Папата оставя зад гърба си разединена църква

Папа Бенедикт Шестнайсети. Снимка: официален сайт

Папата влезе в историята на Римокатолическата църква заради безпрецедентния от векове акт да се откаже доброволно от папската мисия, посочва италианският в. „Кориере дела сера“. Въпреки че се оттегли обаче, папата обеща да работи с цялото си сърце за доброто на църквата, добавя изданието.

Конклавът по избор на нов папа може да започне на 11 март, посочва в. „Стампа“, като цитира архиепископ Клаудио Чели, председател на Папския съвет за социални комуникации и председател на Ватиканската филмотека.

В. „Република“ посочва, че въпреки критиките към Римокатолическата църква, отправени в последно време, вчера целият свят се е обединил в отдаването на почит на оттеглящия се папа, който е направил един исторически и хуманен жест.

Папата вече го няма, има го само скромният и обикновен богомолец Йозеф Рацингер, пише френският в.“Монд“. Основната задача на приемника му, който ще бъде избран в средата на март, ще бъде да реформира самото сърце на системата в Римокатолическата църква, да положи усилия, за за да преодолее съперничеството и разделението. В противен случай състоянието на църквата и доверието в нея, пострадали доста от непрестанните слухове за скандали, само ще влошат, допълва изданието.

Британският в. „Гардиън“ посочва, че някои от кардиналите в състава на конклава, който ще избере нов папа, вече бяха обвинени в тайни маневри с цел да прокарат предпочитаните си кандидати. А докато Ватикана продължава да настоява, че Бенедикт Шестнайсети се е оттеглил само заради напредналата си възраст, наблюдатели смятат, че търканията и вътрешните борби в църквата – най-вече в римската курия, са изиграли роля в това решение, посочва „Гардиън“.

„Дейли телеграф“ акцентира върху факта, че безпрецедентното от векове насам оттегляне на папата, шокирало света на 11 февруари, когато беше обявено, вчера отново породи критики. Най-рязък беше архиепископът на Сидни кардинал Джордж Пел, който обвини Бенедикт Шестнайсети, че си дава много добре сметка колко дестабилизиращо за църквата е неговото оттегляне.

Освен това в бъдеше хората от ватиканските среди, които не са съгласни с политиката на новия папа, могат да организират кампания и да го принудят и той на свой ред да се оттегли, както направи Бенедикт Шестнайсети, предупреди Пел, който също ще участва в конклава.

Папата се оттегли, оставяйки разединена църквата, отбелязва в. „Ню Йорк таймс“. Сега 85-годишният Бенедикт Шестнайсети ще се посвети на молитви, научна работа, разходки в градината и свирене на пиано, но зад гърба си той остави ватиканска йерархия, затънала в скандали и интриги, хвърлящи сянка върху кардиналите, натоварени с мисията да изберат нов папа този месец, посочва вестникът и отбелязва, че в много аспекти Бенедикт Шестнайсети никога не е изглеждал на мястото си в „неговите червени папски обувки“. Той изглеждаше незаинтересован от властта и беше непохватен, дори когато вдигаше ръце, за да приветства и благославя множеството, разочаровайки фотографите.

Критиците на Бенедикт Шестнайсети твърдят, че по време на неговото папство Ватикана е преживял дълбока криза на управлението. Вчера италианското сп. „Панорама“ съобщи например, че ватиканският държавен секретариат е наредил подслушване на телефони на няколко прелати като част от разследване на скандала с изнесени поверителни документи, откъси от които се появиха в медиите и дори в книга. Говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди вчера потвърди тази информация, макар да уточни, че не става дума за подслушване в значителни мащаби.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.