Нови надежди за мир с кюрдите

Кюрд празнува изборната победа в северния иракски град Киркук. Снимка: АП/БТА

Няколко политици изразиха решителността си за продължаване на усилията за диалог с лидера на терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК), който е в затвора, за да бъде сложен край на проблема, свързан с тероризма в страната; експертите обаче казват, че пътят към дните без тероризъм няма да бъде посипан с рози.

Макар повечето от тях да са настроени оптимистично, че накрая ще бъде постигнат мир, те се опасяват, че различни групи може да опитат да саботират диалога.

Според професор Сюлейман Йозерен, директор на Центъра за проучване на тероризма и международните престъпления, някои хора, които не са успели да разберат, че преговорите между държавата и лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан, обикновено наричани „мирни преговори“, всъщност са ситуация, в която всеки печели, може да опитат да обърнат процеса в своя полза и в пречка за други.

Поради тази причина трябва да сме подготвени за опити за саботаж. Нов опит за саботаж изобщо няма да ме изненада, каза Йозерен пред в. „Заман“.

Турските власти водят преговори за мир с Йоджалан от октомври миналата година с цел разоръжаване на терористите. ПКК, която е смятана за терористична организация от Турция и голяма част от международната общност, казва, че половината от нейните общо 7 хиляди терористи са в Турция, а другата половина са в Северен Ирак, където имат лагери в отдалечените непроходими планини. Според турското правителство броят на терористите е по-малък.

И турското правителство и хората, които подкрепят процеса (преговорите за мир), са поели голям риск. Мисля, че някои международни действащи лица ще искат да се намесят в процеса. Намесата може да стане чрез подкрепа, дадена на някои кръгове, които не са успели да разберат, че уреждането на терористичния проблем в Турция е печеливша ситуация за всички граждани.

Тези международни играчи може да подкрепят тези кръгове (които не са успели да разберат, че ситуацията е печеливша за всички) в опита си да саботират преговорите за мир или самите действащи лица може да опитат да саботират процеса, добави Йозерен.

Според него изтичането на информация (на минути) от срещата между група кюрдски депутати и Йоджалан също е опит за провокация на хората и за саботиране на преговорите за мир.

Трима депутати от Партията за мир и демокрация (ПМД) пътуваха до остров Имралъ на 23 февруари, за да се срещнат с лидера на ПКК като част от процеса за мир. Депутатите отказаха да кажат пред медиите за какво са говорили по време на срещата, но посочиха, че посещението им е „историческа стъпка“ за разрешаването на кюрдския въпрос и проблема, свързан с тероризма в страната.

Минути от срещата обаче бяха публикувани от турски вестник на 28 февруари. Все още се спори по въпроса как е била получена информацията, но ПМД отрича да стои зад изтичането й, макар повечето наблюдатели да казват, че те най-вероятно са разгласили сведенията. Много анализатори казаха, че изтичането на информацията е очевиден ход за саботиране на положителната атмосфера при преговорите за мир.

В публикуваните минути от срещата Йоджалан казва, че иска процесът за мир да се води под негов контрол и разкрива пътната си карта от три етапа за решение на проблема. „Всички ще бъдем свободни, ако процесът е успешен“, казва Йоджалан.

Ако обаче процесът се провали, той заплашва с „война“ срещу турската държава с участието на 50 хиляди души.

Също така по време на разговора Йоджалан твърди, че ПКК „сервира управлението на правителството на сребърен поднос“, като има предвид, че Партията на справедливостта и развитието (ПСР) дължи на Йоджалан факта, че от десет години е на власт. Той също така казва, че ПКК може да подкрепи евентуалната кандидатура на Ердоган за президент, ако страната премине към президентска система на управление. „Ще подкрепим господин Тайип като президент. Но президентската система (която той ще въведе) ще трябва да бъде като в САЩ“, казва Йоджалан.

Бившият военен съдия Фаик Таръмджъоглу казва, че уреждането на проблема, свързан с тероризма, ще направи Турция „голям и силен съперник“ в региона й, заради което някои кръгове, които са спокойни заради по-отслабената мощ на Турция вследствие на терористичния проблем, е вероятно да саботират преговорите за мир. „Възможно е да има нови опити за саботаж идните дни“, предупреди той.

