно обаче, чрез подобен ход Чехия най-вече би се изолирала от конкурентни чуждестранни производители на електроенергия, без които местният сектор ще стане централно управляван и много скъп.

Друга опасност е свързана с АЕЦ „Темелин“. Ако правителството спре да отчита реалността в енергийния сектор и настоява за бързо разширяване на централата, за да се включат още два енергийни блока, то ще трябва да обещае на CEZ, която е оператор на АЕЦ „Темелин“, гарантирани цени на електроенергията от разширената централа.

Парадоксално, но това може да се окаже път точно към ситуацията, която правителството твърди, че иска да избегне – високи цени на електроенергията за потребителите. Никой не знае какви ще бъдат цените през идните години и колко милиарди или десетки милиарди крони ще трябва да плаща годишно Чехия на CEZ заради обещанието на правителството.

Министър Куба твърди, че, предлагайки енергийна независимост на Чехия, се стреми към благоденствието на потребителите. Ефектът обаче може да бъде тъкмо обратният.

Разширяването на ядрената централа е неблагоприятно за данъкоплатците, но може да бъде много облагодетелстващо за хората, които вземат решенията по проекта. АЕЦ „Темелин“ е не само огромна поръчка на стойност стотици милиарди крони, но и е много сложна.

Прагматиците в политиката като г-н Куба знаят добре, че поръчката ще предостави множество възможности на компании, контролирани от техни приятели сред бизнесмените. Това отваря вратите за спечелване на огромни суми и повече политическо влияние.

От гледна точка на чешките данъкоплатци и потребители на електроенергия планът на Куба е опасен номер. Привидно енергийната независимост и разширяването на ядрената централа ще бъдат представяни като благоприятни за данъкоплатците. Истината обаче ще бъде точно обратната.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.