Мерките за икономии в Португалия пораждат нова вълна от протести

Асошиейтед прес

Младежи в опасния квартал Кова да Моура в Лисабон. Снимка: новопрес

Португалска революционна песен отпреди 40 години не дава мира на правителството на страната, получила финансова спасителна помощ.

Протестиращите срещу строгите икономически мерки са решили да дразнят висшите представители на властта, като пеят на висок глас популярна песен от времето на Революцията на карамфилите през 1974 г. на всякакви обществени събития. Те успяха да заглушат няколко от своите мишени, включително и самият министър-председател, когато той се опита да държи реч в парламента.

Същевременно хората слагат името на премиера и неговия данъчен номер на фактурите си в магазините. По този начин, или поне на теория, разходите на Педру Пасуш Коелю ще надхвърлят официалния му доход, правейки го подлежащ на данъчна ревизия в края на годината.

Недоволните португалци от непреклонния режим на икономии, въведен от десноцентристкото правителство, не просто се бунтуват, те си разчистват сметките с управляващите – дори по въображаеми начини.

Правителството е в оковите на мерките за икономии, които трябваше да бъдат въведени в замяна на спасителният транш от 78 милиарда евро (102 милиарда долара), който изпадналата в тежко финансово затруднение държава получи през 2011 година. Допълнителното повишаване на данъците и през тази година глътна голяма част от заплатите. Резултатът: общественото негодувание се покачи, докато жизненият стандарт спадна рязко.

След като студеното зимно време обезкуражи уличните протести, а стачките се разредиха на фона на падащите доходи, недоволството в Португалия се преобразува в нови граждански движения, на които им хрумват оригинални нови начини, по които да демонстрират негодуванието си от непопулярните политики на техните лидери.

Хората в други европейски страни, поразени от финансовата криза в еврозоната, изглеждат не по-малко недоволни.

На парламентарните избори в Италия Бепе Грило – комик без никакъв политически опит, чийто блог преля от обществено недоволство към строгите икономически мерки – и неговото „Движение 5 звезди“ спечелиха почти четвърт от вота на избирателите. В Испания мишена на протестите „Обгради парламента“ стават загубилите общественото доверие политици, на фона на достигналата 26 процента безработица в страната.

„Съществува широко усещане за безсилие“ сред огорчените европейци, каза политологът от Института за обществени науки към Лисабонския университет Антониу Коща Пинту. „С малки средства (гражданските движения) могат да постигнат голям ефект.“

В Португалия гражданските движения, чиито послания се разпространяват бързо благодарение на социалните медии, до известна степен засенчиха профсъюзите, които традиционно са начело на протестите. Тези движения стоят зад протестните шествия, състояли се в събота в повече от 20 града из страната, които привлякоха огромни тълпи.

Те се опитват да убедят правителството да промени посоката, като се откаже от мерките за икономии и вместо това се фокусира върху поддържан от държавата икономически растеж и създаване на работни места. И макар протестите да влязоха във всички водещи заглавия в медиите, правителството не дава знак, че смята да отстъпи.

Новата вълна протести и новият стил на недоволство са още един знак за социалните и културни промени, които придружават финансовата криза. Мрачният период лиши хората от отдавна извоювани права и промени навиците на много европейци.

Португалците имат доста причини да негодуват. Според прогнозите, през 2013 г. страната им ще бъде в рецесия за трета поредна година. Безработицата скочи до рекордните 17,6 процента по данни на статистическата служба на Европейския съюз, оповестени в петък. Не се виждат и признаци, че лавината от повишаване на данъци и орязване на социалните помощи ще стихне, след като правителството трябва да направи още 4 милиарда евро допълнителни съкращения.

Тенденцията сега е да се дразнят политиците, за които народа смята, че са глухи за призивите на протестиращите за облекчаване на мъките. „Това помага да се постигне известна цел, която е да се тормози правителството“, каза политологът Коща Пинту.

Сред мнозинството импровизирани движения, които се появиха в последно време, най-гласовитото и обсъждано е така нареченото „Майната й на тройната коалиция – Искаме си живота обратно.“ В него участват предимно млади хора. Те са тези, които имат най-много от какво да се оплакват: нивото на безработица сред португалците под 25 г. е 40 процента.

Групата, която изрично набляга, че има мирни цели, упорито преследва високопоставените правителствени служители с гласовитото си изпълнение на „Grandola Vila Morena“ (Грандола, сумрачния град).

През 1974 г. излъчената по радиото популярна песен стана нощния сигнал за разбунтували се военни да се вдигнат срещу продължилата четири десетилетия диктатура в Португалия. Революцията на карамфилите донесе демокрацията и постави Португалия на пътя към членство в Евросъюза.

Песента е записана от португалския музикант Зека Афонсу през 1971 година. Тя е бавна мелодична балада с прочувствен текст и лесно запомнящ се рефрен. Текстът на песента вече изглежда старомоден – говори се за „земя на братство“ и малко злокобно се предупреждава, че „Народът има последната дума“ – но все пак изглежда подходящ за сегашните времена.

Неотдавна демонстранти изпяха песента от галерията за посетители в парламента, когато премиерът държеше реч пред депутатите, принуждавайки го да спре и да ги изчака да приключат. Половин дузина други членове на кабинета също бяха принудени да слушат песента по време на техни публични прояви.

Правителствени служители изглеждаха объркани, но техния дискомфорт беше очевиден.

Същата протестна група вдъхнови и възраждането на вълна от дръзки политически графити по лисабонските улици, където се появиха огромни цветни стенописи. Миналият уикенд десетки хора – от деца до пенсионери – взеха участие в рисуването на стенопис (13 м x 13 м), призоваващ народа да вземе участие в съботните протести.

„Беше наистина трогателно“, каза 41-годишният кинодеец Алишандр Азинейра, направил дизайна на стенописа. След като родителите му, които са пенсионери, вече не са можели да изплащат вноските си по ипотеката на къщата заради орязването на пенсиите, той казва, че е бил принуден да действа, защото правителството е „предало“ португалците.

На друга организация, Движението на бялата революция, пък е хрумнала идеята да се слагат имената на правителствени служители по фактурите, след като правителството заплаши да накаже всеки, който не поиска документ при финансова операция. Кабинетът предприе тази мярка в рамките на борбата срещу укриването на данъци от фирмите.

Личният данъчен номер на премиера се разпространи чрез електронни писма и есемеси и сега може да се види на снимки на фактури, качени на страницата във Фейсбук на групата. Според медиите фактури на стойност милиони евро сега носят данъчните номера на министри – въпреки че даването на фалшиво име за фактурата се наказва с до 3 години затвор.

От финсовото министерство не отговори на молбата за коментар.

„Никога не съм предполагал, че тази идея ще се разпространи толкова много“, каза лидерът на движението Пауло Ромерия. „Хората се вдигнаха, за да покажат отвращението си от политическата класа, която ни доведе до сегашното ни положение.“

Министър-председателят Пасуш Коелю настоятелно твърди, че протестиращите са непредставително малцинство. „Не трябва да бъркаме едно дърво с цялата гора“, каза той пред репортери миналата седмица.

Отговорът във Фейсбук не се забави: постер за шествията в събота, обяви: „Ние сме гората“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.