Защото делото „Магнитски“ има значение дори за прагматичните инвеститори

в. Файненшъл таймс

Сергей Магнитски. Снимка: от тв екрана

По любопитно съвпадение в Русия съдят мъртъв човек на 60-годишнината от смъртта на Сталин. Само няколко дни след възпоменанието за съветския лидер, трябва да започне процесът срещу Сергей Магнитски, адвоката, който почина в московски затвор, след като бе обвинил официални лица в измама*.

Този процес преобръща правото по начин, който даже безмилостният грузинец не е опитвал. Но Сталин би оценил високо тази идея: подобно на неговите показни процеси, тя е демонстрация на сила, а не на правосъдие. Мнозина чуждестранни инвеститори ще кажат, че това няма нищо общо с тях. Те грешат. Има. И наистина руските прокурори са създали пряка връзка с инвестиционния свят, обявявайки за съобвиняем на Магнитски, неговия бивш клиент Бил Браудър, мениджър на базиран във Великобритания американски инвестиционен фон, който на времето беше беше най-големият инвеститор в Русия.

Проблемите на Браудър започнаха, когато той отправи критики към ръководството на държавния газов монополист „Газпром“. На него му бе забранено да влиза в Русия и стана обект на разследване от служители на вътрешното министерство, които той и Магнитски след това обвиниха в съучастие в данъчна измама за 230 милиона долара.

Магнитски бе арестуван и подложен на натиск да оттегли обвиненията си, което той отказа да направи и умря в затвора. След това семейството му бе потресено, когато узна, че покойният юрист е обвинен в неплащане на данъци за 2001-2002 година. Браудър бе определен за съобвиняем по това дело, което ще се води въпреки отсъствието на двамата подсъдими. В добавка към юридическата заплетеност тази седмица Браудър бе обвинен и в незаконно придобиване през 2004 г. на акции на „Газпром“ на стойност 70 млн. долара.

Това би ли се случило с другиго? Не, казват спекулантите с акции в Русия. Браудър беше удивително настойчив в нападките си и пренебрегна предупрежденията да се откаже. Той, подобно на повечето други инвеститори, е знаел, че в Русия няма равенство пред закона. Трябва да го е знаел по-добре. И не е трябвало да оставя своя руски адвокат на грижовното милосърдие на властите.

Всеки който инвестира в Русия, казват спекулантите (които се надяват акциите да се качват), трябва да приеме страната такава, каквато е – несъвършено място, където чужденците трябва да действат предпазливо и изобщо да не съветват публично богатите и силните, без те не желаят това. Което Браудър правеше с „Газпром“.

Когато икономиката се модернизира и наследството от съветското управление отмре, казват спекулантите оптимисти, Русия ще стане по-правова страна. Междувременно Русия трябва да се развива и могат да се направят пари, като й се оказва всякаква помощ.

Но спекулантите песимисти, тоест тези които очакват спад в акциите, казват не. Според тях Браудър просто е вършел работата си като активен мениджър на компанията „Хермитидж кепитъл“. Той е имал основание да очаква защита от закона както за себе си, така и за хората, с които е работел, включително Магнитски.

Ако Русия иска да се модернизира и развива, както твърдят спекулантите оптимисти, чуждестранните инвеститори трябва да изиграят своята роля в натиска за промяна както на ниво компании, така и на ниво държава. Във всеки случай даже и ако Магнитски и Браудър са нарушили закона (което Браудър отрича), адвокатът нямаше да почине в затвора. Неговите роднини твърдят, че той е бил малтретиран и не му е оказвана медицинска помощ.

Какъв е изводът? Чуждестранните инвеститори, които искат да правят бизнес в Русия въпреки сянката, хвърлена от този трагичен случай, могат да си извлекат важни поуки.

Първо, имаш шанс да победиш само в предизвикани битки. Давид срещу Голиат е изключение, както установи Браудър на своя гръб.

После, бъди сигурен, че бизнесът ти е постоянно в рамките на закона. Случаят с Браудър сочи, че чиновниците пазят архива си и може да се опълчат срещу теб десетилетие след предполагаемото престъпление. Руските закони понякога трудно успяват да следват темпото на изискванията на съвременната търговия, но те не може да бъдат игнорирани.

Освен това, докато законът придобива пълнота и полезност, съдилищата нямат последната дума в Русия. Има я Кремъл. Когато залозите в някой правен спор станат по-големи, нараства и опасността да бъдат засегнати интересите на някои влиятелни чиновници. Разбери своята ограниченост. И където е необходимо, прекратявай загубите.

„Роял Дъч шел“ направи така, когато се огъна под натиска на „Газпром“ и заедно с други чуждестранни партньори, отстъпи контрола върху газовия проект „Сахалин-2“. След като една от най-мощните компании може да не устои на вятъра, какво да кажем за другите.

И накрая, лобирай пред своето правителство да оказва натиск върху Русия да повишава върховенството на закона. САЩ правилно приеха закона „Магнитски“, който налага визови ограничения и замразяване на активите на лицата, замесени в смъртта на юриста. ЕС, който обсъжда налагането на подобни мерки, ще последва този пример със свои санкции.

Това не е намеса във вътрешните работи на Русия. Това е въпрос на защита на основните права на човека, включително правото на живот и правото на честен процес. В края на краищата Русия е ратифицирала през 1998 г. Европейската конвенция за правата на човека. В нея няма и дума за посмъртни съдебни процеси.

БТА

*По решение на Тверския районен съд в Москва делото бе отложено за 22 март – бел. ред.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.