Как историята на един уличен музикант и неговия котарак стана бестселър

Новото издателство „Книгопис“ пусна необичайната книга на Джеймс Боуен

Бестселърът „Уличният котарак Боб“ излезе на български от издателство „Книгопис“.

Джеймс Боуен е уличен музикант в Лондон. Когато през пролетта на 2007 година намира ранен рижав котарак, той все още не подозира как ще се преобрази животът му.  Джеймс живее ден за ден в борба със себе си за преодоляване на зависимостта от наркотиците. Въпреки това, не може да остави без грижа този поразително интелигентен котарак, на когото дава името Боб.

Котаракът бавно се възстановява и Джеймс го пуска отново на улицата с мисълта, че никога повече няма да го види. Само че Боб е на друго мнение.

Техните необикновени, забавни, но често и опасни прeживелици коренно променят живота им и постепенно лекуват раните от трудното минало на всеки от тях. Джеймс и Боб стават неразделни, свързани в спасително и за двамата приятелство.

Това е истинска история, превърнала се в истински бестселър.

Джеймс Боуен с изненада осъзнава как няколко клипчета в мрежата са ги направили популярни дори отвъд пределите на Острова.  А един ден, докато свири на улицата,  към него се приближава една американка, литературен агент, и го пита защо не опише историята си в книга.  Седмици наред Джеймс прекарва на втория етаж на книжарница „Уотърстоун”, разказвайки историята си на своя съавтор Гари  Дженкинс. Така се ражда един от най-очарователните и най-неочаквани бестселъри на огромния и взискателен британски книжен пазар.

Мислил ли е някога Джеймс, че пред книжарниците ще се тълпят за автографа му! „Уличният котарак Боб” достига върховете на класациите. Не случайно в котешката лапичка на корицата на оригиналното издание е написано: „Бестселър № 1”. Продажбите във Великобритания надхвърлят 250 хиляди, а преводните издания са вече 22.  Очаква се да бъде саздаден и филм по книгата . YouTube изобилства с клипове за Джеймс и Боб.  Десетки хиляди са феновете в социалните мрежи.

Защо тази книга печели сърцата на толкова много хора по света? Отговор за себе си ще намерят и българските читатели. Но има едно много основателно предположение – защото е книга на надеждата!

Още по темата: Уличният котарак Боб

Котаракът Боб с английското издание на книгата. Снимка: личен сайт

На пръв поглед Боб е обикновен рижав котарак, но не съвсем. Именно той променя живота на Джеймс Боуен, който е бил наркозависим.

Историята на Боб и Джеймс започва в Лондон през 2007-ма година. През една  мартенска нощ пред вратата на апартамента на Джеймс се появява оранжев котарак в окаяно състояние, болен и умиращ от глад. По това време Джеймс се бори със зависимостта си от наркотици и не е склонен да се грижи за котка. Започва да търси стопаните на бедното коте, но разбира, че  всъщност котаракът е уличен.

Джеймс започва да се грижи за него, въпреки скромните си приходи. Той му купува лекарства и храна и скоро Боб се възстановява напълно. След това Джеймс Боуен решава да пусне котката на свобода, но това не се случва, тъй като Боб не иска да се отдели и за секунда от него. В крайна сметка Джеймс решава да задържи Боб, защото винаги е обичал котките.

Боуен припечелва пари, като свири с китарата си по лондонските улици. Днес той и Боб са партньори в това начинание и заедно изкарват тройно повече пари в сравнение с дните, когато Джеймс е свирил сам. Боб стои уверено и спокойно до него, въпреки минаващите коли, свиренето на безброй сирени и забързаните хора по улицата.

Боб има свой номер – протяга лапичката си и “дава пет” на Джеймс. Това буди възхищение у минувачите и много хора се спират, за да ги гледат. Джеймс споделя, че Боб е много любвеобилен. Сложил му е повод, но това не го спира да се катери по него и да стои на раменете му, докато се разхождат.

Джеймс и Боб привличат все повече вниманието на хората. Минувачите започват да носят различни играчки, лакомства, шалчета и одеяла на Боб. Хората ги снимат и качват техни клипчета в You Tube и социалните мрежи. Един ден литературният агент Мери Почнос ги забелязва и предлага на Джеймс да издадат книга за историята му с Боб. Джеймс се съгласява и шест месеца по-късно книгата вече е факт. Тя се радва на огромен успех и бързо се превръща в бестселър. А в момента се водят преговори и за екранизирането ѝ.

Добрата новина е, че днес Джеймс вече не е зависим от наркотиците благодарение на своя приятел и партньор – Боб. Те все още излизат на улицата с китарата и ще продължават да го правят, тъй като и двамата обичат това занимание. Пред вестник „Дейли мейл” Джеймс споделя: ”Аз никога не бих казал, че съм негов стопанин. Ние сме партньори.”

От Книжен Ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.