Жени вадят от кризата доминираните от мъже Балкани

Асошиейтед прес

Жените на Балканите правят политическа революция. Исторически с малко влияние в политиката на консервативния регион, те все повече заемат най-високи ръководни постове – сигнал, че традиционните правила се променят в момент, когато балканските страни се отърсват от военното си минало и се приближават към членство в ЕС.

През кървавите 90 години на миналия век, мнозина на Балканите избраха лидери бойци, предимно мъже националисти, за които мислеха, че ще ги защитят от етническите конфликти, които сринаха градове и причиниха смъртта на над 100 000 души. Новото хилядолетие донесе криза в различна форма – икономическа стагнация, висока безработица и голяма политическа корупция.

Окуражени от ЕС и повлияни от по-близките връзки със Запада, все повече и повече именно жени се намесват, за да променят стария начин на водене на бизнес в доминираните от мъже Балкани. Някои виждат жените като по-малко националистически настроени и повече насочени към нуждите на новата ера – дипломация, консенсус и компромис.

Жените винаги са били по-успешни от мъжете, с цялото ми уважение, казва Душка Латинович, медицинска сестра от контролираната от сърбите част на Босна и Херцеговина. Жените са по-чувствителни, силни, емоционални и в тези тежки времена хората се нуждаят повече от сърдечност.

Макар общите стандарти за равноправие на половете да са все още далеч от онези в западните демокрации, силно патриархалното Косово и следвоенната сръбска мини държава в Босна издигнаха жени на основни постове. Доминираните от мъже Сърбия и Черна гора приеха закони за увеличаване на броя на жените на ръководни позиции като част от усилията на държавата да убедят ЕС, че принадлежат към блока. Силата на жените в политиката е нежна сила, заяви пред АП Атифете Яхяга, президентка на Косово.

Позитивна промяна е, че нашата страна и други страни в региона дават шанс на жените. Последната новодошла в балканската политика е харизматичната 43- годишна финансова експертка Аленка Братушек, първата жена премиер в историята на Словения.

Докато Словения традиционно е по-развита от останалата част на Балканите, избирането на Братушек миналата седмица бе значимо, защото дойде в момент на дълбоки финансови и политически сътресения в малката алпийска държава. Изгряваща звезда сред словенските политици ветерни, на Братушек бе поверено консолидирането на икономиката на страната и възвръщането на доверието в държавните институции, които бяха разклатени от по-широката финансова криза в ЕС. Важно е, че това се случи в чувствителен момент, период на криза, заяви социоложката Милица Габер Антич. Това е силно послание към другите жени: „Ние, жените, можем!“

Мнозина жени вече са възхвалявани за това, че са превели своите страни през бурите. Бившият хърватски премиер Ядранка Косор пое премиерския пост в размътена обстановка, след като нейният предшественик Иво Санадер бе заставен да подаде оставка във водовъртеж на корупционни скандали. След това тя приключи присъединителните преговори на нейната страна към ЕС.

През 2011 г. в Косово, където на депутатите наскоро бяха раздадени лаптопи с набор поговорки, сред които и една, гласяща: „Мълчанието е единственото съкровище, което притежава една жена“, малко известната Яхяга бе избрана за първия в историята президент жена. Изборът бе част от компромис с посредничеството на САЩ, който сложи край на боричканията между политическите групи, доминирани от бивши бунтовници и лидери на сенчестия бизнес.

Миналата седмица в етнически сръбската мини държава в Босна друга малко известна жена политик, Желка Цвиянович бе предложена за нов ръководител на правителството, след като предишното правителство подаде оставка. Това ще я направи първата в историята жена, която ще ръководи правителство на едно от многото нива на управление на страната, в която нито едно министерство в централното правителство не е оглавявано от жена.

Като жена се надявам да добавя нова чувствителност и ново измерение на институциите вРепублика Сръбска, каза тя в интервю.

Жените бяха само 1,6 процента в сръбския парламент през 1990 г., най-ниското ниво в Европа. Но със свалянето на лидера Слободан Милошевич от власт през 2000 г. и усилията на страната да се присъедини към ЕС, пропорцията на жените нарасна на 20 процента. Сръбският закон сега призовава всеки трети кандидат в изборните листи да бъде жена – правило, изисквано като част от европейските реформи.

Не винаги е едно и също в целия регион. По време на комунистическия режим, който последва след Втората световна война, властите лансираха включването на жените в политиката като част от комунистическия дневен ред за равноправие на половете. По това време жените служеха на високи позиции в правителството и получаваха равни права, работни места, заплати и образование.

България например имаше най-високия процент работещи жени в света през седемдесетте години. Жените на ръководни позиции днес са вицепрезидентът, председателят на парламента, четирима министри и кметът на София. Но старите навици трудно умират. Косовският министър за европейска интеграция Вльора Читаку признава, че е почти невъзможно да забрави дори за момент, че е жена. „За това ми се припомня всеки ден, откакто съм министър.“

Тя казва, че да си жена в доминираната от мъже политика е трудно. Първо те те питат, омъжена ли сте? Какво мисли баща ви за това да пътувате сами, заобиколена само от мъже, казва тя. Всички тези стереотипи. Има определени задължения, които жената трябва да върши, за да бъде пълноценна.

В Словения, малко след като Братушек бе одобрена от парламента, политическите й опоненти написаха в Туитър: „Нейният мандат ще бъде толкова дълъг, колкото и полата й“. Братушек отговори просто: „Бих искала за жените да не се съди вече само по дължината на полите им“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.