Китай и неговите огромни градове призраци

Градът-призрак Ордос. Снимка: дейлилайф

Над 20 нови града се строят всяка година в Китай под натиска на спекулантите, които виждат в тях възможности за дългосрочни инвестиции. Но докато очакват обитатели, цели квартали пустеят.

Чисто нови къщи и блокове, десетки паркинги, потънали в зеленина тематични паркове – липсват само минувачи. В Ордос, както и в Еренхот, стотици жилищни сгради, построени през последните 10 години, остават отчайващо празни. През 2010 г. над 60 милиона апартаменти и къщи, построени в Китай, нямат обитатели. От тогава петдесетина нови града бяха построени и във всеки има пусти квартали.

Еренхот – град на железопътна линия насред пустинята.


Градът е построен в сърцето на китайския автономен район Вътрешна Монголия, на 500 километра северозападно от Пекин. Гара Еренхот се радва на поток от пътници, които тук сменят влака, за да преминават от Китай в Монголия и обратно. Причината е разликата в разстоянието между релсите в Китай и Монголия.

В Еренхот обаче само гарата е оживена, а новите жилищни квартали около нея са точно толкова пусти, колкото и околните равнини. През 2010 г. само една трета от жилищата в Еренхот бяха заети. Половината град е все още в процес на изграждане. През лятото температурата достига 30 градуса по Целзий, а през зимата – минус 20 градуса.

В Ордос има 90-процента празен квартал

Горди със своите 1,36 милиона жители и значимите въглищни и петролни залежи в района, общинските съветници на Ордос решиха през 2004 г. да бъде построен огромен жилищен квартал близо до града, на 25 километра от градския център. С инвестиции от 17 милиарда юана – 2 милиарда евро – този „китайски Дубай“ може да приеме до 300 000 души, но по-малко от 30 000 китайци се настаниха в него.

Смятани за дълготрайна инвестиция от спекулантите с недвижими имоти, празните жилища в квартала продължават да се предлагат на главозамайващи цени. През 2004 г. един квадратен метър се търгуваше за 1200 юана – 150 евро . Седем години по-късно квадратният метър струваше средно 20 000 юана – 2500 евро – 17 пъти повече.

Цяндаоху – повече спекуланти отколкото летовници

Разположени на брега на езера и насред гората, луксозните вили в Цяндаоху бързо намериха купувачи, но не и обитатели. Собствениците на къщите ги държат празни, за да не им падне стойността. В съседните хотели цените на нощувките са близки до тези в западните хотели. Чанша – призрачни квартали, но не за дълго

Не във всички китайски градове е трудно да се намерят обитатели за къщите и блоковете. В Чанша, столицата на провинция Хунан, където Мао Цзедун е прекарал детството си, хиляди кооперации, построени в края на първото десетилетие на 21 век, са обитаеми. В Чанша новопостроените райони са призрачни само за няколко седмици. Те символизират растящото темпо на урбанизацията в Китай, където от миналата година над половината от населението живее в градовете.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.