Унгария се връща към спорния си конституционен план

в. Файненшъл таймс

Правителството на Унгария е обвинявано, че подновява опитите си да монополизира властта, заради плана да възстанови поредица положения в спорната нова конституция от миналата година, които европейските органи и собственият му Върховен съд го бяха принудили да отмени.

В многозначителен според критиците обрат днес унгарският парламент се очаква да приеме 14 страници поправки, които ще възстановят много от най-спорните елементи в новия основен закон.

„Това е токсично бунище за порочни конституционни идеи“, каза Ким Лейн Шепле, експерт по унгарската конституция в университета Принстън. Според него „изглежда сякаш правителството е събрало накуп всички загуби, които понесе миналата година заради европейските органи и унгарския конституционен съд, и ги връща в ревизирания текст“.

Тамаш Борош, директор на будапещенския мозъчен тръст „Политически решения“ (Policy Solutions), предупреди, че ако поправките бъдат приети, „повече няма да има институция в Унгария, която би могла да търси сметка на правителството“.

Правителството настоява обаче, че критиките са неоснователни и са отправяни само от политическите му опоненти.

Правителството на премиера Виктор Орбан се възползва от мнозинството си от две трети, което спечели през 2010 г., за да приеме нова конституция и свързаните с нея „кардинални закони“, които влязоха в сила през януари 2012 г. То твърди, че страната отчаяно се е нуждаела от конституционно „рестартиране“, след като през цялото време след падането на комунизма е разчитала на последователни копирани варианти на документа от комунистическо време.

Но вътрешните и международните критици смятат, че новите конституционни положения отслабват контрола и корективите над правителството и застрашават медийната свобода и независимостта на съдебната система.

ЕС принуди Унгария да поправи медийните регулации. Съветът на Европа, върховният орган на континента за защита на човешките права, изиска промени на закона за съдебната власт, за да се защити правото на справедлив процес, и на закона за църквите, който отмени официалния правен статут на над 300 църкви.

Унгарският Конституционен съд, макар и все повече доминиран от магистрати, назначени от Фидес, също изигра неочаквано твърда роля в заличаването на части от новите закони. Според критиците поправките ще върнат важни части от тези промени и понякога ще отидат по-далеч от първоначалните закони.

Промените засягат разнообразни теми – от консервативни дефиниции на брака и семейството и ограничения на свободата на словото, „нарушаваща достойнството на личността“, до политическите реклами в комерсиалните медии.

Те също така ограничават правомощията на Конституционния съд, като не му позволява да анулира поправки (като тези, разглеждани в парламента днес), които въвеждат отново мерки, преценени преди това като неконституционни. Поправките анулират всички решения на съда, взети преди влизането на новата конституция в сила през януари 2012 г.

Правителствена говорителка заяви, че поправките не са дело на правителството, а частна инициатива на депутати от Фидес.

Унгарската опозиция обвинява правителството, че е прокарало важни положения от програмата си, включително елементи от миналогодишния конституционен пакет, като частни депутатски законопроекти.

„Формално това няма нищо общо с правителството. При всяка демокрация парламентът решава за законодателството и правителството не може да промени това“, каза тя и добави, че поправките няма да накърнят правомощията на конституционния съд, а ще подобрят неговата ефикасност и прозрачност.

БТА

Здраве, Наука & TexСвят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.