Култовото студио „Авала“ изчезва като бивша Югославия

Ройтерс

На горист хълм над сръбската столица бездомни кучета навират носовете си във филмовите декори от шперплат, останки от това, което навремето бе едно от най-печелившите филмови студиа в света.

Създадено непосредствено след Втората световна война от югославския лидер Йосиф Броз Тито студиото Авала Филм държеше социалистическата му федерация на диета с въодушевяващи военни епични филми, възхвалявайки визията за „братство и единство“ между хората.

Ричард Бъртън, Юл Бринър, Орсън Уелс донесоха славата на Холивуд, докато армията на Тито осигури останалото.

Отразявайки обаче съдбата на страната, която навремето рекламираше, студиата, които от дълго време са пред банкрут, сега изглежда ще бъдат разделени и разпродадени за покриване на дълговете.

Кинодейците и почитателите на киното в Сърбия се опасяват да не изгубят националното богатство, а заедно с това богатия каталог със стотици филми, обхващащ период от половин век.

Киното на всяка страна е основен компонент от наследството й, каза Мила Турайлич, режисьор на филма „Синема Комунисто“, документален филм от 2010 г. за легендарната любов на Тито към киното и филмовата индустрия, която той финансираше.

Творбите на Авала представят културната история не само на Сърбия, но и на Югославия и те ще свършат в ръцете на местни бизнесмени, които ще могат да ги използват или дори да забранят достъпа до тях, когато решат, каза Турайлич.

Разпадът на Авала Филм отразява случилото се с Югославия.

След в като социалистическата федерация, която той управлява, започна война десетилетие след смъртта му през 1980 година, студиата бяха занемарени, ролки с филми в картонени кутии бяха разпръснати по пода в склада.

Нанесоха се наематели, сред които автомеханик и италианска компания за телевизионна продукция.

Приличаше на ядрена зима, каза Владислав Цветкович, директор на Сръбската агенция за приватизация, за деня, в който наемателите се нанесоха миналата година.

Никой не се е занимавал със студиото от 10-15 години, казваше се само колко важен е Авала Филм за Сърбия, добави Цветкович.

Продажбата за уреждането на дълга от 9 милиона евро може да започне този месец с предлагане на около 36 акра площ, филмови права, костюми, реквизит и студиа.

Цветкович се изказа в подкрепа за приватизацията, като каза, че за първи път от години архивът е на сигурно място и е изготвен каталог за евентуална продажба, докато земята ще бъде отдадена на разположение на държавата.

Дългът произлиза от компанията за внос и износ Югоекспорт, която придоби основните дялове от Авала филм по време на разпада на Югославия и тогава фалира.

След като веднъж бъде платен, правителството или сръбската филмова индустрия ще бъде поканена да предложи идеи „за това как да бъде възвърнат блясъкът на Авала“, каза Цветкович.

Културното наследство на бивша Югославия обаче може да бъде трънлив въпрос за правителствата, които често предпочитат да забравят определени периоди, докато възхваляват други. Все още има ожесточени спорове за наследството на Тито.

В Сърбия културата се бори за вниманието и средствата на държава, която все още опитва да изплува от пагубното управление на лидера Слободан Милошевич до 2000 г., когато войната, оръжията и гангстерите доминираха обществото, а независимите мислители бяха смятани за пагубни.

Обхваната от рецесия и ниво на безработица от 25 на сто, страната действа като повечето страни от Източна Европа по отношение на парите, отпускани за културен живот – едва 0,6 на сто от държавния бюджет.

Националният музей и Музеят за съвременно изкуство, които са сред най-големите забележителности на Белград, години наред са пренебрегвани, като не получават пари от фондовете за реставрация.

Наследниците на Милошевич сега са власт в Сърбия. Докато национализмът им е смекчен от желанието за присъединяване към ЕС, те имат слаб интерес да „излъскат“ наследството на Тито от бивша Югославия.

Министърът на културата Братислав Петкович тази седмица каза, че канцеларията му следи случая отблизо, като опитва да помогне. Министерството отказа да отговаря на въпроси.

С пагубното влияние на голяма част от процеса на приватизация след свалянето от власт на Милошевич, филмовите дейци се опасяват, че Авала Филм може да има същата съдба като Белград Филм, който ръководеше кината „14 Арт Деко“ и „Баухаус“ в столицата още от преди времето на Втората световна война.

Най-обичаните филмови студиа бяха продадени през 2007 година за 9 милиона евро на сръбски бизнесмен в Лондон, който обеща да възвърне някогашната слава на някои от тях.

Практиката показа, че кинематографията е най-големият губещ от прехода (от социализъм), каза Радослав Зеленович, директор на Югославския филмов архив, където преуморени служители извършват старателно работата за поддържането и архивирането на филмовите ленти, намерени в помещенията на Авала.

Авала Филм е неделима част от сръбската култура, каза той. Такова пространство трябва да бъде превърнато в музей, където публиката да може да гледа филми и да види как са работили дубльорите, добави Зеленович.

Вместо това някой решава да купи правата за тези филми, да дойде в Югославския филмов архив, сякаш е склад и да каже „Предайте негативите“, каза още той.

Някои представители на сръбската филмова индустрия предлагат, следвайки примера на други страни в региона, с парите от продажбата на част от Авала Филм да бъде създадено ново модерно филмово студио.

Частните продукции поддържат жива филмовата индустрия в Сърбия – част от процеса в Източна Европа, където се предлагат евтини филмови площадки и екипи; така и в Сърбия бе привлечен Ралф Файнс за режисьорския му дебют с филма „Кориолан“ през 2010 година.

Най-спешният въпрос е да се запази общественият достъп до филмите. Вторият проблем е мястото на Авала Филм, което ако бъде продадено като обикновена недвижима собственост, ще бъде заличено и няма да останат никакви следи от богатата му история, каза Турайлич.

За съжаление при разграбването на имоти след падането на комунизма в Източна Европа безпаричните правителства често свеждат глава пред интересите на големия бизнес и в Сърбия не се случва нещо по-различно, каза тя.

Въпросът, свързан с приватизацията на Авала Филм, се решава между сръбските олигарси и въпреки различните опити за реформа на процеса, за да има полза Сръбската филмова индустрия, няколко поред министри на културата накрая сведоха глава пред тяхната „визия“, посочи Турайлич. Това е очевидно, като се има предвид фактът, че те оставиха Авала да фалира, добави тя.

БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.