Всички сме родени лъжци

Иън Лезли: Измама = интелигентност

Справянето със заобикалящата среда не било достатъчно за очовечаване на човека през палеолита. Групите на човешките същества били по-големи и по-сложно устроени от групите на другите примати.

Всеки член на групата разчита на другите, но е принуден и още да използва и да надхитря другите в надпреварата за храна и партньори. Още тогава се поставя нелицеприятното равенство между измамата и интелигентността.

Припомня го Иън Лезли в „Родени лъжци” (изд. „Жанет 45”). „Без значение дали ви харесва или не – всички ние сме родени лъжци” – това за заглавието. Нататък: „Нашата интелигентност се корени в социалната манипулация, измамата и двуличната взаимопомощ”.

Философия, култура и техника на лъжата. Силата на книгата е и в това – да казва хилядолетно премълчавани истини. „През повечето десетилетия на ХХ век връзката между преса и управляващи класи е подчинена на дискретно благоприличие”.

Частният живот на политиците си е бил техен. Вече не е. Казваме: те нямат право да мамят. И какво?

„В крайна сметка, в разрез с очакванията ни, нямаме по-добра класа политически управници, нито по-здрава политика; ние сме само по-неудовлетворени от политиците си от всякога досега и по-склонни от всякога досега да мислим за тях като за измамници”.

Как децат се учат да лъжат, що за човек е лъжецът, какво е лъжата, какво може детекторът на лъжата, какви са нейните видове и т.н. Лезли не открива Америка, открива лъжата. Нещото, без което не можем.

„Приемах лъжата за белег на умствена непоследователност, но се оказа, че изкусните лъжци по правило са по-уравновесени от повечето от нас. Установих, че самоизмамата е по-скоро потребност, отколкото проблем и че тя води до успех в работата, по-добро здраве и по-сполучливи взаимоотношения. Научих, че лишени от лъжите си, ние се поболяваме, изпадаме в депресия или отстъпваме пред лудостта.”

Колкото до политиците: „Те са научили, че каквото и да направят, пак ще бъдат изядени с парцалите, затова лъжат или поне си спестяват искрените отговори”.

От Книжен Ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.