Политическа безизходица в Италия след парламентарните избори

Пиерлуиджи Берсани. Снимка: личен сайт

„Европейският съюз е хвърлен в смут, след като Италия спря плана си за строги бюджетни икономии“, гласи заглавие на в. „Гардиън“.

Страховете, че задънената улица ще удължи продължаващата от две години рецесия в Италия и че тя ще обхване останалата част от еврозоната, се отразиха на пазарите из цяла Европа. Италианските гласоподаватели отхвърлиха съкращенията на държавните разходи и данъчните повишения и това отваря нова пукнатина в европейската политика, пише вестникът.

Правителствената задънена улица в Рим и гласуването на изборите в съотношение 3:2 против политиката на бюджетни икономии на претърпелия поражение италиански премиер Марио Монти означават, че диктуваните от еврозоната съкращения на държавните разходи и повишения на данъците ще спрат, което поражда риск от ново избухване на криза на еврото след шест месеца относителна стабилност, отбелязва изданието.

Въпреки унищожителната народна присъда за съкращенията и данъците Брюксел и Берлин настояват, че Италия трябва да продължи програмата на икономии. Франция и други страни се възползваха от изборните резултати за свои цели и призоваха за облекчаване на съкращенията на разходите и повече наблягане на политиките за насърчаване на растежа и създаването на работни места, пише „Гардиън“.

Италианският парламент ще се събере на заседание на 15 март, за да избере председателите на двете камари. След това президентът Джорджо Наполитано ще трябва да поиска от взелия най-много гласове лидер на левоцентристка коалиция Пиер Луиджи Берсани да състави правителство, макар че това може да не стане официално поне един месец, пише в. „Индипендънт“.

Ако Берсани не може да състави кабинет, държавният глава може или да назначи служебно правителство, както направи след падането на последното правителство на Берлускони през ноември 2011 г., или да насрочи нови избори. Вторият вариант ще е проблемен, защото самият Наполитано напуска поста в края на април, когато изтича седемгодишният му мандат, а конституцията изисква приемникът му да бъде избран от парламента до средата на май, отбелязва вестникът.

Твърде вероятно е сегашната политическа криза в Италия да завърши с нови избори, пише в. „Монд“ в редакционна статия.

Тази политическа криза изразява всеобщото недоволство на италианците от държавното управление, както и тежката икономическа и социална криза с твърдо установилата се рецесия, огромния държавен дълг, растящата безработица и все по-дестабилизиращите бедност и икономическа несигурност, отбелязва вестникът.

Италианската безизходица е и сериозно предупреждение към Европа. В тази страна, която е сред подписалите Римския договор от 1957 г. и която се крепеше на европейската си ангажираност, над половината избиратели подкрепиха кандидати, които направиха предизборна кампания с „не на германска Европа“ (Берлускони) или „не“ на Европа изобщо, „не“ на еврото и ограниченията му (Бепе Грило).

Въпросът вече се отправя към Брюксел, Берлин или Париж – доколко ще е възможно да се налагат политики на строги бюджетни икономии на общества, които все повече ги отхвърлят, в Италия, но също и в Испания, Гърция, Португалия? Доколко това ще е възможно без да се задълбочи този тревожен демократически разрив? Доколко това противоречие ще удържи без утре да застраши самото единство на Европейския съюз? Политическите управници вече не могат да избягват тези въпроси, пише „Монд“ в редакционната статия.

Италия е с най-младия и най-женствен парламент в цялата си републиканска история

Италия се сдоби с най-младия и най-женствения си парламент в цялата си републиканска история, пише в. „Кориере дела сера“, след като бяха изнесени данните за средната възраст и за пола на италианските депутати и сенатори, избрани на предсрочните парламентарни избори.

Общо средната възраст на депутатите и сенаторите е 48 години, а 31 процента от всички парламентаристи са жени. Според данните средната възраст в Камарата на депутатите сега е 45 години, а на сенаторите – 53 години. За сравнение в предходната Камара на депутатите средната възраст беше 54 години, а в Сената -57 години.

По отношение на женското присъствие в новата Камара на депутатите има 32 процента жени, а в Сената – 30 процента. За сравнение, в предишния парламент имаше 21 процента жени в Камарата на депутатите и 19 процента в Сената.

Най-младите депутати са от най-новата политическа сила, Движение 5 звезди на Бепе Грило. Средната възраст на парламентаристите от движението е 37 години 33 години в Камарата на депутатите и 46 години в Сената . На второ място по младост са депутатите на Северната лига в коалицията на Силвио Берлускони. Средната им възраст е 45 години 42 години в Камарата и 48 години в Сената . На трета позиция е Демократическата партия на Пиер Луиджи Берсани в левоцентристката коалиция. Средната възраст на парламентаристите е 49 години 47 години за Камарата и 54 години в Сената .

Партията на Берлускони Народ на свободата излъчва парламентаристи, чиято средна възраст е 54 години 50 години в Камарата и 57 години в Сената . Центристкото обединение на Марио Монти излъчва парламентаристи на средна възраст 55 години 55 години в Камарата и 56 години в Сената

По отношение на нежния пол в парламента, най-много жени представя парламентарно Демократическата партия 41 процента , следвана от Движение 5 звезди 38 процента и от Народ на свободата и коалицията на Монти и двете по 22 процента .

Най-младият депутат в новия парламент е жена – 25-годишната Марта Гранде парадоксално името й в превод означава Голямата Марта . Тя е излъчена в Камарата на депутатите от Движение 5 звезди от областта Лацио.

Най-възрастният депутат е на 89 години и се казва Серджо Дзаволи от Демократическата партия. Той е избран в Сената от областта Кампания.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.