Според Таръмджъоглу има голяма коалиция, която се бори срещу Турция чрез тероризъм, като намеква, че терористичната организация ПКК е подкрепяна от различни страни.

Преди всичко ПКК не е „кюрдски въпрос“. Това е въоръжено „средство“ за създаване на хаос в Близкия изток. Подкрепата за ПКК не им струва много и подкрепяйки терористичната групировка те уцелват два заека с един удар, подчерта Таръмджъоглу.

Таръмджъоглу има предвид факта, че Турция отслабва; че има все по-малко и по-малко престиж на международната сцена; и страната е принудена да се занимава с вътрешните си проблеми, вместо с глобални въпроси.

По този начин глобалните играчи (които подкрепят ПКК) елиминират потенциален съперник, който може да изникне в Близкия изток, отбеляза той.

ПКК взе оръжието през 1984 година и Турция загуби около 50 хиляди души в борбата срещу терористичната организация. ПКК се смята за терористична организация от Турция, ЕС и САЩ. Групировката увеличи проявите на насилие през изминалите години, като бяха убити стотици цивилни и служители на силите за сигурност.

Макар ПКК да твърди, че се бори за правата на кюрдите, живеещи в Турция, много хора смятат, че терористичната групировка използва кюрдската идентичност, за да продължи да съществува. Организацията извършва смъртоносни нападения срещу силите за сигурност, както и срещу кюрди.

Таръмджъоглу също така припомни, че усилията на турските власти да разрешат терористичния проблем по мирен начин са били блокирани в миналото заради действия на провокации и саботаж.

Не говоря за Осло или за Хабур. Турция бе близо до намиране на решение на проблема през 1993 година, при което тайна сила й попречи това да се случи със серия от убийства. Спомнете си убийствата на Ешреф Битлис, Хулуси Сайън (генерали) и всички останали. Убийствата им бяха част от плана за блокиране на пътя за намиране на решение, подчерта Таръмджъоглу.

През 1993 година няколко водещи фигури бяха намерени мъртви или при подозрителни инциденти, или в резултат на на пръв поглед естествена смърт, като всичко това остави много въпросителни за хората. Битлис бе сред тези жертви. Генералът загина при подозрителна самолетна катастрофа през януари 1993 година.

Прокурорите подозираха, че има саботаж във връзка със смъртта на Битлис, който бе обявен за мъртъв, докато се разследваха съмнителни връзки между армията, ПКК и други групи. Според някои твърдения Битлис е бил убит, тъй като работи за разрешаване на кюрдския въпрос с директно нареждане от бившия президент Тургут Йозал.

Турските власти досега са водили три кръга преговори с ПКК. Последните усилия по въпроса бяха в Осло, когато Хакан Фидан, шефът на турското разузнаване (МИТ), оглавяваше делегация на МИТ през 2010 г. Преговорите не дадоха резултат и бяха прекратени през юли 2011 г., когато ПКК извърши смъртоносно нападение в Силван, окръг Диарбекир.

Преговорите бяха възобновени няколко месеца по-късно, макар това да бе разкрито за обществото едва наскоро, когато правителството реши, че лидерът на ПКК, който е в затвора, все още има власт над поддръжниците на организацията, след като негов призив към кюрдските затворници, които бяха в колективна гладна стачка, бе достатъчен, за да бъде сложен край на протеста през 2012 година.

Терорист от ПКК, който се предаде на силите за сигурност миналата седмица, каза, че терористичната групировка планира голямо нападение, за да спре преговорите за слагане на край на тероризма.

По думите на терориста ПКК е избрала село в южния окръг Хатай за планираното терористично нападение. Името на терориста не бе съобщено от съображения за сигурност. Терористът също така каза, че нападението е планирано от група от членове на ПКК, които се укриват в планинския регион Аманос близо до сирийската граница.

ПКК използва планините Аманос за преминаване в Сирия. Терористът казал на силите за сигурност, че ПКК се надява с нападението да бъдат спрени преговорите за мир между турските власти и Йоджалан.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.