Малдивите – първата държава резерват

Правда.ру

Правителство заседава под вода
Членове на правителството на Малдивите тренират под вода за специално подводно заседание за опасността от глобалното затопляне. Снимка: АП/БТА

Много държави на планетата полагат всички усилия, за да опазят разнообразието от флора и фауна. Малдивите стигнаха още по-далеч. Властите уверяват, че след четири години ще превърнат цялата страна в първия биосферен резерват от световно значение. Това ще помогне да се запази природното разнообразие на архипелага и да бъдат решени ред други важни и актуални проблеми, пише в. „Правда“.

Малдивите ще станат държава резерват

Разположена на коралови острови в Индийския океан, Малдивската република планира до 2017 г. да стане първият световен биосферен резерват. Това съобщи президентът Мохамед Уахид Хасан Манику на пленарна сесия на ООН по въпросите на устойчивото развитие „Рио + 20“.

„Днес искам да заявя, че скоро предстои Малдивските острови да станат първата държава – природен резерват. Ще осъществим проекта доста бързо, за пет години. Малдивите ще са единствен по рода си и най-голям морски резерват в света с възобновяем и екологично безвреден риболов“, каза президентът.

Само ден-два преди неговото изявление Австралия анонсира проект за най-голям в света морски резерват. Създаването на глобален биосферен резерват в границите на една държава е малдивският отговор на ООН, призовала към спешни мерки за постигане на „целите от Аичи“ – план за опазване на биоразнообразието до 2020 г.

Според Мариам Шакила, министър на околната среда и енергетиката, до 2017 г. територията и акваторията на Малдивите ще получат статут на биосферен резерват от ЮНЕСКО, а обществената подкрепа за опазване на уникалната им природа ще гарантира ръст на „зелената“ икономика и висок стандарт за всички малдивски граждани.

Планът за създаване на резервата бе подписан от правителството през януари. До 2017 г. властите предвиждат да разработят конкретни стъпки за осъществяването му. Малдивите се простират върху 1192 острова и за всеки от тях програмата ще се реализира поетапно с оглед на местната специфика. Президентът Уахид посочи, че защитата на резервата ще включва по-специално забрана върху неконтролирания риболов и ограничения върху дълбоководния улов.

„Създаването на биосферен резерват на Малдивите е изключителен проект и по мащаби, и по своя потенциален отзвук. Очаква се тази стъпка да вдъхнови и други страни, включително дарители, и развиващите се държави на редица малки острови, тъй че те да положат повече усилия за постигане на „целите от Аичи“, отбеляза Браулио Ферейра де Соуза Диас, изпълнителен секретар на конвенцията за опазване на биоразнообразието.

Островната държава Малдиви е на 700 километра югозападно от Шри Ланка, в Индийския океан. Представлява две почти успоредни вериги от острови, обкръжени от коралови рифове. Миналата година архипелагът бе посетен от 66 300 руски граждани при 63 900 през 2011 и 49 000 през 2010 г. Както сочат числата, почивката на тези острови е предпочитана от мнозина в Русия. Те не трябва да си вадят визи предварително – след пристигане ги получават на летището.

Съвсем неотдавна Малдивските острови се изправиха пред проблем, свързан с глобалното затопляне. Учени заявиха, че океанското равнище край архипелага доста се е покачило и в близките 200 години островите може да бъде залети изцяло. Тъкмо затова властите се опитват спешно да предприемат защитни мерки.

Държавната власт е загрижена за околната среда

Малдивският президент изброи на форума на ООН редица екологични проблеми, засягащи всички страни по света и подчерта значението на мерките за опазване на околната среда. Държавният глава посочи за пример създаването на резервата Баа Атол под патронажа на ЮНЕСКО. Повечето Малдивски острови са с малка надморска височина и държавата инвестира огромни средства за разнообразни устойчиви технологии. С оглед на постоянната заплаха от покачване на водното равнище кабинетът предложи амбициозен план за изграждане на серия от плаващи острови.

Мохамед Уахид информира, че водени от грижа за великолепните екосистеми на Малдивите и природата им като цяло, властите подготвят мерки за намаляване на емисиите от въглероден двуокис в атмосферата. Президентът разгледа и някои уникални екологични проблеми, специфични за Малдивските острови. Той отбеляза, че страната все тъй подкрепя принципите от документа „Дневен ред 21“, приет на конференцията „Рио + 20“.

Развивайки устойчиви технологии, Малдивите постигнаха съществени успехи и наред с още две държави бяха изключени от списъка с изоставащи страни на ООН.

Малдивската икономика, чиято основа са туризмът и риболовът, бележи съществен растеж. Туристическият сектор безспорно заслужава да се нарече устойчив, тъй като страната пази неповторимите си коралови рифове, богатата и разнообразна морска фауна, а разполага и с чудесни плажове, изтъкна президентът Уахид.

Колкото до риболова, за разлика от други държави Малдивите прилагат устойчиви методи, които не разрушават морската екосистема – не замърсяват морската среда и не увреждат рибните запаси, добави държавният глава.

Малдивският резерват Баа Атол

С решение на ЮНЕСКО от 23 април 2012 г. атолът Баа бе обявен за биосферен резерват от световно значение. Така организацията призна местната природа за уникална. Този почетен статут е и свидетелство за значимия принос на всички малдивски курорти и на местното население в опазването на неповторимото екоразнообразие на Малдивите.

И не става дума за празни приказки. Курортът Рийти бийч, разположен на Баа Атол, взе например важно решение с цел опазване на островната околна среда – разработи проект за рециклиране на използвани акумулатори и батерии. Курортът прави всичко възможно, за да сведе до минимум вредите от човешкото въздействие върху природата. Необходимо бе да намери пътища за по-ефективно разделяне на отпадъците, като се отделят старите батерии, изхвърляни в големи количества от туристите.

Служителите в курорта търсеха ефикасен начин за преработка на негодните батерии. Първо ги изпращаха в Индия, Шри Ланка или Сингапур, тъй като островите нямат инсталации за рециклиране на такива отпадъци. Останаха обаче недоволни от резултата.

Тогава Рийти бийч предложи оригинално решение. Властите на острова отправят към всеки турист, който го напуска, молба да сложи в багажа си и няколко батерии, тъй като в Европа е леснодостъпно безопасното им рециклиране. След задействането на тази програма европейските туристи за един месец извозиха от курорта 100 килограма използвани батерийки. Така туристите, летуващи на Малдивите, могат да дадат и нещо от себе си за опазване на местната природа.

Това обаче не е всичко. Хотел Anantara Kihavah Villas, разположен на атола Баа, предлага на туристите специална програма за възстановяване на коралите. Гостите на хотела са поканени да участват в изграждането на подводен коралов риф.

Туристите могат да откупят (за 100 до 400 долара) част от носещата стоманена рамка и самостоятелно да закрепят корали на собствения си „парцел“. Щом Малдивите получат статут на държава резерват, почивката на тези острови ще бъде не само удоволствие за душата и тялото, но и безопасна за здравето – отдих в екологично чиста територия.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.