Италия е в задънена улица след изборния шок

Ройтерс

Силвио Берлускони гласува. Снимка: анса

Италия е изправена пред политическа безизходица след неочакваните резултати от изборите, на които протестното „Движение Пет звезди“ на комика Бепе Грило се превърна в най-силната партия в страната, но никоя група няма ясно очертано мнозинство в парламента.

„Победител: Неуправляемостта“, е заглавието на римския вестник „Месаджеро“, което отразява шокиращата патова ситуация, пред която ще е изправена страната през следващите седмици, тъй като заклети врагове ще са принудени да работят заедно за съставяне на правителство.

Водената от Пиер Луиджи Берсани левоцентристка коалиция спечели изборите за долна камара на парламента с преднина от около 125 000 гласа и взе най-много места в Сената, но не разполага с необходимото мнозинство за контрол на горната камара.

Берсани се обяви за победител, но отбеляза, че очевидно Италия се намира „в много деликатна ситуация“.

Нито превърналият се в политик комик Грило, който по-рано изключи какъвто и да било съюз с друга партия, нито десноцентристкият блок на Силвио Берлускони, който заплаши да оспори близките резултати, проявяват засега готовност да преговарят.

Според коментатори всички противници на Грило са подценили привлекателността на това движение на обикновени хора, което се определя като „не-партия“, особено сред младите хора, които са безработни и без перспективи за достойно бъдеще.

„Тази „не-партия“ се превърна в най-голямата партия в страната“, каза Масимо Джанини, коментатор на римския вестник „Република“.

Световните финансови пазари реагираха нервно на перспективата за правителствена задънена улица в третата по големина икономика в еврозоната с все още пресни спомени за финансовата криза, която докара 17-членния валутен блок на ръба на колапса през 2011 г.

Еврото спадна до най-ниското си равнище спрямо долара в Азия от близо седем седмици заради страхове от дълговата криза в еврозоната. То падна до 1,3042 щатски долар, най-ниското му равнище от 10 януари.

Разходите по заемите на Италия спаднаха през последните месеци благодарение на обещанието за подкрепа от Европейската централна банка, но изборните резултати потвърдиха страховете, че следващото правителство на Италия няма да е достатъчно силно, за да проведе ефикасни реформи.

Възходът на Грило в последните седмици на предизборната кампания отвори нови възможности в надпреварата. Стотици хиляди души идваха на митингите му да слушат атаките му срещу мишени от корумпирани политици и банкери до германската канцлерка Ангела Меркел.

Само за три години неговото „Движение 5 звезди“, силно подкрепено от разочарованото поколение на младите италианци, които все повече губеха достъп до постоянни работни места, се превърна от маргинална група в една от най-обсъжданите политически сили в Европа.

Резултатът му от 25,5 процента в долната камара минимално изпреварва получените от участващата в коалиция с лявата партия СЕЛ Демократическа партия на Берсани 25,4 процента, а общо събра почти 8,7 милиона гласа, най-много от всяка друга отделна партия.

„Движението 5 звезди е истинският победител на тези избори“, заяви лидерът на СЕЛ Ники Вендола. Той каза, че коалицията му ще трябва да се съобразява с Грило, който комбинира яростните критики на корупцията с политика, отиваща от екологична енергия до свободен интернет.

„Това е класически резултат. Типично италиански. Той показва, че страната не е единна. Той е израз на неработеща страна. Знаех, че така ще стане“, каза 36-годишната офис служителка Роберта Федерика от Рим.

Дългата рецесия и растящото разочарование от стандартните партии доведоха до обществено недоволство, при което над половината италиански избиратели подкрепиха партии, които отхвърлят политиката на бюджетни икономии, следвана от премиера Марио Монти с подкрепата на европейските партньори на Италия.

Монти понесе тежко поражение. Центристката му формация взе само 10,6 процента, а двама от ключовите му центристки съюзници, Пиер Фердинандо Казини и председателят на долната камара Джанфранко Фини няма да влязат в следващия парламент.

„Не е чак толкова изненадващо като вземете предвид колко много заблуждения имаше по отношение на политиката в традиционните й форми“, каза Монти.

