За какво използва звездната слава Мишел Обама

Ройтерс

Мишел Обама прерязва лентата на ново крило в Метрополитън мюзиъм. Снимка: Белия дом

Първата дама на САЩ Мишел Обама знае, че има сила на „звезда“ и не се поколеба да я използва през последните четири години, за да популяризира своите каузи – борбата с детското затлъстяване и подпомагането на семействата на военни.

Но сега, след като успешно се възползва от нея по време на политическата кампания на съпруга си, американския президент Барак Обама, първата дама започна и да се забавлява с популярността си, повдигайки въпроси дали не е прекрачила границите, превръщайки се в икона на попкултурата.

Изненадващата й поява на церемонията по връчването на Оскарите, когато се включи на живо от Белия дом, облечена в сребриста вечерна рокля, за да обяви наградата за най-добър филм, даде още поводи за коментари от страна на нейните критици.

Първата дама се радваше на стабилен положителен рейтинг през последните четири години, дори когато този на съпруга й спадаше.

Но появата й на Оскарите – която бе съвсем скоро след „танца на майката“, който тя изтанцува с водещия на вечерно комедийно шоу Джими Фалън, бързо превръщайки се в интернет сензация, предизвика дебат за благопристойната роля на първата дама.

Журналистът на в.“Вашингтон пост“ Кортланд Милой, който често пише за проблемите на малцинствата, определи участието на Обама на Оскарите като „неподходяща фриволност“ и призова първата дама да „се постарае повече“ и да поеме по-голяма роля през втория мандат, защитавайки по-сериозни каузи.

„Стига вече с броколите и брюкселското зеле“, пише Милой тази седмица във „Вашингтон пост“. „Къде е тази дарена с интелект, завършила Принстън жена, къде е адвокатът с диплома от Харвард и ментор на мъжа, който стана първият чернокож президент на САЩ?“

Статията му породи стотици коментари на широк спектър от хора: от тези, които вярват, че Обама се справя страхотно с повдигането на въпроса за детското затъстяване сред обществото, до онези, които смятат, че тя твърде много се опитва да се държи като холивудска звезда.

В отговор първата дама каза, че не е изненадана от споровете, породени от появата й на Оскарите, но допълни, че ще използва всички възможни медии, за да предаде посланието си и ще се обърне към всички слоеве на обществото – включително и към хората, занимаващи се с филмово изкуство, които биха могли да помогнат на услилята й да запознае повече деца с различните изкуства и култура.

„Всеки на тази позиция е под силната светлина на прожекторите“, каза Обама на малката група журналисти, пътуващи с нея на обиколката й в три града, където Първата дама промотира „Let’s Move“ (Да се раздвижим), програмата си за борба с детското затлъстяване.

„Никога не сме пренебрегвали тези „прожектори“. Когато се намираш под тяхната светлина и застанеш пред нещо добро, то също бива осветено от тях“, каза Обама преди да започне да скача и танцува заедно с повече от 6 500 деца, събрали се в Чикаго, за да покажат колко са важни ежедневните физически упражнения.

Без длъжностна характеристика

До голяма степен популярността на Обама се дължи на факта, че американците се чувстват близки до нея, независимо дали разказва за времето, когато й е било трудно да изплати студентския си заем в началото на брака си с Барак Обама, или говори за трудностите, с които е трябвало да се справи, когато е отглеждала дъщерите си Саша и Малия съвсем сама в Чикаго, докато съпругът й е работил като сенатор във Вашингтон.

Докато обикаля страната с програмата си „Да се раздвижим“, Обама разказва как преди няколко години е била принудена да промени хранителните навици на Саша и Малия , след като лекарят им я предупредил, че има вероятност те да се сдобият с наднормено тегло.

По нейни думи администрацията на Обама е първата, изправена пред такова настойчиво медийно внимание – от 24-часови новинарски емисии през Туитър до безброй интернет блогове – така че е било неизбежно да няма и по-голям фокус върху всичко, което самата Мишел прави.

Програмата й действително отбелязва известен напредък, в някои училища из страната вече се предлагат по-здравословни обедни менюта и детското затлъстяване е спаднало в някои щати, като Мисисипи например.

Но редно ли е Мишел Обама да танцува по телевизията с комик, облечен като жена или да смайва 40 милиона зрители и актьори, появявайки се на Оскарите?

„Всъщност няма определена длъжностна характеристика за позицията на Първа дама. И си принудена да се придържаш към този стандарт, когато е невъзможно да угодиш на всички хора през цялото време“, каза Анита МакБрайд, бивш главен ръководител на екипа на Лора Буш, когато тя бе Първа дама.

„Не бих казала, че това е прекрачило границите. Но факта, че се случи веднага след станалия много известен „Танц на майката“, вече е малко прекалено. Трябва да се запиташ – колко много е твърде много“, каза МакБрайд.

Вторият мандат

Въпреки че вторият мандат на администрацията на Обама едва започна, Първата дама е наясно, че времето, с което разполага, за да успее да постигне ефект, е малко.

Тя зави, че планира да продължи с двата си основни проекта – „Да се раздвижим“ и програмата „Обединени сили в помощ на военните семейства“ – но че също така се опитва да реши и кои други каузи да подкрепи през следващите четири години.

Тя добави, че през следващите няколко седмици ще вземе решение, но със сигурност то ще бъде форкусирано върху проблеми, свързани с децата. Обама каза, че може и да започне да взима по-дейно участие на международната сцена, но то ще трябва да съответства на проектите й у дома.

Министърът на образованието Арни Дънкан заяви по време на посещението си в Чикаго заедно с Обама, за да обявят новото публично-частно партньорство, което има за цел да помогне на децата да получат 60 минути физически упражнения всеки ден, че когато първата дама е част от дадена кауза, това придава по-голяма тежест на програмата.

„Мисля, че когато Първата дама ръководи това усилие – като Командващата мама, както я наричат – мисля, че това ще има много силно въздействие“, каза той. „Тя е обичана, уважавана и смятам, че хората ще обърнат внимание“ (на каузата).

Според проучване от 2007 г. само 4 процента от началните училища и 8 процента от прогимназиите осигуряват ежедневни курсове по физическо възпитание през цялата учебна година.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.