Шведки в армията или кога да козируваш е удоволствие

в. Новие известия

Жена от шведската армия. Снимка: официален сайт

„Сексизъм!“ – отсъдиха шведските медии, коментирали наскоро сатиричен клип от руската телевизионна програма Yesterday Live. Шегобийците бяха осмели жалкото състояние на шведските въоръжени сили, които според главнокомандващия Сверкер Йорансон ще устоят най-много седмица при нападение от Русия.

Шведите погледнаха на темата с необходимата доза самоирония. Едно подмятане обаче ги стъписа: „Военната ни мощ е тра-ла-ла, а министърът на отбраната – с пола“. Защото и шведските законодатели, и армейското командване вярват, че тъкмо „фустите“ ще спасят от съсипия бойните редици.

През 2009 г. шведската армия смени наборната с договорна служба. Според статистиката пък с годините все повече момичета поглеждат към униформата, а младежите, напротив, й обръщат гръб. Забраненият плод си е сладък и днес дъщерите на Ева направо мечтаят за шведската армия – „лакомство“, недостъпно доскоро за тях. Жена оглавява дори министерството на отбраната. Четирийсет и шестгодишната Карин Енстрьом също е бивш професионален военнослужещ – капитан от морската пехота.

Днес 5 на сто от офицерите в армията и флота на Швеция са представителки на прекрасния пол. Делът им сред войниците и матросите достига 12 процента. „Недопустимо малко – коментира г-жа Енстрьом на тазгодишната конференция „Народ и отбрана“. – Полагаме усилия броят на жените с пагони да нараства. Дамите укрепват отбранителната способност на страната: доказано е, че жените и мъжете чудесно се допълват взаимно.“

Самите въоръжени сили правят всичко възможно, за да станат военнослужещите от нежния пол поне 20 на сто. Създадена е неформална мрежа за взаимна подкрепа между дамите на кадрова служба. Действа програма за борба срещу половата дискриминация – в рамките й се наказват войници и офицери, които виждат в бойните си другари само представителки на другия пол и всякак изтъкват това.

Заслужават съчувствие впрочем грижовните командири, принудени да реагират на събитията в поделенията според политическите директиви. Една „войничка“ например тръгна да се жалва, че след учение взводният накарал бойците да се изкъпят, а тя не искала да се покаже чисто гола пред бойните си другари. Взеха се мерки, взводният бе наказан.

Друга „амазонка“ пък, обратното, съзря полова дискриминация в това, че някои войници свенливо извръщали поглед, дори излизали от банята, когато всички заедно вземали душ. И мечът на възмездието пак се стовари върху виновните – мъмрене отнесоха и командирът, и свръхделикатните му подчинени.

Всъщност отпърво вземах за вицове подобни случки, разправяни от медиите в Швеция. Обаче се случи да стъпя на борда на шведски миночистач. Симпатична девойка матрос споделяше кубрика с петима младежи. И се оплака пред кореспондента на „Новие известия“ от онова, което най-много й тежало в службата – матросите отмествали очи, щом свирела тръбата за лягане или ставане. „Дори сутиенът ми е униформен, син, не е нещо с розови дантелки! – хълцаше момичето, огорчено. – И аз съм матрос като тях, нормативите ги покривам даже по-добре от някои. А те се чудят къде да гледат!“

Въоръжените сили вече се борят успешно с такива сексистки прояви и момичетата подават жалби все по-рядко. Основен и нерешен засега проблем остават високите изисквания към физическата подготовка на младите бойци, кандидатстващи за някои части и подразделения. Специфичната физиология на жените просто не им дава възможност да се справят с някои тестове.

Това обрече на позор например специалните сили от армията и флота, където и до днес няма нито една представителка на прекрасния пол. „Работим по равноправието, но едно момиче трудно изпълнява, да речем, норматива за крос по пресечена местност с пълно бойно снаряжение“, оправдават се командирите по конференции, където се дискутира привличането на дами във войските.

Ледът впрочем вече се пропука – изход от задънената улица откриха пожарникарите. Девойките години наред се опитваха без успех да станат огнеборци – препъникамък бе изискването да се качват по стълби до десетия етаж с товар от 100 килограма на гръб. Тестът е необходим, доколкото пожарникарите трябва понякога да измъкват от пламъците жители на високи сгради.

Феминисткото лоби обаче натисна където трябва и пожарникарското началство се предаде. Нормативът за жени бе преразгледан. По същия път сега тръгват и въоръжените сили. През 2011 г. бе сформирана комисия за преразглеждане на тестовете по физическа подготовка за жени. И като експеримент дамите вече кандидатстват с предимство за обучение в някои висши военни училища и за професионална войнишка служба.

Не че в Швеция никой не се противи срещу нарастващия брой жени сред военнослужещите. „Въоръжените сили започват несполучлив експеримент в сферата на половото равноправие“, се казва в открито писмо, изпратено от група депутати до в. „Свенска дагбладет“. Парламентаристите приканват да не се сваля летвата за физподготовка на жените под пагон – този подход подронва според тях отбранителната способност на страната. Повечето шведи впрочем подкрепят „половото равноправие“.

„Щом можем да се браним само седмица, ако нахлуят руснаците, защо да мъчим девойките с големи физически натоварвания? Щом войската не може да порази врага с бойна подготовка, нека остане поразен поне от равноправието между мъже и жени“, подиграват се читатели на шведския печат, обсъждайки положението в националната отбрана и съответната сатирична реакция в Русия.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.