Предизборната кампания на Берлускони комбинира обещания за данъчни съкращения с непрестанни атаки над Монти и Меркел. Тя коментира много от повдигнатите от Грило теми и подчерта все по-гневните настроения на италианския електорат.

Резултатът показва, смята преподавателят по икономика в университета в Болоня Стефано Дзамани, че на значителна част от италианците „им е омръзнало да следват линията на икономии на Германия и северните й съюзници“. „Тези хора гласуваха отпор на Меркел и на бюджетните икономии“, каза той.

Изборните правила дават на левоцентристите солидно мнозинство в долната камара въпреки минималната им преднина в броя на гласовете, но без Сената те няма да могат да прокарват закони.

Според изчисления на Италианския център за изборни изследвания към университета ЛУИСС в Рим, коалицията на Берсани получава в Сената 121 места , тази на Берлускони 117, Грило – 54, а центристката коалиция на Монти – 22.

При необходими 158 места за мнозинство в Сената не се очертава вероятна управляваща партия или съюз.

Дори ако следващото правителство обърне гръб на въведените от Монти данъчни повишения и съкращения на разходите, то ще се затрудни да съживи една икономика, която почти не е помръднала от две десетилетия.

На Монти бе широко приписана заслугата за затягането на италианските държавни финанси и възстановяването на международната надеждност на страната след затрупания от скандали Берлускони, когото той замени като премиер в момент, когато финансовата криза от 2011 г. заплашваше да излезе извън контрол.

Той обаче се сблъска с трудности при прокарването на необходимите за подобряване на конкурентната способността структурни реформи и полагането на основите за завръщане към икономическия растеж. На едно слабо левоцентристко правителство едва ли ще му е по-лесно.

Още по темата: Неуправляема Италия плаши Европа

Италия е застрашена от политическа блокада след изборите, посочва в. „Фигаро“. На вота италианците изразиха недоволството си от традиционните партии, но така и не излъчиха мнозинство в парламента. Победата на Бепе Грило, класирал се на трето място и на Силвио Берлускони, класирал се на второ място, бележат удар по Европа и показват, че италианците са избрали да гласуват срещу еврото, ЕС, Меркел и Германия, посочва „Фигаро“ предвид факта, че и Грило, и Берлускони по свой начин заявиха, че отхвърлят Европа.

Френският вестник се спира и на движението на Бепе Грило и посочва, че сега благодарение на него в италианския парламент ще се озоват учители, лекари, медицински сестри, графични дизайнери, които нямат никакъв опит в политиката и вече бяха критикувани за това.

Но всъщност италианските политици треперят, защото Грило обеща да измете старата партийна система и да сложи край на злоупотребите на ръководната каста. Той се зарече да осъди онези, които са забогатели на гърба на италианците. Грило кара и еврозоната да трепери, защото обещава на италианците минимални заплати от 1000 евро и референдум за връщането на лирата.

Той се зарича да намали драстично и заплатите на депутатите и да ореже привилегиите, на които се радва италианската политическа класа. Пример, че Грило може да осъществи намеренията си, е кметът на Парма Федерико Пицароти, излъчен от неговото движение. За една година на власт този бивш банков компютърджия е постигнал икономии за 250 000 евро, след като е лишил чиновниците от служебни автомобили.

Единственият победител от изборите, определяният за популист Грило се зарича да изпълни всичките си изборни обещания и критикува зрелищното връщане в политиката на Берлускони, отбелязва в. „Монд“. Лидерът на „Движение 5 звезди“ вече предупреди с много остри думи, че „предаването на Италия в ръцете на Берлускони за шест месеца или за една година ще бъде престъпление срещу цялата ни галактика“, допълва вестникът.

На парламентарните избори в Италия италианците отхвърлиха първо политическата класа, а после и Европа, но се озоваха в по-крехка ситуация от когато и да е било, пише в. „Либерасион“. Лидерът на левоцентристите Берсани е определен пък от вестника като въплъщение на лишеното от блясък благоразумие.

