Живот на кино – изобилието на София филм фест

Ще видим над 200 заглавия от цял свят и 7 нови български филма

Снимка: София филм фест

Казват, че март бил месецът на жените, обаче за феновете на киното в България, той е по-скоро Дионисиев празник на седмото изкуство. За седемнайсета поредна година организаторите на Международния София филм фест поднасят на зрителите изкушаващо изобилие от  документални, игрални и късометражни филми, придружени от срещи с актьори и режисьори, специални събития, конкурси и купони.

Да гледаш прожекциите на фестивала не е като да отидеш на кино в мола, за да убиеш някой-друг час. Повечето зрители имат специално отношение към киното и рядко ще ги видиш с пуканки в салона. Всяка прожекция е специално събитие, на което често присъстват и създателите на филма – можеш да им зададеш въпроси, да пообщуваш  с тях или, ако си от непоправимите фенове, да поискаш автограф.

По време на фестивала може да ти се случат най-различни неща – да попаднеш случайно на неочаквано добър филм от Казахстан, да харесаш неизвестен, но страшно талантлив сръбски актьор и после да изгледаш всичките му филми. Да отидеш на четири прожекции за един ден и да ти се иска да има още. Да отпразнуваш както подобава новия 3D екран в Дома на киното. Да се сприятелиш с популярен режисьор, с който да си разменяте имейли дълго след края на фестивала. Да се влюбиш и до края на живота си да си спомняш всяка сцена от филма, който си гледал в същия ден.

Кадър от най-новия филм на братя Тавиани „Цезар трябва да умре“. Снимка: София филм фест

За истински запалените киномани фестивалът е време за празнуване, в което целият живот се превръща в кино. Ново, различно, класическо, необичайно, но при всички положения вдъхновяващо кино, което може да те накара да плачеш, да се смееш, да забравиш, че си в салона, да се замислиш.

„Когато глупостта се срещне с много пари, се раждат чудовища”, казва архитект Христо Генчев, един от участниците във филма „Витоша”, с който започна 17-тото издание фестивала. Посветен на планината и хората, които я обичат, документалният филм на режисьора Любомир Младенов вдигна публиката в Зала 1 на НДК на крака и предизвика искрени аплодисменти. Непретенциозен, красив и на моменти лиричен, филмът разказва за природния парк като място, на което софиянци от край време се срещат с природата и черпят енергия далече и същевременно близо до големия град.

Кадър от документалния филм „Витоша“. Снимка: София филм фест

От 1895 г., когато 300 души начело с Алеко Константинов се изкачват на Черни връх, за да дадат начало на организирания туризъм в България, до момента, в който планината е заплашена от нездрави инвеститорски интереси, Витоша остава символ на София и съдбата й не може да бъде подмината с лека ръка. Филмът на Любомир Младенов разказва за планината от времето, в което доброволци са строили хижи със собствените си ръце до началото на 21 век, когато протестиращите на Орлов мост успяват да предотвратят приемането на промени в закона за горите, които щяха да позволят изсичането на гори и застрояване.

Прави чест на организаторите на фестивала, че откриха събитието със социално ангажиран филм, който успя да напълни Зала 1 на НДК с положителни емоции, без да натежава и без да пропагандира.

Откриването на феста този път беше стегнато и без излишни разточителства. Актьорът Ицхак Финци получи наградата на София. „На добър час с този фестивал, който ще ви залее в следващия месец”, пожела на зрителите Стефан Китанов.

Кадър от новия български филм „Джулай“. Снимка: София филм фест

В програмата на фестивала тази година са включени над 200 заглавия от цял свят. Сред акцентите са филмите на италианските режисьори Паоло и Виторио Тавиани, които бяха отличени с  наградата за цялостен принос в световното киноизкуство на София и Столична община. Сред специалните гости на фестивала за пореден път е британският режисьор Тони Палмър, автор на документални филми за световно известни музиканти като Бийтълс, Джими Хендрикс, Франк Запа, Мария Калас и Вагнер.

В рамките на фестивала в 3D формат зрителите ще могат да видят и четири от най-популярните филми на National Geographic („Бялата мечка“, „Извънземни от дъното – Огънят на сътворението“, „Боен клуб – Азия“ и „Сурикати“) по случай 125-ата годишнина от основаването на Националното географско дружество.

В международния конкурс са включени филми от САЩ, Великобритания, Румъния, Аржентина, Еквадор и др. Като част от секцията „Ново българско кино” ще бъдат показани филмите „Цветът на хамелеона” (режисьор Емил Христов), „Отчуждение“ на Милко Лазаров, „Джулай“ на Кирил Станков, „Инкогнита“ на Михаил Пандурски , „Още една мечта“ на Николай Мутафчиев, „Пъзел“ на Иво Стайков, „Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела“ на Георги Костов.

Прожекциите са в зала 1 на НДК,  Дома на киното, Люмиер, Cinema City, EuroCinema, Червената къща и Гьоте Институт. Фестивалът продължава до 17 март 2013 в София, с допълнителни програма от 18 до 24 март в София, Бургас и Пловдив. Пълната програма и информация за събитията на фестивала се публикуват в официалния сайт на София филм фест – www.siff.bg.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.