Жерар Депардийо се чувства в Русия „като на карнавал с подаръци“

Водка, балалайка, ниски данъци. Шарж на Жерар Депардийо от полит.ру

Жерар Депардийо се чувства добре навсякъде в Русия, като на безспирен карнавал с подаръци. Ту му връчват тържествено местно жителство, ту му обещават къща край реката. А лидерът на Чеченската република Рамзан Кадиров просто взе, че му подари апартамент – мезонет за 15 милиона рубли (375 736 евро, б. р.), пише „Комсомолская правда“.

Депардийо получи неотдавна руски паспорт, след като публично се възмути от данъчната политика във Франция.

Актьорът пристигна вчера в Чечения по покана на местния лидер Кадиров. Станал вчера почетен гражданин на Чечения, Депардийо, придружен от своя домакин, огледа новата си придобивка и едва не се впусна да танцува лезгинка от радост, твърди вестникът.

Апартаментът на новия руски гражданин с над 3 метра високи тавани и площ от 200 квадрата е на 27-ия етаж в 40-етажна сграда в центъра на чеченската столица Грозни – „Олимп“ е най-високият жилищен комплекс в Русия извън Москва. Мезонетът е купен не с пари от чеченския бюджет, а със средства от фонда, носещ името на Ахмат Кадиров – бивш чеченски лидер, баща на днешния, информира изданието.

Чеченски интернет потребители обаче обсипали Кадиров младши с упреци след неговите срещи с Депардийо. „В името на Аллах не хвърляй позор върху народа ни! Аллах ще те запита: Защо сестра ни танцува с този безбожник?“, укорява местен жител своя лидер.

Депардийо вече получи официално жителство в главния град на Мордовската република Саранск – на 650 км източно от руската столица. Регистриран е в апартамент в местна „сграда за елита“, но той не му е подарен, уточнява всекидневникът.

След историята с руското гражданство и жителството в Саранск с Жерар Депардийо едва ли би могло да се случи нещо още по-срамно. Актьорът обаче продължи обиколката из страната с посещение в Чечения, цитира „Комсомолская правда“ коментар от в. „Велт“.

Германското издание свързва Чеченската република с корупция и убийства, се казва в статията. „Флиртът“ на Русия със симпатизиращия й чужденец твърде напомня съветските времена, пише в. „Крисчън сайънс монитър“, цитиран в статията.

Депардийо взе руско гражданство в знак на протест срещу френските данъци, но ще трябва да плаща налози и в Русия. Първо ще се наложи навярно да плати данък дарение за апартамента в Грозни – 4,8 милиона рубли (120 235 евро, б. р.), пише „Известия“.

Лицата, живели в Русия по-малко от шест месеца, дори да са нейни граждани, дължат данък в размер на 30 процента от стойността на придобития имот. Освен това трябва редовно да се плаща данък сгради в хазната на град Грозни, отбелязва руският вестник.

БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.