Берлускони съживи политическата си кариера в хаотичните парламентарни италиански избори, посочва американският в. „Вашингтон пост“. Изданието определя постижението на бившия премиер, известен и като плейбой, като шокиращо завръщане в политиката.

Резултатът от изборите, избирателната активност на които беше най-ниската от Втората световна война насам, създават впечатляващата възможност страната да се озове идната седмица без правителство и без папа, допълва ежедневникът.

Бепе Грило и неговото движение написаха историята на успеха на тези парламентарни избори, отбелязва британският в. „Гардиън“. Вотът произведе нестабилен парламент, който може да предизвика отново бъркотия в еврозоната, допълва изданието.

След изборите Италия е изправена пред опасността от месеци на политическа несигурност, която може да възпламени еврозоната, защото програмата за икономии, целяща да спаси от фалита третата икономика в еврозоната, може сега да бъде поставена под въпрос, отбелязва в. „Индипендънт“.

Италия е изправена пред опасността от нови избори, посочва кратко в. „Файненшъл таймс“. В статия, озаглавена „Опасна смесица“, сп. „Икономист“ припомня най-смущаващите обещания на политическите сили, успели да влязат в парламента. Сред тях е обещанието на Берлускони да върне данъците, платени от италианците или обещанието на Грило да се противопостави на облекчаване на изискванията за получаване на италианско гражданство за родените в Италия деца на имигранти.

Според в. „Дейли телеграф“ на изборите италианците за подкрепили ясно партии, отхвърлящи политиката на икономии с цел оздравяване на италианската икономика. Това излага на риск цялата стратегия на еврозоната за справяне с кризата. Тази стратегия залага именно на мерките за икономии. Но сега Италия май ще бъде неспособна да сформира правителство, което да продължи наложените от Европа реформи и икономии с цел икономическо оздравяване, отбелязва изданието.

Изборите в Италия отправиха ясно послание – не на икономиите, посочва също и в. „Ню Йорк таймс“. Сега левоцентристите или десноцентристите трябва да сформират широка коалиция, която да извършва нови реформи и да промени изборния закон, но това ще бъде много трудно, подчертава изданието.

Италия е неуправляема, има риск от нови избори, светът гледа с безпокойство безизходицата по италиански – това са само част от водещите заглавия на водещите италиански издания по повод приключилите вчера парламентарни избори в Италия и оповестените тази нощ резултати.

Според данните на вътрешното министерство левоцентристите на Пиер Луиджи Берсани получават 31,6 процента от гласовете за Сената и 29,53 процента за Камарата на депутатите. Заради изборната премия – тоест присъждането на абсолютното мнозинство от 340 места в долната камара на парламента на коалицията или партията, спечелила най-много гласове – Берсани си осигури контрол върху тази камара. В Сената обаче левоцентристите ще имат само 113 места – около една трета всички мандати.

В Камарата на депутатите десноцентристите на Берлускони спечелиха 29,13 процента, а в Сената – 30,66 процента, което им дава съответно 124 и 116 места. На трето място е партията „Движение 5 звезди“ на комедийния актьор Бепе Грило с 25,55 и 23,79 процента съответно в Камарата на депутатите и в Сената, което й осигурява съответно 108 и 54 места. На четвърто място остана центристката коалиция на Марио Монти със съответно 10,54 и 9,13 процента във всяка от двете камари и с 45 и 18 места, посочва в. „Стампа“.

Резултатите потвърдиха прогнозите, че четири политически сили ще играят водеща роля в новия парламент, но все пак поднесоха множество изненади. Данните показват, че партията, която е най-голям победител от вота, е тази на Грило. Без да влиза в каквато и да е коалиция, тя е на първо място по проценти ако се вземе индивидуалното представяне на всички партии, влизащи в състава на дадена коалиция.

Иначе ако се вземат предвид процентите и на коалициите, и на партиите, движението успя да спечели трето място и в двете парламентарни камари още при първо явяване на парламентарни избори, канализирайки народното недоволство срещу съществуващата политическа класа, посочва „Стампа“. Самият Бепе Грило не си спести хвалебствията, но препоръча на левоцентристите и на десноцентристите да се оправят с управлението.

