Тези мръсни румънци. И българи

Ако няма кого да обвините за европейските проблеми, намерете някой румънец

Снимка: Уебшотс

„Тези мръсни румънци. И българи. Канят се да нахлуят в страните ни, да злоупотребяват със социалните ни системи, да откраднат работните ни места, вероятно колите и портфейлите ни също …“

Никой германски или британски политик няма да го каже толкова прямо, но това е същината.

Вътрешните министри на Великобритания, Германия, Австрия и Холандия заедно подготвят план как да ограничат „социалния туризъм“, визиращ румънците и българите.

Вдигане на ограниченията на пазара на труда следващата година? И таз добра!

Един от всеки трима румънци в Лондон е осъден крадец или изнасилвач, пише „Дейли мейл“, като се позовава на данни на Скотланд Ярд. Около 30 000 румънски заподозрени са били арестувани през последните пет години в Лондон.

При 300 000 британски и небритански заподозрени, арестувани всяка година, арестите на румънци съставляват около… два процента от общия брой. И те са само заподозрени в престъпление, които първо трябва да се изправят поред съда – някои може да се окажат неправилно обвинени.

Истинският въпрос е какво общо има свободата за работа във Великобритания със залавянето на престъпници?

И защо британските консерватори обслужват интересите на антиимигрантската Британска партия на независимостта по тази тема?

Нима британските политици наистина допускат идеята, че румънците са по-предразположени към престъпления от другите народи?

Те вече си играят с идеята за ограничаване на достъпа на румънците до здравни услуги, социални помощи и работа. Каква е следващата стъпка, да сложат надписи на магазините „Забранено за румънци“?

Дебатът за „социалния туризъм“ е особено разпален сред баварските консерватори. Бавария ще бъде „бойно поле“ както на регионални, така и на федерални избори на 22 септември. Темата за имиграцията се продава лесно.

Членство в Шенген за Румъния и България? Да позволим на тези корумпирани гангстери да бъдат пазачите на границите на ЕС на изток? Nein!

Вътрешният министър Ханс-Петер Фридрих, консерватор от Бавария, дори предложи забрана за пътуване на румънците, които са репатрирани след „злоупотреба“ с германската социална система.

„Тези, които идват да работят, са добре дошли, но ние не трябва да приемаме хора, които идват тук само заради социалните помощи“, е любимата мантра на Фридрих тези дни.

Той не го казва, но има предвид ромските семейства, които имат право на около 200 евро на дете всеки месец и обикновено имат по няколко деца.

Тъй като стотици хиляди роми имат румънски паспорти, понятието „румънец“ често се използва като евфемизъм за граничещото с расизъм понятие „циганин“.

Като румънка съм достатъчно натъжена от факта, че 24 години, след като комунизмът рухна и мечтата за свобода изглеждаше, че най-накрая се превръща в реалност, Румъния и България остават най-бедните членки на ЕС, със сериозни социални проблеми, с политически елит все още мотивиран от дребнави интереси. Да, корупцията е голям проблем. Хората нямат доверие в полицаите и съдиите.

Но това също така са страни, в които хората започват да защитават това, в което вярват. Българските улични протести току-що свалиха правителството, Румъния направи същото миналата година.

Те протестират срещу корумпираните политици, срещу големите корпорации, разрушаващи природата в търсене на злато или газ, те искат алеи за велосипедисти, паркове, където да си играят децата им. Нормален живот.

Така че, не се безпокойте, Великобритания и Германия, няма да има масова инвазия. По-скоро кадифена революция.

Още по темата: Германия блокира влизането на Румъния и на България в Шенген

Германия изпълни обещанието си и блокира влизането на Румъния и на България в Шенгенската зона, пише руският електронен в. „Газета“. „Още е рано за това“, цитира изданието изявление на германския вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих на среща с неговите европейски колеги в Брюксел. Фридрих се мотивира с недостатъчно активната борба на двете държави срещу корупцията и организираната престъпност, посочва „Газета“.

Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи прие, че ще се върне към темата за разширяване на Шенген с България и Румъния до края на годината, напомня печатът. Ако границите бъдат отворени, от шенгенските привилегии ще се възползват първо пътуващите с въздушни полети, отбелязва седмичникът „Аргументи и факти“.

Според румънския министър на вътрешните работи Раду Строе е възможен компромис – поетапно присъединяване на Румъния и на България към шенгенското пространство, посочва мрежовото издание „Курс“. Външният министър на Румъния Титус Корлъцян обаче заявил, че Букурещ може да откаже включване в споразумението. „Както си живеехме без Шенген досега, тъй ще можем да живеем и занапред. Ако пожелаят сами да ни поканят – много добре“, цитира негови думи „Курс“.

