Наталия Кобилкина: Като отмине влюбването, започва любовта

Повече секс означава дълголетие и здраве, обяснява сексоложката

Наталия Кобилкина. Снимка: личен архив

Наталия Кобилкина придоби популярност в България след участието си в рубрика за сексуална култура в „Шоуто на Слави”. Тя е родена в едномилионния руски град Ростов на Дон в семейство на потомствени лекари – почти като в разказ на Чехов. От шест години живее в София, щастливо омъжена за българин. Казва, че обожава България.
Наталия съчетава две професии – на семеен терапевт и на сексолог. Според нея проблемите на българите не са по-различни от тези на другите нации. Те са общи и си приличат, така както и няма чак толкова различни сексуални пози (оказва се, те са най-много 15).
Според Наталия общото между руснаците и българите е славянската душа, която е много чувствителна. Руската душа е многовековен обект за упражнения по анализ, руската жена – също. За клишето, че рускините са по-сексуални, Наталия казва, че за нея това е относително и поради липса на избор те са принудени да са по-сексуални.
Някои жени, които са по-чувствителни спрямо равнопоставеността на половете, може да прибързано да се обидят на думите на Наталия за половите роли. „Жената трябва да накара мъжа да се почувства Бог”, нарежда рускинята и на въпрос дали важи обратното, бърза да добави, че „Ако жената се държи така с мъжа, той ще я накара да се чувства божествено”. Независимо обаче дали курсовете на Кобилкина за модерни гейши са съпроводени от училища за самураи или не, със сигурност тя допринася за това българите да мислим и да говорим повече не само за политически, финансови и битови въпроси, но и за секс.

–    Как минава денят ви?

–    Започна с фреш от моркови, направен от мъжа ми, след това – настройване на деня, писане на статуси във Фейсбук (б.а. – Наталия Кобилкина има добре поддържан профил и лична страница в социалната мрежа)… След това фитнес и срещи, след което от обяд започнах работа – лични консултации. И вечерта – обучения и курсове – тренинги. Аз провеждам обучения за жени, както и за двойки, които ни учат как да сме щастливи със самите себе си и как да сме щастливи с партньора. Вярвам, че това са две много важни стъпки, които са взаимообвързани. Затова първо работим върху личността, след това – с двойки.

–    А защо не провеждате тренинги за мъже?

–    Мъжете поначало не са склонни чак толкова да ходят по обучения, свързани с личностно развитие и в посока градене на отношения. Те с удоволствие ходят например на курсове за бизнес тренинги, бизнес администрация. Те са ориентирани като че ли най-вече към тези техники и практики, докато за нас – жените – взаимоотношенията имат голяма важност. Дори една жена да е много успяла в работата си, но ако няма щастлив личен живот, тя се чувства нещастна. Ако един мъж се чувства добре в работата си, а няма чак толкова успешен личен живот, пак е възможно да се чувства добре. Има разлика между половете, все пак. Затова жените повече копнеят за духовно израстване, като при нас това духовно израстване се случва чрез връзката с партньора.

–    Това значи ли, че при наличие на сексуални проблеми жените са по-уязвими?

–    И двата пола са уязвими, просто проблематиката е различна. Да кажем, че женските проблеми в секса са повече свързани с това, че жените по-трудно се отпускат, че не могат да се доверят на партньора, не могат да получат оргазми, не могат да влезнат в цялата си сексуалност. От друга страна жената е зависима от мъжа. Ако той не може да я води в този процес, ако има проблеми с ерекцията или бързо свършва, тя е доста безпомощна в тази ситуация. Ние сме взаимодопълващи се в нашите сексуални отношения.

Наталия Кобилкина. Снимка: личен архив

–    Това ли са най-честите сексуални проблеми, за които се обръщат към вас?

–    Да, това са проблеми с еякулацията, проблеми с бързо свършване.

–    Какво препоръчвате най-често в такива случаи – промяна на нагласа, медикаменти?

–    Аз първо преценявам  дали проблемът е от биологичен характер и ако човекът има проблеми с високо кръвно, захарен диабет, тогава го изпращам на лекар. Ако да речем, разбера, че човекът няма проблем при мастурбация, но с партньора има, това означава, че проблемът е психологически. Тогава търсим къде са се нарушили отношенията с майката и бащата, тъй като най-често проблемите идват оттам. Обикновено причините са загуба на доверие или човекът е забравил как се изгражда близост. Намираме причината, променяме я, и човекът се оправя.

