„Арабската пролет“ и Катар: финансова експанзия в търсене на катарзис

Доха, столицата на Катар. Снимка: официален сайт

„Арабската пролет“ ориентира някои близкоизточни режими към поведенчески модел, съобразен с нейните предизвикателства. Притежателите на свободни финансови средства, най-вече Саудитска Арабия и Катар, укрепват с парите си вътрешните опори на управляващите режими.

Такъв подход виждаме в действията на Рияд. Откакто започна „арабската пролет“, саудитската династия бе принудена да похарчи над 130 милиарда долара за вътрешни цели – потискане на опозицията, осигуряване на подкрепа от религиозните институции, социално развитие.

Огромните средства, харчени от арабските монархии в Персийския залив, обаче не отиват само за вътрешни цели. Анализатори говорят за „финансова експанзия“ – повишена активност на световните пазари, от страна на Катар.

Експанзията на катарския капитал в чужбина е тъй внушителна и разностранна, че емирството е добило в експертните среди трайния имидж на „джудже с амбиции на гигант“.

Катар бе и все още е замесен в остри регионални проблеми от Северна Африка до Пакистан. Без да разполага с вътрешни човешки ресурси, собствена военна мощ и диверсифицирана икономика, Катар си пробива път за експанзия навън, използвайки финансов капитал. Целта е да намери опора, осигуряваща вътрешна стабилност на управляващия режим.

Основните доходи на „джуджето с гигантски амбиции“ идват от продажба на втечнен природен газ (ВПГ) по външните пазари, също и от инвестиционни фондове. Последните се множат завидно редовно, вероятно в стремеж да не изостават от натрупването на огромни средства чрез продажба на ВПГ – финанси, влагани от управляващата в Катар династия Ал Тани в обещаващи активи в чужбина.

Неотдавна се появи нов подобен фонд. През февруари световните медии съобщиха, че е създадена инвестиционна компания под името Doha Global Investment Company с активи от 12 милиарда долара. Половината от този фонд ще е собственост на държавата, другата – на частния сектор. Целите са издържани в обичайния регистър: издирване на възможности за инвестиции във всички сектори на икономиката и във всички държави по света.

Нестабилната ситуация на световния пазар за енергийни ресурси е причина Катар да развива още повече инвестиционната си дейност в Близкия изток и далеч извън пределите му. Според анализатори разработката на петролни и газови находища ще отнеме на Катар възможността да демонстрира високи темпове на икономическо развитие. Правителството прогнозира, че през текущата година БВП ще нарасне с 5,5 на сто; миналогодишният растеж обаче достигна 10,7 процента.

Приоритетна насока във финансовата експанзия на Катар, белязана с арабско-ислямска солидарност, е насочването на кредити и инвестиции към най-голямата страна от арабския свят – Египет. Създавайки нови инвестиционни фондове, изкупуващи по-специално дялове от сектора „лукс“ и футболни клубове с разпознаваеми имена, Катар не забравя да протяга ръка за помощ на арабските си партньори.

Тази помощ се колебае в доста широки граници: от 250 милиона долара – сумата, „докарана“ преди месеци в ивицата Газа лично от катарския емир Хамад бин Халифа Ал Тани (на 23 октомври 2012 г.), до обещаните многомилиардни инвестиции в египетската икономика, обхваната от системна криза.

Катарското правителство заяви, че ще вложи в икономиката на Египет 23 милиарда долара на сегашния етап и още 18 милиарда в близките 5 години. Средствата ще бъдат изразходвани главно за развитие на туристическия отрасъл и пазара на недвижими имоти в Египет.

Доколкото главният външен спонсор на египетската икономика – САЩ, от 1979 г. отпускат на Кайро средно по 2 милиарда долара годишна помощ (включително 1,3 милиарда за военни нужди), обемът на бъдещите катарски инвестиции в „страната на пирамидите“ е внушителен и сравним с американските вложения след сключването на споразуменията от Кемп Дейвид и на мирния договор между Израел и Египет.

Катар демонстрира интерес и към покупка на руски активи. Информацията за интерес към руската банка ВТБ още не е потвърдена официално, но темата вече се дискутира в сериозни световни медии. Британският печат твърди, че катарски фондове преговарят с ВТБ за инвестиции в нейния капитал на стойност 3 до 3,5 милиарда долара.

Друга любопитна пресечна точка между интересите на Доха и на Москва се очертава на пазара за износ на газ. Тук сигналите са противоречиви; засега още няма яснота дали Русия и Катар в момента се конкурират или – най-вероятно – спазват взаимно уважение в своя газов бизнес на външните пазари.

В първия случай бихме припомнили непреодолените трудности, свързани с обема на природния газ, който Киев купува от Москва. Сред факторите, способни да намалят газовата зависимост от Русия, украинското ръководство посочва предвижданите доставки на катарски ВПГ до изграждания терминал в пристанище Одеса. Както заяви в края на ноември президентът на Украйна Виктор Янукович, представители на украинския проект „ВПГ-терминал“ договарят конкретни доставки с компанията „Катаргас“ – до 10 милиарда куб. метра газ годишно.

Същевременно Катар преразпределя много от каналите за доставки на ВПГ на външните пазари – пренасочва го от Европа към Азиатско-Тихоокеанския регион и към Южна Америка.

Доха се кани да намали обема на дългосрочните договори за доставка на ВПГ с европейски потребители, а за сметка на това да сключи подобни споразумения с държави от други региони. Което дава на Русия възможност да сложи ръка върху овакантяваните ниши на европейския газов пазар, замествайки оттичащия се катарски ВПГ с руско тръбопроводно „синьо гориво“.

Външната финансова експанзия на Катар поражда у другите играчи нагласа към взаимно зачитане на интересите. Светът се движи към конкретни споразумения по схемата „аз на тебе – ти на мене“, сключвани често пъти негласно. В рамките им всяка от страните цели да сведе рисковете до минимум и да пристъпи към географско разширяване на външноикономическата си дейност от максимално изгодни позиции.

Миналия месец „Газпром“ откри офис в Катар. Филиалът на компанията ще развива връзки не само с фирми и структури от емирството, но и с други енергийни партньори и правителствени учреждения в зоната на Персийския залив. Освен това офисът в Катар ще представлява „Газпром“ във Форума на страните износителки на газ, чието седалище се намира в Доха.

Катар е решил да се „прегрупира“ и залага на инвестиционните фондове в търсене на перспективни активи – включително на руския пазар за банкови услуги; от друга страна, в стремеж да пласира своята продукция „Газпром“ следи с неотслабващ интерес европейския пазар. Следователно има шансове Москва и Доха да постигат разбирателство, изглаждайки острите външнополитически ъгли с взаимноизгодни икономически споразумения.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.