2,5 млн. евро за преместването на 300 статуи в новия музей на Акропола

Работници преместват статуята “Момчето Критиос”, която трябва да отиде в новата сграда на музея на Акропола. Снимка: Ройтерс

Много от най-ценните гръцки антични статуи са обвити с вериги и подплатени с брони, готови за необичайна разходка. Служители на министерството на културата демонстрираха как повече от 300 статуи от Акропола са опаковани за преместването тази есен в новия музей, който се строи в подножието на хълма.

Статуите от Партенона и от други храмове, на възраст до 2600 години и с тегло до 2,5 тона, са нагласени с подплатени брони и ще бъдат спуснати с вериги и макари в напълнени със стиропор сандъци, направени от шперплат и метал. Веднъж опаковани, те ще бъдат преместени с кран от малкия музей на Акропола в специално изграден за целта музей от стъкло и бетон, проектиран от базирания в САЩ архитект Бернар Чуми.

„Това е операция, която изисква голяма грижа… Ще работим часове наред, и по празниците“, заяви наблюдаващият инженер Костас Замбас.

Сред обектите, които изискват специално внимание при преместването, са четирите Кариатиди – каменни колони, изваяни във формата на жени, както и още по-стари варовикови артефакти, създадени преди мраморът да стане популярен.

„Кариатидите изискват специално внимание… Те са направени от добър материал, но дълго време са били подложени на атмосферно замърсяване и други фактори, които изискват голяма грижа, когато се опаковат и разопаковат“, каза Замбас.
Старият музей на Акропола беше затворен миналия месец, за да бъде улеснено преместването, което изненада много посетители на Акропола. При операцията ще бъдат използвани петдесетметрови специални кранове, които омекотяват сътресенията. Тя трябва да продължи около шест седмици и ще струва 2,5 милиона евро.
„Ще трае по-дълго, ако времето е лошо. Работата ще бъде прекратена, ако вали дъжд или духат силни ветрове“, каза Замбас.

Новият музей на Акропола трябва да отвори врати в началото на 2008 година и ще има изложбено пространство за колекцията мраморни фризове от Партенона, известни още като Мраморите на лорд Елджин, които Гърция иска да й бъдат върнати от Британския музей в Лондон. Музеят ще даде възможност на посетителите да видят артефакти, които в момента са във витрини и се пазят в хранилища.

Новият музей на Акропола ще е изграден от стъкло и бетон и ще подслони статуи на възраст до 2600 години. Снимка: personal.ashland.edu

Замбас твърди, че пространството в новия музей ще позволи на публиката да се наслади както трябва на произведенията на изкуството. „Това е необходимо, главно защото тези шедьоври трябва да бъдат гледани и от разстояние, и от близо… Старият музей не даваше на посетителя разстояние, и беше препълнен през лятото“, обясни Замбас.
Вчера министърът на културата Йоргос Вулгаракис посети зоната за пакетиране и свали сакото си, за да помогне на техниците да натоварят мраморна статуя на младеж, изваяна около 480 г. пр. н. е., в шперплатов сандък. Упражнението продължи 15 минути.

„Във всяка фаза от преместването се полагат големи грижи, а много статуи са току-що реставрирани“, заяви Вулгаракис. Той допълни, че въздухът в запечатаните витрини, пазещи Кариатидите, вече е сменен, за да се адаптират статуите към условията в новия музей.

„В момента новият музей на Акропола и всички комплексни проекти, свързани с него, са най-важната работа на министерството на културата“, каза министърът.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.