Атина търси съюзници за находищата на петрол и газ в Егейско море

Сонда за газ край бреговете на Кипър. Снимка: грийнпрофет

Гръцкото правителство започва подготовка на общественото мнение за евентуална съвместна експлоатация, дори и с Турция, на енергийните запаси в Егейско море.На форум в Атина на тема „Енергийните перспективи в Югоизточна Европа и Източното Средиземноморие“ премиерът Андонис Самарас спомена за втори път за една седмица за гръцките находища на газ и нефт, като издигна тяхната значимост до „европейските“, изтъквайки, че за експлоатацията им „е нужно планиране и съюзници“.

В началото на следващата седмица Самарас ще има среща с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, на която се очаква гръцката страна да декларира решимост да пристъпи към експлоатация на природните богатства в границите на своя шелф и да изрази готовност за сключване на споразумение за определяне на морските зони с всички съседни страни.

Според изказването на Самарас на форума „всичко това не се отнася само до нас“, а и до партньорите ни, до нашите съюзници, засяга и редица страни, чиито енергийни ресурси преминават през гръцка територия“. „Това засяга и нашите съседи, всичките ни съседи“, каза още той.

Плановете на гръцкото правителство, както те бяха представени от премиера, предвиждат експлоатация на находищата в Егейско море при зачитане на международното морско право, „с решителни стъпки, в тясно разбирателство с партньорите си, със съюзниците и с всяка заинтересована страна. С всички възможни съюзници и при всички изгодни синергии“.

Междувременно подземното богатство на Егейско море, според израелския посланик в Атина Арие Мекел, по всяка вероятност е много по-голямо, отколкото се оценява днес, а най-значимите находища, според изследвания на израелски експерти, се намират „в северната част на Гърция“, а не толкова в района южно от о-в Крит, където в момента се извършват проучвания под морското дъно.

На този фон ясно в подкрепа на Турция се обяви бившият американски посланик в Азербайджан и сегашен ръководител на института за отбранителни изследвания Матю Брайза, както и южноафриканецът Хюк Поуп, отговарящ за Турция и Кипър в Международната кризисна група.

Същите те се аргументираха с геостратегическото значение на Турция заради географското й място на картата.

Според тях „разумният поток на природен газ от Каспийския регион и Израел до Европа може да стигне само през Турция, от една страна, посредством тръбопровода Набуко Уест, който изключва Гърция от проекта Южен поток, и от друга чрез тръба, която да тръгва от Израел и да стига до Турция, оставяйки извън играта Кипър и Гърция.

Хюк Поуп обаче твърди, че Анкара може да постави под съмнение обстоятелството, че о-в Кастелоризо има право на шелф и изключителна икономическа зона, но не смята да пристъпи към създаване на свършени факти.

Според него тя ще изчака, докато бъдат решени „споровете“ с Гърция, въпреки че „преговорите ще са много трудни“.

Ако се съди по обнародван документ на турското външно министерство, приоритет и условие на Анкара за „делимитиране на морските граници“ си остава решаването на проблема за скалистите островчета“.

Въпросът е какво наистина искат Гърция и Кипър за Егейско море. Във всеки случай най-доброто решение е „нормализиране“ на отношенията на Гърция и Кипър с Турция, изтъкна представителят на Международната кризисна група.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.