Кръвното на Борисов, горящите хора и финансовата стабилност

Пламен Горанов. Снимка: личен архив

Кръвното на премиера Борисов, заради което влязъл в болница, беше първата новина в централната емисия на бТВ.
Мъжественият Бойко потърсил медицинска помощ, след като се почувствал зле. Нацията е в тревога. Репортери осведомяват – нищо опасно, хипертоничната криза е овладяна. Народът си отдъхна.
Добре че са новините да развълнуват и успокоят населението. Социологът Райчев каза, че народът изпитва абстиненция за Бойко. Досега хората били научени (от бТВ и другите) всяка вечер той да им обяснява положението, а сега го няма. Вдигнал кръвно.

В Раднево се запали трети мъж за седмица, този път на 53 години. И този път вътре в кметството. Предишният във Варна беше поне отпред.
Това се подреди някъде като седма новина по бТВ.
Е, не злобея. И не мисля, че новините трябва да започват с такова ужасяващо самоубийство. Но и начинът, по който го възприемат медиите, е малоумен. Меродавният вестник „Стандарт” нарече първия самозапалил се „човекът факла”. По същия начин не по-малко меродавният сайт „Блиц” нарече втория изгорял във Варна. Все едно става някаква атракция, да я опишем оригинално. Както „човека паяк”, „човека скенер” и т. н.

Самозапалването от вчера се случва трети път и по всичко личи, че този род протестни самозапалвания могат да се случат пак. Може би на петото телевизии, журналисти, политици и социолози ще направят някакъв опит за анализ, за дискусия, ще обърнат по-сериозно внимание.

В първите два случая полицията се опита да изкара луди двамата самозапалили се млади мъже. Първият в Търново така и няма кой да го защити и разкаже. Вторият имаше късмета, че е добре познат във Варна, участвал в протестите, има го на записи как кара митинга да скандира „Долу ТИМ”, приятел е с известни музиканти (от „Джанго Зе” – „Луди, луди жаби”). Това беше достатъчно да се пресекат всякакви инсинуации за това, че е луд.
Но медиите немеят и гледат неразбиращо – абе, това е лудост.
Те не са виновни. Той българинът масово така ръзсъждава – абе, това са луди – как така ще се самозапалват?

Здравият български прагматизъм предвижда нещо да се открадне – ток, бензин, да се излъже в сметката. Ама да се полееш със същия бензин и да си драснеш кибрита…

Пламен с кучето си. Снимка: личен архив

Любопитно, но ако някой се обеси от отчаяние или скочи от 13-ия етаж, българинът си казва – изперкал човекът, не издържал. Когато се самозапалиха първите двама, преобладаващите коментари съвпадаха с пропагандата на полицията – че това са луди.
Както е казал поетът – свестните у нас смятат за луди.

Сега изгоря трети. С пет деца. Безработен, без перспективи, без надежда. Като нямаш надежда…

За успокоение на онези, които не разбират самозапалванията, вчера има и класическо самоубийство със скачане от мост. Друг мъж спрял джипа си на Аспаруховия мост във Варна, пуснал аварийни светлини, и скочил отгоре. Едва ли от глад и безработица, по-скоро е затънал в кредити. Тази новина пък съвсем мина между капките.

Впрочем, в Швейцария научих нещо, което не съм подозирал. Има в Лозана един висок стар мост от камък и желязо, под него минава един булевард и точно отдолу има бензиностанция. Мостът е седял още по времето, когато са се водили преговорите след края на Първата световна война, дори кореспондентът Хемингуей го е описал. Та от този мост поне веднаж месечно скача по някой. Височината е към 50 метра. Онези в бензиностанцията отдолу са свикнали, имат носилка, само излизат, преместват трупа, да не пречи на движението. Никой вестник не пише. Швейцарската преса си има правила – новината може да предизвика други самоубийци. Там не се самоубиват от глад и безпаричие. Там гладен няма да умреш. Но винаги има причина.

В България самоубийствата са се увеличили, но самозапалванията са нещо симптоматично за социален срив, какъвто у нас не е имало. Това е като да се сблъскаш с една стена от дебелокожие и това да те доведе до идеята за протестно публично жертвоприношение – пред общината, вътре в кметството, на пешеходна пътека в центъра…
Къде ще е следващият? Бас държа, че ще е пак пред обществена институция.

Хората факли, както ги наричат „оригиналните” вестници, са много важен симптом, но няма кой да го разчете.
Дебелокожият премиер и неговото вице се хвалиха 3 и половина години с финансова стабилност. И сега, след оставката, двамата отново специално се самопохвалиха. А тя държавата се срива. Финансовата им стабилност прерасна в тотална нестабилност. Българите излязоха на бунтове по улицата и започнаха да се самозапалват. Ще продължат ли да се пъчат Борисов и Дянков? Ще осъзнаят ли какво са направили?
Ще се събудят ли въобще политиците и медиите?
Или ще продължат да пишат всеки следващ в графата „луд”?

Пламен призовава митинг във Варна да вика „Долу ТИМ“

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.