Служебното правителство – втори ешелон на ГЕРБ, в името на Борисов и изборите

Служебното правителство, избрано от президента Плевнелиев, е от умерени конформисти, върху каквито се крепи партията ГЕРБ. Те не са активни поддръжници, не са официално членове на ГЕРБ (повечето), но са от онази маса, която подкрепя негласно управлението на калинките.

Най-напред премиерът Марин Райков. Образец за конформист, удобен на всички режими и правителства. Син на висш дипломат на комунистическия режим, започнал във Външно като детe на „наш другар”, адаптирал се успешно в правителството на Иван Костов като зам.-министър на външните работи, за кратко на същия пост и в правителството на ГЕРБ, и през останалото време – посланик и дипломат в Париж , Страсбург и Белград.
Любопитен детайл е, че привържениците на ГЕРБ, техният кумир Борисов, също и сините много обичат да говорят за произхода и роднинствата на политическите си противници – например, че Станишев е син на секретар на ЦК на БКП, Кунева е снаха на секретар на ЦК на БКП и др. Но за присламчилите се към тях синове и дъщери (като министърката Лили Попова), дума не обелват. Те са „наши”.

Няма смисъл да се рови из биографиите на всички министри от служебния кабинет. Не може да се отрекат качества или авторитет на някои от тях. Но те са компромисни фигури. Сложени там, за да ги приемат всички.
Нищо лошо няма в това – те могат да получат повече одобрение от провалилите се министри на ГЕРБ като Дянков, здравната министърка Деси, образователният Игнатов и др. И за следващите 3 месеца няма да има време да направят много гафове, за да се компрометират.

Важно е да се знае, че в служебния кабинет ще останат зам.-министрите на ГЕРБ. Тоест – селекцията на калинките и на далаверата ще остане в управлението и ще довърши неотложните комбинации и схеми на ГЕРБ.

Целият смисъл на този кабинет е да замаже провала на управлението на Борисов и да подготви почвата за добро представяне на партията на калинките на предсрочните избори.
В България се очертава с голяма вероятност гръцки вариант – избори през май, на които няма да има мнозинство никоя партия, след това нови избори през август-септември. При това положение служебното правителство на Плевнелиев ще управлява, със зам.-министрите и администрацията от ГЕРБ, повече от половин година.
За да подготви почвата за завръщането на Борисов.
Но, както се казва – животът е това, което ти се случва, докато си правиш планове.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.