Турци с клеймото „роден в Европа“

ДПА

Разрешено й бе да носи забрадка. И отиването на джамия не било проблем. Но не може да се отрече фактът, че винаги имаше нещо, което липсваше, казва Елиф.

Сега тя е на 19 години. Младата жена се събра отново с майка си в Турция след години, които прекара с осиновители в германско семейство в северния германски град Меле, след като бе отделена от имигранското си семейство.

Аз не говоря турски и нямах възможност да получа достъп до моята култура някъде другаде. Бих предпочела да бях израснала в турско семейство, казва Елиф.

Тъй като била отгледана от германско семейство, това означавало, че е пропуснала основни събития, което не я е направило истинска туркиня. „Намирам, че е твърде тъжно, когато мисля за това“, казва тя.

Въпросът дали децата от турски произход, отгледани или осиновени от родители в Европейския съюз, се отглеждат в съответствие с ислямските ценности, накара Турция да разследва въпроса. Решението дойде след предупреждения от политици, че много турски деца израстват откъснати в културно отношение от истинските си семейства. Предупрежденията на политиците идват в момент на съобщения в медиите за преживяното от деца, израснали в страните от ЕС.

„Трябва да говоря на немски, за съжаление, тъй като моят турски не е много добър“, заяви Елиф след като се събра със семейството си. Това бе организирано в Турция със съдействието на вицепремиера Бекир Боздаг. Фотоапаратите святкаха, докато младата жена прегръщаше своята майка.

Елиф казва, че е много щастлива, че отново е с майка си след всички тези години. Според информациите бащата на Елиф напуснал майка й, която след това преживяла психологически проблеми, докато все още била в Германия.

Турското правителство и парламент следят ситуацията с турските деца в държавите от Европейския съюз седмици наред. Критиците твърдят, че хиляди турски деца в ЕС са били откъснати от родителите си и предадени на християнски семейства. Турските момчета и момичета са заплашени от асимилация и загуба на турската си култура. Критиките бяха повдигнати от най-високи правителствени среди.

Между три и четири милиона турци живеят в Германия, което ги прави най-голямото етническо малцинство в страната. Според данни, оповестени от правителството, най-малко 4000 деца и тийнейджъри от турски произход насилствено са били настанени в приемни семейства от съответните власти в европейските страни миналата година.

В Германия например, която е дом на най-голямата турска общност в Западна Европа, социалните служби обикновено се намесват, когато децата са жертви на насилие вкъщи, когато родителите не полагат достатъчно грижи за тях или когато родителите са твърде болни, за да се грижат за децата си.

Информации, че в няколко случая турски деца в ЕС са били предадени на грижите на хомосексуални двойки, предизвикаха гняв в Турция. Комисията за човешки права на парламента иска да знае дали три деца от турски произход са били предадени на хомосексуални двойки само в Белгия.

Парламентът в Анкара иска да научи повече за съдбата на турски деца, дадени на приемни семейства. Комисията по човешки права реши да извърши разследване.

Боздаг обяви също, че неговото правителство търси начини да отнеме турско момче от лесбийско семейство в Холандия. Властите отхвърлиха исканията на турското семейство, заяви Боздаг, цитиран от турските медии.

Вицепремиерът добави, че семейството получава юридическа помощ в усилията да осигури връщане на детето. Ако това не бъде възможно, ще поискаме като минимум да бъде намерено турско приемно семейство, каза той. Турските семейства не искат да дават децата си на хомосексуални или лесбийски двойки, каза турският вицепремиер.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.