Защо „Ролинг Стоунс“ заобикалят България?

Организатори на концерти обясняват, че феновете на Джагър в Черна гора били повече, отколкото у нас

Миг Джагър на концерта в Будва, Черна гора, на 9 юли. Снимка: Ройтерс

На 9 юли гигантите от „Ролинг Стоунс“ пяха пред 30 хиляди души на концерт в Будва, Черна гора. На 14 юли Миг Джагър и компания направиха грандиозно шоу в Белград, Сърбия пред 70 хиляди. На 17 юли неостаряващите рокаджии свирят в Букурещ, на 20 в Будапеща, после продължават към Чехия, Полша, Русия – европейските държави, част от световното им турне „A Bigger Bang“.

България не е в списъка на страните от Европа. И според организаторите на концерти у нас никога няма да бъде.

Получава се така, че България сякаш е страна второ качество, по-дълбока провинция от балканските си съседи. Тук идват само залязващи или разпаднали се групи. А българските фенове не са достойни за великите „Ролинг Стоунс“, за разлика от сърби и черногорци. По подобен начин е било и по времето на Тито и Тодор Живков, когато българите са слушали радио „Белград“, заради ограниченията за западната музика в България и са купували грамофонни плочи от съседите.

Мик Джагър на концерта в Белград в събота. Снимка: Ройтерс

Българските организатори на концерти казват твърдо „не“ на концерт на „Стоунс“ в България. Те изтъкват най-различни причини – високият хонорар за групата, липсата на терен за подобен концерт, празния джоб на българина и не чак толкова големия брой фенове на „Стоунс“ у нас.
Известно е, че хонорарът на „Ролинг Стоунс“ варира между 2 и 5 милиона евро. При обявяването на хонорара си изпълнители от този ранг обикновено взимат предвид геополитическа ситуация в страната, в която изнасят концерт.
Според информация на българските промоутъри, музикантите от „Стоунс“ за страните от бивша Югославия са взели хонорар от 2 млн. евро. Там феновете на групата вероятно не са повече от българските.
От „Жокер медиа“, организирали концерта на Джордж Майкъл преди месец, обясниха, че на този етап е немислимо да се поканят в България „Ролинг Стоунс“, най-вече заради високия хонорар. „Те са много скъпа група. Затова са нужни много стабилни и платежоспособни спонсори, които да могат да изнесат финансово такъв музикален проект“, обясни пред e-vestnik Нина Гергинова, пи ар на „Жокер Медиа“.

Китаристът Кийт Ричардс на концерта в Белград в събота. Снимка: Ройтерс

Тя изтъква и технически причини:“Чисто хипотетично, дори да разполагаме с големи фирми, които биха могли финансово да подпомогнат реализирането на проекта, идва една много сериозна пречка пред реализирането на такъв концерт – липсата на подходящо място, където може да се направи“. Според нея най-представителният ни стадион „Васил Левски“ не може да осъществи реализирането на такъв мега концерт, защото, когато е реновиран стадионът преди няколко години, не е съобразен с нищо друго, освен с провеждането на спортни събития. „Няма вход, до който да стигнат транспортните единици, превозващи продукцията. Това беше един огромен проблем, с който се сблъскахме при реализирането на концерта на Джордж Майкъл“, обясни представителката на „Жокер медиа“ (за концерта на Джордж Майкъл в София виж тук).
Тя уточни, че като промоутъри са „изкушени“ да доведат „Ролинг Стоунс“ в България. „Но на този етап сме реалисти – освен баснословните хонорари, една такава продукция е съпътствана и от много други разходи, които касаят транспорт, наема на стадиона, както и работна ръка, която за такива продукции е минимум 200 души само от българска страна. „Надяваме се музикантите от „Ролинг Стоунс“ да са живи и здрави и да зарадват след няколко години българските си фенове“, обобщи Гергинова.

