Безпрецедентно – как излекуваха бебе с вируса на СПИН в САЩ

„В безпрецедентен за медицината случай бебе с ХИВ бе обявено за излекувано“, е заглавието на в. „Ню Йорк таймс“.

Лекари обявиха вчера, че бебе е било излекувано от вируса на СПИН за пръв път. Това смайващо развитие може да промени начина на лечение на заразени новородени и рязко да намали броят на децата, които са засегнати от ХИВ вируса, пише изданието.

Бебето, което е родено в селски район на щата Мисисипи, е било лекувано интензивно с антиретровирусни медикаменти. Лечението е започнало около 30 часа след раждането, което не е обичайна практика. Ако по-нататъшни изследвания покажат, че този курс на лечение върши работа и при други бебета, той почти сигурно ще бъде препоръчан в световен мащаб. По оценка на ООН само през 2011 г. 330 000 бебета са били заразени с ХИВ, а общо над 3 милиона деца живеят с вируса на СПИН, отбелязва „Ню Йорк таймс“.

В. „Вашингтон пост“ уточнява, че бебето е родено преди две години, а съобщението за излекуването му е направено вчера на медицинска конференция в Атланта след многократни тестове. Самоличността или дори полът на бебето не се съобщават.

Съобщението за излекуването бе прието с интерес и скептицизъм от учените, които са виждали как предишни съобщения за лечение на СПИН се оказват погрешни след задълбочена проверка или повтаряне на лечението.

Лечението на новородени с комбинацията от лекарства, известна като „тройна терапия“, не се прави почти никога. Причината е, че е трудно да се установи веднага след раждането дали бебето е заразено с ХИВ. Предаването на ХИВ от майка на дете е изключително рядко в САЩ, където има по-малко от 200 подобни случая годишно. Почти всички бременни, за които се знае, че са заразени, получават антиретровирусни лекарства още по време на бременността. Децата получават такива лекарства най-рано шест седмици след раждането, когато със сигурност може да се установи дали са заразени, пише изданието.

При сегашния случай от щата Мисисипи обаче майката е била приета в болница, без да е била лекувана в периода на бременността, а при установяването, че е ХИВ-позитивна е било твърде късно да й се дават обичайните лекарства, тъй като раждането е предстояло. Поради това лекарският екип е започнал да дава високи дози от тройната комбинация лекарства на бебето още 30 часа след раждането му. ХИВ тестовете на бебето през следващите три седмици са били до един позитивни. 29 дни след раждането бебето вече не е имало вируса на СПИН, което е и целта на лечението, отбелязва „Вашингтон пост“.

На конференцията в Атланта вчера учените потвърдиха, че детето, което сега е на 2 години и половина, не получава лекарства за ХИВ от повече от година и се смята, че вече не е заразено, пише в. „Индипендънт“.

Смята се, че бързината и интензивността на лечението са обезвредили ХИВ в кръвта на бебето преди вирусът да се задържи в тялото. Не всички следи от вируса обаче са били премахнати. Лекарският екип заяви, че детето е „функционално излекувано“, тоест е в дългосрочна ремисия макар и не всички следи от вируса да са били изцяло премахнати. Лечението не би подействало на по-големи деца или на възрастни, тъй като при тях вирусът вече се е настанил на клетъчно ниво, отбелязва вестникът.

Вирусът не е бил изцяло премахнат, но присъствието му е толкова слабо, че имунната система на организма може да го държи под контрол без антиретровирусно лечение, пише в. „Монд“. Ще са нужни допълнителни тестове, за да се разбере дали това лечение може да се приложи при други високорискови деца.

Единственото официално признато пълно излекуване от СПИН в света е на американеца Тимъти Браун, известен като Берлинския пациент. Той е бил обявен за излекуван след присаждане на костен мозък от донор с рядка генетична мутация, която спира вируса от проникване в клетките. Присаждането е било направено за лечение на левкемия.

Според вирусолозите случаят с детето от щата Мисисипи може да промени настоящата медицинска практика, като привлече вниманието върху антивирусно лечение почти веднага след раждането при високорисковите новородени. Учените обаче подчертават, че първата цел е превенцията за блокиране на предаването на вируса от майката на детето. Те уточняват, че антивирусното лечение на бременни жени сега позволява да се спре предаването на вируса в 98 процента от случаите, пише „Монд“.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.