В Сикстинската капела – изборът на папа започва

Във вторник 115 кардинали с право на глас ще се изолират от света в Сикстинската капела, където в конклав (от латински – „под ключ“), за да въздигнат един от тях на Свети-Петровия престол. В навечерието на събитието информационните агенции публикуват любопитни факти около предстоящия избор.

Резиденцията „Света Марта“, където ще пренощуват 115-те кардинали, е бивш приют в близост до Сикстинската капела, който е наново обзаведен грижливо, но в сдържан стил, за да мотивира кардиналите към съсредоточаване.

В миналото князете на Църквата по време на конклава са пребивавали в неудобни килии без тоалетна в папския дворец, но в наши дни условията значително са се подобрили, отбелязва агенцията.

Резиденцията, където обикновено пребивават някои служители на Светия престол, се управлява от ордена на Милосърдните сестри на Свети Викентий от Паола. Всяка сутрин кардиналите ще отиват пеша или с микробус до намиращата се на 500 метра Сикстинска капела.

В „Света Марта“ всеки кардинал разполага с отделна стая и обслужване, достойно за хотел (храна и пране).

Ватикана показа кадри от резиденцията с красивия й мраморен под, витражи, скулптури, трапезария с изглед към зимна градина и стена с модерни барелефи. Стаите са с различно ниво на удобство, като леглата често са обикновени и с прост кръст над тях, но се случва стаите да са по-богато мебелирани с инкрустирани гардероби и удобни кресла. В повечето случаи са апартаменти с отделна стая с бюро и вътрешен телефон.

За да няма недоволни, разпределението на стаите между кардиналите е било определено с теглене на жребий.

Тайна под заплаха за отлъчване

При откриването на конклава кардиналите ще положат клетва да пазят тайна под заплаха от отлъчване. Всяка комуникация с външния свят (писма, телефон, факс, интернет, вестници) ще е строго забранена, освен при извънредни обстоятелства.

Телефоните и таблетите ще бъдат блокирани от система за заглушаване на сигнали, която ще покрие и пътя на кардиналите между „Света Марта“ и Сикстинската капела. Подобно на Сикстинската капела, стаите на кардиналите и общите помещения ще бъдат предварително проверени за подслушвателни устройства.

Персоналът на конклава (шофьори, готвачи, служители на рецепция, чистачки, лекари и др.) също ще положи клетва за мълчание. Това се отнася и за милосърдните сестри, които управляват „Света Марта“.

Прозорците на резиденцията, които гледат към бар, ще бъдат грижливо покрити за избягване на всякакъв контакт, дори зрителен, с външния свят или снимки на папараци.

Храната ще е по-близка до болничната, отколкото до тази в някоя римска гостилница – супи, задушени зеленчуци, макарони и печено месо. Това може би ще ускори вземането на решение, отбелязва АФП.

Папи са избирани от конклав от векове, а кардиналите се събират в Сикстинската капела от 1878 година. Избирането на Целестин Четвърти през 1241 г. от група кардинали при закрити врата в Рим се смята за първия папски конклав.

Според други източници първият конклав се е провел в централния италиански град Перуджа през 1216 г., когато кардиналите се заключили от страх да не ги нападне местното население. Те избрали Хонорий Трети.

Най-дългият конклав започва през 1268 г. в град Витербо, на около 100 км североизточно от Рим и продължава 2 години 9 месеца и 2 дни. Дори след като храната им била драстично намалена, кардиналите пак не се обединили около един кандидат.

Едва когато градската управа наредила да се махне покривът на залата на конклава, за да могат кардиналите да се насладят на дъждовната есен, те най-после избрали папа Григорий Десети през септември 1271 г.

Последният особено дълъг конклав се е състоял през 1831 година. На него бил избран Григорий Шестнайсети след 50 дни разисквания.

Папа Юлий Втори бил избран на 1 ноември 1503 г. в Рим само за няколко часа – точното времетраене е неизвестно. Твърди се, че процедурата била ускорена чрез подкупи.

Следващият най-бърз избор на папа е бил този на Пий Дванайсети за 20 часа през 1939 г., следван от избора на неотдавна оттеглилия се Бенедикт Шестнайсети за 26 часа.

На папски избор през 1314 г. във френския град Карпантра кардиналите били принудени да спасяват живота си с бягство след като нетърпеливата тълпа запалила мястото на конклава – двореца на архиепископа. Този конклав се провел през 1316 г. в доминикански манастир в Лион. 40 дни по-късно на 7 август 1316 г. бил избран папа Йоан Двайсет и Втори.

Прогнозите

Според действащите правила са необходими две трети от гласовете за избор на папа до 34-я тур на гласуване. Изискването за такова мнозинство остава, ако гласуването продължи и след 34-я тур, но вече се отива на балотаж между двамата кардинали, получили най-много гласове на последния тур, при което те самите губят правото си на глас.

За гласуване на конклава, където няма предварителни официални листи с кандидати.

Със задължителната уговорка, че поначало тези прогнози са чисто спекулативни, сега преобладаващата медийна тенденция е всичко да се сведе до две противостоящи концепции – едната геополитическа, а другата бюрократична. На същия принцип и кардиналите са виртуално разделени на два лагера, пише БТА в кореспонденция от Рим.

В първия лагер са поставени влиятелните бюрократи от Курията, които държали да запазят статуквото на минимална папска намеса във всекидневната администрация. Твърди се, че те са се обединили около кандидатурата на бразилския кардинал Одило Шерер заради неговите здрави връзки с Курията и очакванията той да назначи италиански кардинал за държавен секретар – длъжност съвместима с ръководителя на правителство в светска държава.

Другият лагер е сочен като реформаторски и предвождан от кардиналите от САЩ. Те се застъпвали за силен папа, който да раздруса ватиканската бюрокрация, а подходящ за мисията бил архиепископът на Милано кардинал Анджело Скола. Той е декан на кардиналския колегиум и в периода на „овакантения престол“ е един от двамата кардинали, които управляват сложния църковно-държавен механизъм.

Другият е кардиналът камерлинг, който се грижи за имотите и текущите въпроси, като от 2007 година длъжността е поверена на държавния секретар в оставка кардинал Тарчизио Бертоне.

Показателни за предпочитанията към нов папа са анкетите на два авторитетни италиански всекидневника. В анкетата на най-тиражирания вестник „Кориере дела сера“ на първо място се класира архиепископът на Бостън кардинал Шон О’Малей, който изпреварва Шерер и Скола.

Читателите на вестник „Соле вентикуатро оре“, който е официално издание на Конфедерацията на едрите италиански работодатели (Конфиндустрия), поставиха начело двама неиталиански кардинали – Питър Търксън от Гана и Луис Антонио Тагле от Филипините.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.