–    И с разговор ли се постига преодоляването на тези проблеми?

–    Има различни психологически терапевтични техники, те са комуникативни, т.е. човекът отговаря на различни въпроси. И споделяйки определени неща, той променя своите ограничаващи вярвания и убеждения и съответно променя живота си.

–    Какво бихте препоръчали на хората, за да разнообразяват сексуалния си живот, да се чувстват по-добре в леглото?

–    Бих им препоръчала да обичат. Ако например някой каже: „Аз вече не съм влюбенa” –  Слава Богу, че не си влюбенa. Това е преходно състояние – емоция, която отминава. И когато отмине, чак тогава започва любовта. Любовта  е действие. Важно е да поемаш отговорност за това какво аз лично правя, за да се почувства моят партньор по-добре. Това е въпрос, който е хубаво да си задаваме всеки ден. Същото се отнася и за секса –  да се запитаме какво аз мога да направя, за да може сексът да бъде по-разнообразен, по-силен. Често мислим, че партньорът трябва да се промени, а не искаме самите ние да се променяме. Но какво правим ние, за да дойде тази промяна.

–    Какви са ви наблюденията за сексуалния живот на българите? Има ли разлика между българите и руснаците например?

–    Сега например се връщам от Германия, и общувайки много с немци, видях, че проблемите в секса и отношенията са абсолютно едни и същи. Няма никакво значение от коя националност сме, ние сме хора и за всички нас  е важно да изразяваме основните си чувства – гняв, страх, тъга, радост, сексуални чувства. Ако тези пет чувства не са изразени, тогава ние ще страдаме, независимо от нашата националност. Сексуалните чувства в нашата култура често са подтиснати или обяснявани като нещо лошо, табу. В другите държави този проблем също го има, дори бих казала, че Европа като цяло е доста консервативна. Колкото по-консервативно е едно общество, колкото повече забрани са наложени на сексуалните чувства, на изразяването на емоции, толкова повече проблеми ще имат хората. Това е цената, която плащаме.

Наталия Кобилкина. Снимка: личен архив

–    А смятате ли, че специално българското общество е консервативно?

–    Българското общество  в сравнение с Европа е доста по-отворено. Все пак тази славянска душа е много силна и хората тук са много чувствителни, много любящи и открити като сърца. Така че мисля, че тази сексуална култура ще се променя в още по-добра насока.

–    Как се запознахте със съпруга си?

–    Той беше в Русия на командировка и там се запознахме и се влюбихме. Всичко стана много бързо.

–    Харесва ли ви животът в България?

–    Аз обожавам България и съм сред патриотите на тази държава, понякога си мисля, че даже повече от българите. Доколкото обикалям света, винаги с голяма радост се връщам тук, мечтаейки за кьопоолу и разходка в Боровец. Не знам, може би в миналия си живот съм била българка (усмихва се).

–    Смятате ли, че разкрепостеният сексуален живот е равнозначен на добър сексуален живот?

–    Не точно. Колкото по-зрял е човекът, колкото по-голяма способност има за взаимоотдадена връзка и колкото повече отговорност поема за своето щастие, толкова по-пълноценен сексуален живот има. Тогава ще има и по-голямо доверие към партньора си и себе си. Стриптизьорките например са доста разкрепостени, но това не означава, че много лесно получават удоволствие от секса. Колкото по-духовно е узрял човекът, толкова по-красив сексуален живот има.

–    Има хора,които смятат, че с остаряването едва ли не е нормално да спрат да имат сексуални отношения. Какво мислите за това?

–    На един курс една жена на около 50 години каза, че когато е била на 20, била убедена, че възрастните хора не правят секс и чак сега разбира колко е била наивна. Естествено, че по време на климакс желанието за секс на една жена намалява, но това не е задължително. Ако тя води активен полов живот, тогава тя по-късно ще влезе в климактериума. Ясно е, че има и други причини, но една от причините за ранния климакс, това е липсата на секс. За секса няма възраст. Сексът винаги добре дошъл. Той прави човека по-дълголетен, по-здрав, по-силен, по-можещ. Колкото по-дълго човек прави секс, толкова по-активно живее.

Здраве, Наука & TexИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.