Балет и знаменитости – в памет на Версаче

Имението на Джани Версаче в Маями, на чиито стълби той беше убит преди 10 години. Снимка: Ройтерс

Специално написан балетен спектакъл беше представен в миланската опера “Ла Скала” за 10-тата годишнина от смъртта на италианския дизайнер Джани Версаче. Той беше застрелян на 15 юли 1997 г. пред дома си в Маями от серийния убиец Андрю Кюнанън.

Балетът “Благодаря, Джани, с любов” е създаден от френския хореограф Морис Бежар, който е бил един от най-близките приятели на дизайнера. Двамата са работили заедно по костюмите на 12 спектакъла, сред които “Внезапна смърт” и “Бароко дел Канто”. “Тази вечер ще танцуваме за теб с някои от костюмите, които ти създаде”, заяви Бежар преди началото на постановката, гледайки към огромна фотография на Версаче, поставена на сцената.
На спектакъла присъстваха 1500 гости, сред които любимите манекенки на дизайнера Клаудия Шифър и Наоми Кембъл, сестра му Донатела и брат му Санто, актьорите Рупърт Еверет, Джесика Алба и Лиз Хърли, дизайнерът Карл Лагерфелд и музикантът Куинси Джоунс. Голяма част от присъстващите бяха облечени с тоалети на Версаче.

Сестрата на дизайнера Донатела, която пое ръководството на модната империя след смъртта му, се е включила активно в дизайна на костюмите за балета. “Това е най-красивият подарък, които можех да му направя – казва тя. – Той беше гений и би било твърде банално просто да направим изложба на неговите тоалети. Модата не беше достатъчна за него. Той обичаше музиката, изкуството, историята и танците.”

Сестрата на дизайнера Донатела, която пое модната империя след смъртта му, пристига в "Ла Скала". Снимка: Ройтерс

Сестрата на дизайнера Донатела, която пое модната империя след смъртта му, пристига в "Ла Скала". Снимка: РойтерсБившата манекенка Валерия Маца. Снимка: РойтерсБратът на дизайнера Санто заедно със съпругата си Кристиана. Снимка: РойтерсСанто Версаче и манекенката Наоми Кембъл. Снимка: РойтерсМузикантът Куинси Джоунс. Снимка: РойтерсНаоми Кембъл бе сред любимите манекенки на дизайнера. Снимка: РойтерсБившата манекенка Надеж. Снимка: РойтерсСанто Версаче заедно с бившата манекенка Марпеса. Снимка: РойтерсФренският режисьор Клод Льолуш пристига заедно с актрисата Алесандра Мартинес. Снимка: РойтерсДизайнерът Карл Лагерфелд. Снимка: РойтерсПевицата Гери Халиуел от наскоро събралата се група "Спайс Гърлс". Снимка: РойтерсДонатела Версаче заедно с дъщеря си Алегра, сина си Даниел и бившия си съпруг Пол Бек. Снимка: РойтерсМоделът Клаудия Шифър и актьорът Рупърт Еверет. Снимка: РойтерсКлаудия Шифър бе любимка на Джани Версаче. Снимка: РойтерсМоделът Мария-Карла Босконо дърпа по червения килим пред "Ла Скала" директорът на модна къща "Валентино" Матео Марцото. Снимка: РойтерсАктрисата Джесика Алба. Снимка: Ройтерс

Сред останалите събития, с които ще се отбележи 10-годишнината от смъртта на Версаче, са откриването на изложба на негови скици с театрални костюми и създаване на специална стипендия на негово име в Европейския институт по дизайна.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.