Ако ви издирва Интерпол, заповядайте в България. Полицията ще ви издаде нов паспорт

Едно време имаше виц:
– Чисто и просто – що е то?
– Къпан милиционер.
Този виц пак е актуален, като слуша човек обясненията на шефа на полицията ген. Валентин Петров как от 3-о РПУ в София дали български документи за самоличност на двама сърби от Замунския клан, издирвани от Интерпол и полициите на няколко страни.
Какво излиза – България е оазис за престъпници. Можеш да идеш в РПУ-то, да кажеш, че си еди кой си, загубил си си паспорта, и полицаите да ти издадат нов, без да разберат, че ти не си този, за когото се представяш, и те издирва Интерпол.
Каквото и да говорят полицейските шефове, това е голям резил. По-голям резил е, че генералът не се усеща. И медиите реагират вяло на този цирк.
Този път не става дума за организираната престъпност, която продала на английски журналист фалшив паспорт с името на английския министър на вътрешните работи (разследване под прикритие на в.”Сън” в България в началото на т. г.). Този път става дума за истински документи за самоличност, издадени от самата полиция.
Издадени от глупост или издадени с подкупи. Според обясненията на полицейския генерал става дума за глупост. И в двата случая няма оправдание. И в двата случая България става за смях.
Само ченгетата нещо не го разбират. Но все някой трябва да им обясни, нали? А няма кой.- Сякаш нищо не е станало.
Министърът Петков може да се изказва по телевизията за стачкуващите доктори в „Пирогов“, за стачници миньори и природозащитници, а за резила на полицията – не.
Това само показва, че появяването на един министър в разните коментарни предавания по телевизиите винаги е добре организирана пи ар акция.
А не въпроси на медиите от гражданска позиция.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.