Всичко това поражда доста притеснени реакции в международната общност. САЩ са обезпокоени от безизходицата по италиански, а новият американски държавен секретар Джон Кери, почитател на Италия, сега се чуди с кого да се срещне по време на предстоящата си визита в страната, започваща в сряда, отбелязва в. „Стампа“.

Франция категорично отсича, че Италия е неуправляема, като френски политици посочват, че това се е очаквало. Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц пък приема избора на италианците, но изразява надежда, че сега Рим ще има правителство, действително способно да управлява страната, пише „Стампа“.

Италия преживя вчера най-дългия си ден, посочва икономическият в. „Соле 24 оре“ в статия, посветена на противоречивите резултати след края на изборите и на неочакваните окончателни резултати. Прогнозите отпреди изборите даваха преднина от поне 5 процента на Берсани пред Берлускони. Първите екзит пол проучвания и прогнозни резултати също запазваха тази по-голяма преднина на Берсани. Сега преднината му в Сената е от близо един процент, а в Камарата на депутатите няма дори и процент.

Прогнозите за добро представяне на Монти не се оправдаха и единственият, който триумфира, е Бепе Грило, посочва вестникът. Сега за левоцентристите ще е много трудно да съставят правителство. Първите думи на Бепе Грило след изборите показаха, че няма възможност за постигане на споразумение с него. „Борбата ще е тежка, много тежка за тях. Всичките са провалили се политици. И Берлускони, и Берсани са в политиката от 25-30 години и за тези години докараха страната до това катастрофалното положение“, заяви Грило, цитиран от в. „Соле 24 оре“

Италианските демократи (водещата сила в коалицията на Берсани) сега действително са уплашени от появилия се сценарий за неуправляемата Италия, посочва в. „Кориере дела сера“. Демократическата партия на Берсани трябва да се съобразява в провала на Монти на изборите, от когото се очакваше повече, но който, както се оказа, се нрави повече на Европа, отколкото на италианците.

Монти беше сочен за най-подходящ коалиционен партньор за Берсани. Левоцентристите трябва да се съобразяват и с категоричния възход на Берлускони, от когото не се очакваше толкова много и най-вече с гръмкия успех на Грило, допълва изданието. Самият Бепе Грило подчерта, че за три години и три месеца движението му е стигнало до позицията на първа партия в Италия, и предупреди, че в новия парламент неговото движение ще „раздава плесници по врата“ на останалите, за да ги вкара в правия път, допълва в. „Кориере дела сера“.

Ежедневникът обобщава, че след изборното цунами (тоест победата на Грило след кампания, наречена Цунами турнето), двата пътя пред Италия са или нови предсрочни избори, или големи управляващи коалиции.

Изданието посочва, че като цяло за традиционните италиански партии – Демократическата партия, Народ на свободата (на Берлускони) и Съюз на центъра – са гласували 11,3 милиона по-малко избиратели в сравнение с 2008 г. Грило, Монти или въздържалите са в основата на това своеобразно поражение.

В. „Република“ се спира върху реакцията на италианското президентство, което иска сега да се сформира ново правителство, а не да има нови избори. Призиви за нови избори се чуха вече в италианските политически среди. Изданието посочва и че досегашният премиер Монти е доволен от представянето си на вота.

В. „Джорнале“, който е собственост на клана Берлускони, отбелязва, че сега левоцентристите на Берсани ближат раните си, принудени да признаят, че не са постигнали обещаваната смазваща победа над Берлускони. Изданието отсича и че Монти няма да има никаква тежест в новия парламент.

В. „Унита“, изразяващ позициите на левицата, пък се спира върху историческия спад на подкрепата за Северната лига, традиционен коалиционен партньор на Берлускони, известен с антиимигрантските и евроскептичните си позиции. В друг коментар вестникът припомня, че новите избори бяха произведени в края на 20-годишен период, в който Италия позна много други подобни гласувания, както и най-продължителната си икономическа стагнация. По време на тези 2 десетилетия левоцентристите успяха да спасят Италия най-малко два пъти, отбелязва обаче изданието.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.