Страната на горящите хора… Давай Бойко, мачкай ги пак

Обгорели останки от дрехите на 51-годишният Димитър Димитров, който се самозапали пред президентството в деня, в който там беше представено служебното правителство. Снимка: Impact Press Group

Четвърти се самозапали, този път пред президентството. Може да се каже, че вината е пряко на правителството, защото то обяви ден на национален траур в памет на изгорелия във Варна Пламен, за да се хареса на протестиращите.
Това беше отвратително лицемерен акт, защото Пламен протестираше против кмета на ГЕРБ и общинарите, продали Варна на толерираната от властта групировка ТИМ. Но прекият ефект от обявяването на ден на национален траур беше, че ще провокира нови самоубийства и самозапалвания. Така правителството институционализира самозапалването. И това няма да е последното.
Иначе причините за горящите хора са по-дълбоки и пак са резултат от работата на правителството. По-точно на провала му. Да, това е провал. Не е заговор. Нито руснаци, нито криминални банди на Алексей Петров са свалили Борисов, както внушават привържениците му и Цветанов. Борисов сам си подаде оставката, в опит да се предпази от още по-сериозен срив в подкрепата.

Народът излезе на улиците, хора започнаха да се самоубиват ритуално. А подалите оставки Борисов и Дянков вече няколко пъти се похвалиха колко много са постигнали.
При сдаването на властта в ръцете на служебната правителство Борисов пак се похвали с финансова стабилност, магистрали, метро и залата „Арена Армеец”.
В същото време западният печат бие тревога по повод събитията в България. Пише, че те са много тревожен симптом за целия ЕС за политиката на икономии и съкращения (виж например тук).
Тук правителството в оставка продължава да се хвали.
Неговата финансова стабилност приключи с тотална нестабилност в държавата и хора, които се поливат с бензин и си драскат клечката.

На този фон привържениците на Борисов се заканват как пак ще го изберат и се надяват да има ново правителство с него начело. Да продължи „успешната политика”.
Излязоха данни от БНБ, че към 8 март фискалният резерв е възлизал на 2.7 млрд. лв. В търговски банки според експерти са депозирани други 300 млн. лв. Така общите резерви на държавата в момента са около 3 млрд. лв. при заложен минимум от 4.5 млрд. лв. за края на годината. В началото на мандата на ГЕРБ резервът беше 8,4 млрд.
Още преди година в e-vestnik писахме, че правителството застрашително харчи резерва, а приходите намаляват и до края на 2012 г. ще дойде момент, в който България ще взима заеми отвън да плаща пенсии и заплати (виж тук). Стана точно това – държавата продаде облигации и държавни ценни книжа, така че реално външният дълг се увеличи с 4 милиарда лева, а фискалният резерв е намалял към момента с 5 милиарда. А лекарите повдигат въпроса защо 2,5 милиарда от Здравната каса са прехвърлени във фискалния резерв.
Истината е, че България стремително върви по стъпките на Гърция – няма пари. Трябват заеми отвън.

А спомня ли си някой как вицето Дянков каза през април 2010 г., че кризата свърши? Спомня ли си някой как премиерът Борисов обясняваше, че народът има 35 милиарда спестявания? И как броеше пръстените по ръцете на протестиращи работници?
И пак Дянков след него обясни по телевизията без да му мигне окото, че хората сега живеят по-добре, но не го разбират.
Да, хората са луди и не разбират. Затова горят. Затова излизат обезумели от бедност по улиците. Десетки хиляди, изгубили работата си, не могат да плащат кредита за жилище, дори потребителския кредит. Банката иска да им вземе жилището. Изход не се вижда от никъде, а премиерът им коментира златните пръстени.

И самохвалствата на Борисов и Дянков бяха посрещани от феновете им с възгласи „Мачкай ги Бойко!” ,„Точно така Дянков, мачкай ги!”… Е, мачкаха, мачкаха и дотук я докараха.
И сега запалянковците искат още. Мачкането да продължи.

В България политическата привързаност не е на основата на разума. Тя е на принципа на футболната запалянковщина. „Бий ги!”, „Разбий ги!” и т. н. Е, Борисов си имаше много фенове в началото. Но възгласите и заплахите в подкрепа на Бойко из форумите в интернет намаляха. Сега привържениците му по-плахо се обаждат.

Нека се запитат тези, които искаха Борисов да мачка – сега по-добре ли са? Повече пари ли имат? Повече работа ли? По-добре ли е България?
И какво очакват при този финансов фалит на държавата?
Да ни спасява ЕС?

Понеже Борисов е демагог, той внушава, че световната криза е виновна, предишните от тройната коалиция. Само не и той. И наивните му фенове вярват. И се надяват, че пак Бойко ще спечели изборите, за „да ни оправи”. Този път съвсем.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.