Португалия под натиск иска милост от кредиторите

Емилио Раполд
ДПА

Младежи в опасния квартал Кова да Моура в Лисабон. Снимка: новопрес

Натискът върху португалското правителство да се откаже от политиката си на икономии се засилва, точно когато експерти от Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ) са в Лисабон, за да оценят напредъка на Португалия по спасителната програма за 78 милиарда евро (102 милиарда долара).

Основната опозиционна Социалистическа партия няма да приеме повече мерки за икономии, заяви тази седмица лидерът й (генералният секретар) Антониу Жозе Сегуру. Той призова премиера Педру Пасуш Коелю да се извини на португалците за „провала“ на икономическата си политика.

Междувременно гражданска платформа свика митинги в над 40 градове в събота, докато правителството се готвеше да наложи на затрудненото население още повече съкращения на разходи.

ЕС и МВФ се притекоха на помощ на Португалия през 2011 година, след като лихвите по нейните облигации силно се повишиха. Португалия стана третата спасена страна от еврозоната след Гърция и Ирландия.

Тройката, формирана от ЕС, МВФ и Европейската централна банка (ЕЦБ), е в Лисабон, за да направи седма оценка доколко Португалия е изпълнила условията по спасителната програма.

Правителството ще представи на тройката план за икономии на 800 милиона евро тази година, съобщи неотдавна финансовият министър Витор Гашпар.

Пасуш Коелю планира също държавна реформа, която ще ореже разходите допълнително с 4 милиарда евро годишно от 2014 година. Подробности засега няма, но се очаква реформите да включват още орязвания на вече и без това аскетичните бюджети за здравеопазване и образование.

В замяна правителството се надява да убеди тройката да даде на Португалия още една година – до 2015 година – да сведе бюджетния си дефицит под прага в ЕС от 3 % (от брутния вътрешен продукт). Равнището на дефицита за 2012 година още не е известно, но правителството очаква то да остане под 5 %.

През септември тройката вече облекчи целите за дефицита на Португалия.

„Проблемът не е една година повече или по-малко“, а необходимостта правителството да „промени курса си“ към политика, насърчаваща растежа и заетостта, заяви Жоау Проенса, генерален секретар на Общия съюз на трудещите се на Португалия (UGT).

Правителството на Пасуш Коелю следваше указанията на кредиторите на Португалия безпрекословно. То оряза разходите, вдигна данъците, приватизира държавни компании и реформира пазара на труда.

Реформите дадоха възможност на Португалия да понижи лихвите по кредитирането си. През януари правителството дори успя да продаде дългосрочни облигации за първи път след спасяването, завръщайки се напълно на финансовите пазари месеци по-рано от планираното.

В повечето случаи обаче политиката, съгласувана с ЕС и МВФ, даде малко плодове. Миналата седмица Европейската комисия понижи икономическата си прогноза на Португалия за 2013 година до свиване от 1,9 % – почти двойно по-голямо от оценката на правителството.

Комисията обяви, че безработицата ще нарасне от сегашните 16,9 % до 17,3 %.

„След като правителството оряза бонусите за отпуските на държавните служители, съпругът ми и аз все повече се затрудняваме да изхранваме семейството си“, казва Мария Досеу, музеен служител в Кашиаш.

В района на Елваш, на 180 километра източно от Лисабон, стотици ученици получават от властите храна за вкъщи, тъй като родителите им вече нямат възможности да купуват достатъчно храна, според информация в медиите.

„Завърших магистърската си степен по маркетинг с още 19 студенти, но само един от тях си намери работа. Каня се да си стегна багажа и да напусна (страната – бел. пр.)“, разказва Гонсалу, на 25 години.

През последните две години близо 200 000 португалци вече избягаха от безработицата и бедността, отивайки в страни като Франция, Швейцария и Ангола.

Появиха се оригинални форми на протест. Протестиращите се възползваха от нов закон, изискващ от потребителите да поставят данъчния си идентификационен номер върху сметките, които плащат, за да се избегне укриване на данъци.

Протестна група разкри номера на Пасуш Коелю, който след това хиляди хора представяха като свой, заливайки данъчните власти със сметки от ресторанти и пазаруване на името на премиера.

Протестиращите заимстваха „Грандола вила морена“, емблематичната песен на Революция на карамфилите на лявото крило от 1974 година. Със запяването на „Грандола“ групи прекъсваха речи на Пасуш Коелю, министри и други официални лица.

Еухениу Фонсека, ръководител на португалския клон на католическата благотворителна организация Каритас, призова Пасуш Коелю да обясни на тройката, че „португалският народ не може да понесе повече жертви“.

Жоау Густаву от протестната група Que Se Lixe a Troika, която организира съботните митинци, е съгласен с това. Той каза, че неговата група пък е дала отрицателна оценка на тройката.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.