Руският сайт „Инвесткафе“ цитира коментари на интернет потребители във връзка с действията на Берлин. „Германците добре знаят, че всички цигани от тези страни ще гледат по-бързо да се изселят при германците и да живеят с помощи от 600 евро“, се казва в имейл от читател на „Газета“.

„Германците катастрофално се страхуват от потомците на граф Дракула“, отбелязва слушател на радио „Ехото на Москва“. Ето и друг коментар от неговата аудитория: „Те се страхуват, че всякаква паплач от Русия ще нахлуе в България и Румъния, а оттам съответно в Германия. Германците приказват за българи и румънци, а подразбират великата заразна Русия“.

На срещата не беше гласувано никакво решение по молбата за членство на България и Румъния в Шенгенската зона, но бяха припомнени британските опасения от вълна от имигранти от България и Румъния при отпадане на ограниченията върху пазара на труда. Освен това беше повдигнат и въпросът за така наречения социален туризъм, пишат британските вестници „Файненшъл таймс“ и „Дейли телеграф“.

Великобритания потърси подкрепата на Германия, Холандия и Австрия, за да се окаже натиск върху Брюксел и ЕС да позволи на страните членки да ограничават достъпа на чужди граждани до основните си социални помощи, посочва в. „Файненшъл таймс“.

Четирите страни се договориха да изпратят общо писмо до Европейската комисия, в което да я призоват да вземе предвид опасенията им от евентуални злоупотреби с техните социални системи от страна на граждани на други страни членки. Решението на Германия да подкрепи Великобритания, която от няколко месеца води подобна кампания, показва, че Лондон активизира усилията си да ограничи свободното движение на граждани от съюза, което е ключово европейско право.

Британски представители в Брюксел посочиха, че Лондон е твърдо решен да сложи край на така наречения социален туризъм, при който граждани от бедни страни се преместват в богати страни, за да се възползват от по-щедрите им социални системи, в това число в областта на жилищата и здравеопазването. Типичните злоупотреби се извършват чрез фиктивните бракове и кандидатстване в университети, само заради достъпа до социални помощи, посочва неназован британски дипломат, цитиран от „Файненшъл таймс“.

Изданието цитира и вчерашното изявление в Брюксел на британската министърка на вътрешните работи Тереза Мей, че злоупотребите с правото на свободното придвижване не са само британски проблем, че трябва да се предприемат съвместни усилия срещу тях.

„Ние създаваме имиграционна система, която работи в национален интерес, подкрепя британската икономика, като привлича хората с най-добри умения от света, но в същото време защитава нашата социална система и предвижда строг подход към тези, които идват във Великобритания, просто за да експлоатират нашата система за социални грижи“, цитира британският финансов вестник думите на Мей.

Дебатът за това кои помощи трябва да бъдат достъпни за европейски граждани, живеещи във Великобритания, се засили поради страховете от увеличен приток от мигранти от България и Румъния, припомня изданието. Във Великобритания вече се обмислят промени в тази насока, като например да се попречи на родители имигранти да искат детски надбавки за деца, които живеят зад граница, или въвеждането на изискване мигрантите да чакат една година, преди да получат достъп и до неспешни здравни услуги.

В Брюксел германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих подчерта, че ще обмисли промени в правилата, които позволяват на европейските граждани да искат социални помощи във всяка страна от съюза. Той припомни, че сега едно правителство може да изгони имигранти, злоупотребяващи със социалната му система, а те след това отново да влязат свободно и законно в страната.

По този начин министърът косвено аргументира решението на Германия да подкрепи Великобритания за общо писмо до ЕК. Фридрих добави, че очаква европейските министри на вътрешните работи да обсъдят през юни възможността за временно ограничаване на правото на злоупотребилите със системата за социални грижи да влязат отново в страната, в която са извършили злоупотребата.

В Германия повечето от основните социални услуги се финансират от общините. Към края на 2011 г. в Германия е имало 147 000 българи и румънци. В началото на 2012 г. броят им е нараснал с 88 000 души, посочва вестникът.

По повод инициативата на Великобритания, Германия, Австрия и Холандия за общо писмо с настояване ЕК да преразгледа директивата си от 2004 г. за правата за пребиваване в страните членки, британският в. „Дейли телеграф“ посочва, че Брюксел е обвинил британското правителство, че си измисля несъществуващ проблем със „социалния туризъм“.

Изданието подчертава, че говорител на комисията, чието име не се споменава, е казал, че нито една страна членка не е била в състояние да предостави доказателства, че има проблем с този „туризъм“.

Вестникът припомня, че на срещата на вътрешните министри вчера в Брюксел се е оформил още един блок от страни срещу България и Румъния. Това са Германия, Холандия и Финландия, които блокират усилията на двете балкански държави да влязат в свободната за движение зона.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.