Изневери ли Дачич на руснаците?

Сръбският премиер Ивица Дачич несъмнено бе любимец на руските власти, когато през юли 2012 г. формира правителството. Междувременно обаче ситуацията се промени, главно заради неговата готовност за отстъпки в процеса на преговори с косовския премиер Хашим Тачи, оценяват за „Данас“ експерти по отношенията между Белград и Москва.

Ясно е, че Русия очакваше от Дачич да заеме твърда позиция в брюкселските разговори, „а не да се държи според мерките на Запада“, смятат те.

Александра Годфроа, кореспондентка на телевизия Б92 в Москва, казва за „Данас“, че руските официални лица и медиите в момента не коментират публично ходовете на сръбския премиер и е трудно да се оцени точно какъв е неговият рейтинг в тази държава.

„Руските медии не споменават нито Дачич, нито сръбското правителство. Последното споменаване, и то само в съобщенията на информационните агенции, бе миналия месец, когато бе оповестена новината за подписването на руски кредит за модернизация на сръбските железници“, посочва Годфроа.

Лука Занони, главен и отговорен редактор на италианския портал „Осерваторио суи Балкани е Кауказо“, оценява за „Данас“, че в началото на премиерския си мандат „Дачич беше алергичен към изявленията на представители на ЕС“, но вече не е така.

„Сега се създава впечатление, че сръбският премиер е по-склонен към Запада, отколкото преди формирането на сегашното правителство, сигурно защото целта му е Сърбия да получи дата за започване на преговори с ЕС. Що се отнася до Русия, тя е нужна на Сърбия заради инвестициите, но постепенно става ясно, че не е единствена в това отношение и сега като инвеститори се появяват арабите, расте и ролята на Азербайджан“, смята Занони.

Според него Русия може да има полза от европейската перспектива на Сърбия, защото така и тя ще „стъпи с един крак в ЕС“.

Сешка Станойлович, журналистка от Белград, оценява за „Данас“, че поведението на сръбския премиер „предизвиква известно недоверие в Москва, макар че засега то не се изразява публично на руската политическа сцена“.

„Известно е, че Социалистическата партия на Сърбия и нейният лидер Дачич бяха в близки отношения с Русия, а правителството, чийто лидер е той, бе посрещнато с благосклонност в тази държава. Но усилията на премиера да реши спорните въпроси с Косово, съобразявайки се главно с желанията на Запада, не са по волята на Москва. Макар че не бива да се изключва и възможността неговите ходове, които изглеждат като голямо отклонение от Русия, да са координирани с руснаците“, посочва Станойлович.

Драгутин Анджелкович, историк и анализатор, казва за „Данас“, че Русия тълкува готовността на Дачич да ускори процеса на преговори с Прищина като отстъпление на Сърбия пред исканията на западните сили.

„Москва очакваше от сръбския премиер значително по-твърда политика, но неговата готовност за отстъпки в диалога с Тачи поставя руснаците в неприятно положение, защото отстъпчивостта е в противоречие с тяхното намерение да блокират независимостта на Косово. Ускоряването на брюкселския процес и изявленията на Дачич, като това за възможността Косово да получи кресло в ООН, положително предизвикват негативни реакции сред руските лидери“, смята Анджелкович.

Въпреки това разминаване в политическите позиции, икономическото сътрудничество с Русия не е поставена под въпрос, смята той.

„Приоритет за руснаците в момента е завършването на „Южен поток“, заради който те ще запазят икономическите вързъзки със Сърбия. Важно е обаче да се отбележи, че икономическото сътрудничество между двете държави не е било активиризирано през последните седем месеца“, коментира Анджелкович.

Лондонският „Икономист“ неотдавна оцени, че поведението на Ивица Дачич е изненада за света, включително за руските лидери, „които ликуваха, когато той стана премиер“. „Дачич, бивш говорител на сръбския лидер по време на войните Слободан Милошевич, се държи помирително, което е неочаквано и предизвиква гнева на националистите и на Сръбската православна църква. Дачич наистина доста смело говори на сърбите, че Косово е изгубено и трябва да се постигне споразумение, което осигурява възможно най-добро бъдеще за косовските сърби“, писа „Икономист“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.