Кийт Ричардс (вляво) и Рони Уудс на концерта в Будва, Черна гора, на 9 юли. Снимка: Ройтерс

„Вероятността да има такъв концерт в България е нулева и причините са ясни – няма кой да плати нито цената на билетите за концерта, нито хонорара на „Ролинг Стоунс“, категоричен е шефът на първата промоутърска компания у нас София Мюзик Ентерпрайсис (СМЕ) Димитър Ковачев – Фънки. На въпрос на e-vestnik дали феновете на „Ролинг Стоунс“ в Черна гора са повече и по-платежоспособни от тези в България, Фънки отговори, че най-вероятно да. „Явно там са по-богати и могат да си позволят да изплатят всичко, което искат „Ролинг Стоунс“. Но такива големи продукции като концертите на „Ролинг Стоунс“, Мадона, „Ю Ту“, не са лъжица за устата на държавици като България“, добави той.

Според него в България, за да поеме промоутър такъв риск, значи да си сложи главата на гилотината. В тези държави, които са по-близо до Европа не е въпрос на риск, смята Фънки.

„Концертът на „Ред Хот Чили Пепърс“ в Белград е също нещо, което не можем да си позволим. Хонорарът на групата е към милион и петстотин хиляди евро – това е космическа сума за нашата държава. Представете си какви цени на билетите трябва да пуснем, за да го бъде този концерт“, добави той.

„Не се сещам в България спонсор, който може да извади такива пари. Ние работим със спонсори, защото българите не обичат да плащат за концерти, цените на билетите са смешно ниски“, добави шефът на СМЕ. Според него има и друга вратичка за такова събитие – по политическа линия, но и тогава естествено пак трябва да бъде платено на групата. „Парите са най-важният фактор. Ще ви дам пример – когато си говорехме преди години с хора от „Дийп Пърпъл“ в един мексикански ресторант, след като направиха концерта в София им казах: „Какво ще кажете, видяхте ли каква публика – огън публика?“. Те ми казаха: „Да, Димитри, огън публика, невероятно и това ни прави много щастливи, обаче знаеш ли колко щастливи се чувстваме като си чекнем сметките в банката!“, разказа Фънки.

По време на кнцерта в Будва, Черна гора. Снимка: Ройтерс

Според него в България не е нужно да идват изпълнители, които са в пика на своята кариера, като Шакира или Джъстин Тимбърлейк, защото никой няма да даде пари у нас за техен концерт. „Не трябва да се бъркат нещата – това, че гледаме MTV не значи, че има публика за изпълнителите, излъчвани по музикалната телевизия“, смята той. Фънки припомня, че когато София Мюзик Ентърпрайсис организираха концерта на „Металика“ – група, която е по-нова от „Ролинг Стоунс“ и феновете й обхваща част от обществото, която е по-активна и ходеща на концерти, са се събрали едва 25 хиляди души.

Това е малък брой зрители за група от този ранг, която на концерти по света събира не по-малко от 80 хиляди фенове. „Скоро разбрах за концерта на Робърт Плант в Каварна – страхотно попадение, той е колос в музиката. А на концерта е имало 300 човека. Това е обидно, особено за организаторите. Може би наистина поп фолкът е истинската българска музика, която се харесва и обича. И наистина феновете на „Ролинг Стоунс“ са по-малко у нас, отколкото в Черна гора“, каза още Ковачев.

Той уточни, че за организирането на такъв концерт е важно и признанието, което даденият промоутър има пред изпълнителите, с които преговаря. „Ние сме изградили авторитет през 20-те години работа, но пясъчни замъци не строя. Иначе стадион си имаме, „Васил Левски“ е подходящ за такъв концерт, рискът не е в самата организация, а в изплащането на хонорара. Смятам, че бих се справил с организацията, но финансовата част е ужасяваща“, добави Фънки. Той обобщи, че „каквото и ще да става, ние ще продължаваме да си блъскаме главата и ще си мечтаем за концерти на „Ю Ту“, Мадона, „Ролинг Стоунс“.

Пред феновете на легендарните „Ролинг Стоунс“ в България изникват две възможности – или да се обидят на родните организатори на концерти, или да направят вътрешно преброяване на феновете на групата и да докажат на
промоутърите, че не са чак толкова малко. И току виж Миг Джагър пристигне у нас навръх 80-тия си рожден ден. А дотогава можем само да гадаем, дали промоутърите у нас са прави, като казват, че феновете на Миг Джагър в наскоро обявилата независимост Черна гора са хем повече, хем по-богати от тези в България. Или просто на никого не му се поема риск да организира концерт като този на „Ролинг Стоунс“.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.