САЩ обмислят пряка помощ за сирийските бунтовници

Асошиейтед прес

Правителството на президента Обама, съгласувано с някои европейски съюзници, за пръв път обмисля оказване на пряка помощ на представители на Свободната сирийска армия, за да засили натиска над сирийския президент Башар Асад да напусне поста и да се сложи край на близо две години брутално и все по-смъртоносно насилие.

Представители от САЩ и Европа заявиха, че правителството се приближава към решение дали да осигури военна техника, с изключение на оръжия, на внимателно подбрани бойци срещу режима на Асад, отделно от това, което вече доставя на политическата опозиция. Решението се очаква до четвъртък, когато държавният секретар Джон Кери ще участва в международна конференция за Сирия в Рим, на която лидерите на сирийската опозиция са били убедени да присъстват, казаха представителите.

Източниците пожелаха анонимност, тъй като промяната в стратегията все още не е окончателно направена и трябва да бъде координирана с европейските нации, по-специално Великобритания. Те са готови да увеличат значително размера и обхвата на помощта за враговете на Асад.

Кери, който беше предпазлив поддръжник на доставянето на оръжия на бунтовниците докато бе председател на сенатската комисия за външни отношения, води консултации с европейски лидери как да се увеличи натискът върху Асад да слезе от власт. Това усилие е основна задача на първата му официална визита в чужбина като шеф на американската дипломация. При първите два етапа от обиколката из девет европейски и близкоизточни страни, в Лондон и Берлин, той се постара да увери сирийската опозиция, че предстои още помощ.

В понеделник в Лондон Кери публично призова лидера на сирийската опозиционна коалиция Муаз ал Хатиб да не бойкотира срещата в Рим, както бе заплашил, и да участва в конференцията въпреки безпокойствата сред врагове на Асад, че международната общност не прави достатъчно. Кери и вицепрезидентът Джо Байдън водиха частни телефонни разговори с Хатиб, за да изложат същите съображения.

„Решени сме сирийската опозиция да не бъде оставена на произвола на съдбата и да се чуди къде е подкрепата и дали ще има такава“, каза Кери пред репортери след среща с британския премиер Дейвид Камерън и външния министър Уилям Хейг.

Хейг каза, че влошаващите се условия в Сирия, по-специално неотдавнашните удари с ракети „Скъд“ по град Алепо, са недопустими и че сегашната позиция на Запада не може да продължава, докато над сирийските граждани се извършва „ужасяваща несправедливост“.

„Пред такива убийства и заплахи за нестабилност, политиката ни не може да остане толкова статична с изминаването на седмиците. Трябва значително да увеличим подкрепата за сирийската опозиция. Готвим се да направим точно това“, каза застаналият до Кери Хейг.

Служители във Вашингтон и европейски столици казаха, че британците предлагат осигуряване на военно обучение, доставки на бронежилетки и друга техническа поддръжка за членове на Свободната сирийска армия, за които е установено, че нямат връзки с екстремисти. Източниците обаче посочиха, че САЩ още не са готови да обмислят такива действия, макар че Вашингтон не би имал нищо против ако европейците го направят.

Правителството на Обама сериозно се безпокои, че военно оборудване може да се озове в ръцете на радикални ислямисти, които се превърнаха в значим фактор в сирийския конфликт и които след това биха могли да използват това оборудване за терористични нападения или удари над Израел.

Италианското правителство, което е домакин на конференцията в четвъртък, заяви в понеделник, че европейците ще използват срещата „да приканят САЩ към повече гъвкавост за мерки в подкрепа на опозицията срещу режима на Асад“.

„Те по-специално ще поискат „несмъртоносната помощ“ да бъде разширена и да включва техническа поддръжка и обучение с цел укрепване на усилията на коалицията в светлината на решенията на последната среща на Европейския съвет за външни работи“, се казва в изявление на външното министерство. На неотдавнашната среща външните министри на ЕС се съгласиха, че трябва да се засили подкрепата за бунтовниците.

Служители във Вашингтон казаха, че САЩ са склонни да отпуснат още няколко десетки милиона долара несмъртоносна помощ на опозицията, включително на одобрени членове на Свободната сирийска армия, които не са получавали пряка помощ от САЩ. До момента помощта се свежда до финансиране на комуникационни средства и друго логистично оборудване, официален офис за връзка и покана към Хатиб да посети САЩ в близките седмици.

Служителите обаче подчертаха, че правителството не обмисля американско военно обучение за бунтовниците, нито доставяне на бойно оборудване като бронежилетки, за което призовават британците.

Служителите казаха, че САЩ също обмислят дали да увеличат цивилната техническа помощ в сферата на върховенството на закона, гражданското общество и доброто управление с цел подготвяне на евентуално преходно правителство, което да ръководи Сирия след Асад.

Във вторник посети Берлин, където се срещна с руския си колега Сергей Лавров за пръв път като държавен секретар и повече от час обсъжда сирийския конфликт. Русия е активен поддръжник на Асад и заедно с Китай много пъти блокира опити в ООН да се наложат световни санкции над режима ако той не спре насилието, в което са загинали близо 70 000 души.

Говорителката на Държавния департамент Виктория Нюланд каза, че двамата са разговаряли час и 45 минути и са отделили над половината от това време на Сирия в това, което тя нарече „наистина сериозен и съдържателен разговор“.

Кери и Лавров са обсъдили как да се приложи т.нар. Женевско споразумение, чиято цел е да накара сирийското правителство и бунтовниците да планират преходно правителство за периода след напускането на Асад, каза Нюланд.

Лавров каза пред руски информационни агенции, че разговорите му с Кери са били „особено конструктивни“. Той каза ,че по въпроса за Сирия двамата са потвърдили „намерението да направят всичко, което могат да направят Русия и САЩ. Не става дума, че всичко зависи от нас, но ще направим всичко възможно да се създадат условия за възможно най-бързо започване на диалог между правителството и опозицията.“

Сирийският външен министър бе в Москва в понеделник и изрази готовност да се срещне с опозиционни лидери.

Сирийската национална коалиция е скептична към външната помощ от Запада и заплаши да бойкотира Римската конференция докато поредица телефонни обаждания между Кери и посланиците му със сирийски опозиционни лидери поправиха разрива. Съветът сега казва, че ще участва в срещата, но се надява на по-конкретни предложения за помощ, включително военна.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.