Путин затяга контрола върху управленския елит

Владимир Путин. Снимка: официален сайт

В Русия влиза в сила механизъм за политически контрол върху управленския елит на страната, пише „Независимая газета“.

Според вестника Държавната дума смята идната седмица да приеме окончателно законопроекта на президента Владимир Путин, забраняващ на длъжностните лица да притежават парични сметки в чужбина и чуждестранни ценни книжа.

За нарушителите се предвиждат уволнения и оставки, но не и криминални наказания. Затова експертът Борис Макаренко нарича законопроекта на Путин „камшик, който е вдигнат, но не удря“.

Според него текстът съдържа „нелогични дупки“, които обезсмислят всички заявени цели. Не е забранено например руски чиновници да притежават фирми, регистрирани в чужбина и открили там свои сметки. Значи забраната физически лица да държат пари в чужбина може лесно да се заобиколи.

Естествено законът ще подпомогне косвено борбата с корупцията в Русия – „повишената прозрачност винаги е по-добра от непрозрачност, а сметките в руски банки безспорно личат далеч по-ясно, отколкото в чужди“, коментира политологът.

В крайна сметка обаче се подготвя „закон, който налага лоялност и въвежда по-суров контрол върху нея“, твърди вестникът.

„Лоялност от чия страна и към кого? Естествено става дума за лоялност на руския елит най-вече към държавния глава“, пояснява той.

Същевременно вдигнатият „камшик“ – тоягата, размахана към елита, означава, че му се полага и някакъв „морков“. Затова нищо чудно, че никой не се кани да пита за произхода на сметките в чужбина, нито ще има криминални наказания за тях, уточнява Борис Макаренко.

„Това е закон за политически, а не правов контрол. Каква е разликата? Че първият може да се прилага избирателно и субективно. Сиреч към свои, верни хора – никога, а към чужди или бивши свои – отначало докрай“, обяснява Дмитрий Горовцов, депутат от „Справедлива Русия“, опозиционна партия в парламента.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.