Ще спаси ли високото кръвно Борисов от съд и затвор

Онзи, който ви брои спестяваният в банката и златните пръстени по ръцете пак влезе в правителствена болница с кръвно 180. Из интернет коментираха, че май се е скатал да не иде на тържествата за 3 март, че може да го освиркат. А такова кръвно вдига през ден всеки втори българин от 50 нагоре. Без да влиза в болница. Затова на хората им е смешно, че телевизиите в централните си новини обявяват кръвното на Борисов. Може би той разчита на по-младите, които не са наясно с високото кръвно…

Как да го вземеш насериозно, като си спомниш, че Борисов си навехна глезена на мач преди изборите 2009 г., отиде да се оперира и покани екип на бТВ да го интервюира на болничното легло, където пъшкаше и страдаше мъжки, и се заканваше за изборите. И после каза за вестниците, които му пускаха снимка на бинтования глезен, че щял да бие БСП на куц крак.

Сега, при онзиденшното вдигане на кръвното, прие по халат в болницата новоизбрания патриарх и разпространи снимки от събитието по всички медии.

Айде, нека да не се подиграваме с болести, да е жив и здрав Борисов да оздравее. Че съд го чака. Не е шега.

Който смята за наивно да се мисли, че Борисов може да влезе в затвора или поне да го изправят пред съда, нека се огледа в най-близката история. Бившият министър председател Георги Атанасов лежа в затвора. Друг бивш премиер – Андрей Луканов – лежа в предварителен арест. Няколко министри са влизали вече в съда. Депутати – още повече. Дори в сегашния парламент хванаха депутат от ГЕРБ как взима подкуп и му снеха имунитета. Има осъдени кметове от ГЕРБ, единият – Лечков – е доста известен.
Да се огледаме и на Балканите, където паднали от власт политици често влизат в съда. В Хърватия бившият премиер Иво Санадер вече е осъден по едно дело, има и още. Беше създал сам партия, като ГЕРБ, изкара мандат и половина като премиер, стана напечено, подаде оставка и хукна да бяга, арестуваха го на границата. Лежа дълго в предварителен арест, чака го тепърва затвор.

В Румъния има осъден бивш премиер и няколко министри.

Наивен е който смята, че на Бойко Борисов ще му се размине. Тук е България, тук са Балканите. А Борисов е дал достатъчно основания да го съдят и осъдят.
Пионката главен прокурор, която с Цветанов си нагласиха на този пост, няма да го спаси. Цацаров пръв ще обърне палачинката като Бареков. И двамата са от Пловдив и ги разбират тия работи. Или улицата ще обърне гнева си към съдебната система и ще принуди главния прокурор да подаде оставка. Съвсем не е невъзможно – сам Борисов подаде оставка под натиска на улицата.

А има и други примери – бившият френски президент Ширак беше осъден с 10 години закъснение за престъпления, извършени още като кмет на Париж. Борисов няма да чака чак толкова, по-скоро ще е.

Да му пожелаем скорошно оздравяване.

* За пояснение на някои читатели – коментар, който е подписан с името на изданието, е редакционен коментар, т. нар. editorial, който изразява мнението на редакцията.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.