Защо Меркел призовава за Германия, насочена към семейството

Ройтерс

Ангела Меркел. Снимка: АП/БТА

Германският канцлер Ангела Меркел призова германските работодатели да помогнат за връщането на повече жени на работа, след като са станали майки, в страна, която трябва да увеличи работната си сила, за разлика от по-голяма част от Европа, където високата безработица оказва натиск върху политическите лидери.

Десноцентристката германска опозиция нарече вчерашната среща, посветената на семейството и организирана от консерваторите на Меркел, шумна предизборна кампания, посочвайки, че канцлерката се е събудила за проблемите на жените и семействата шест месеца преди изборите, на които ще се опита да спечели трети мандат.

„Интересите на семейството трябва да бъдат в центъра на политиката,“ посочи Меркел в реч. Тя не обяви нови мерки за повишаване на заетостта сред жените или за насърчаване на жените да работят на пълно работно време, но призова работодателите „да бъдат отворени за желанията и своите работници – мъже и жени.“

Канцлерката, която е на 58 години и е от Християндемократическия съюз, определи традиционното семейство като крайъгълен камък на обществото. Меркел обаче често е обвинявана, че не прави много, за да помогне на жените макар най-вероятно да е жената политик с най-голямо влияние в света.

Тя е подложена на икономически и политически натиск да направи живота на работещите майки по-лесен в страна, където жените, които са се върнали на работа вместо да се грижат за малките си деца, някога са определяни като „майки гарвани“.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) посочи в доклад миналия месец, че Германия трябва да премахне пречките пред жените да бъдат част от работната сила. Макар 68% от германките да имат работа, което е над средното равнище от 60 %, регистрирано в ОИСР, часовете на труд на майките и омъжените жени са значително под средното за ОИСР, се посочва в доклада.

Меркел въведе система за социалното подпомагане за отглеждане на деца през първия мандат на управлението си през 2006 година, за да се опита да вдигне понижаващото се равнище на раждаемост, което кара Германия да наема чуждестранни работници, за да компенсира липсата на квалифицирана работна ръка за една икономика, която доказа, че е устойчива.

Докато Берлин се мъчи да намери достатъчно персонал, за да попълни незаетите работни места, Испания обяви план вчера, с който да се опита да намали безработицата сред младите хора, половината от които не работят заради неотслабващата вълна от съкращения.

Някои учат немски или английски и емигрират, за да си намерят работа. Испанският премиер Мариано Рахой представи 100 мерки на стойност 3,5 милиарда евро (4,6 милиарда долара) за период от 4 години, включително данъчни облекчения за младежи на свободна практика и за компании, които наемат служители от 20 до 30 годишна възраст.

Много от мерките бяха обявени по-рано. Инициатива остани вкъщи ОИСР критикува предложението на германското правителство от 2009 година да плаща на родителите, решили да останат вкъщи, за да гледат децата си. Тази мярка целеше да намали напрежението, свързано с хиляди нови места в яслите, които държавата ще бъде затруднена да осигури от август за всички деца на възраст от една до три години, както се изисква от закона.

Критиците на мярката посочват, че тя се равнява на подкуп за имигрантите и бедните хора, за да държат децата си извън детските градини, където имат по-добър шанс да се интегрират. Мярката също така насърчава бедните майки да остават извън от пазара на труда. Дори собствената коалиция на Меркел не може да се съгласи със субсидията, която я превръща в мишена на Германска социалдемократическа партия, чиято цел е да измести Меркел през септември.

Германска социалдемократическа партия изостава в анкетите, отчасти защото Меркел си присвои лявоцентристки теми като противопоставянето на ядрената енергетика или подкрепата – макар и не много ентусиазирана – за определена със закон минимална заплата. Социалдемократите опитаха да „превземат срещата на високо равнище“, посветена на семейството, обещавайки да похарчат милиарди евро за целодневни детски градини вместо за родители, които остават вкъщи да гледат децата си, ако спечелят изборите.

Това ще бъде финансирано чрез увеличение на максималната ставка на подоходния данък. Министърът, отговарящ за семейството, възрастните хора, жените и младежта, Кристина Шрьодер посочи, че компаниите трябва да поемат известна отговорност за осигуряване на детски градини. „Не може винаги просто да разчиташ на държавата, така че ако компаниите наистина искат младите майки да се върнат на работа бързо, трябва да им направят добро предложение,“ посочи тя.

Младите родители също така трябва да имат право да работят на непълно работно време няколко години и след това да се върнат към пълен работен ден, допълни тя. Шрьодер, която е на 35 години, е първата германка родила, докато заема поста министър. Тя посочи, че също е искала да прекара време с дъщеря си и да не разчита на 24-часова детска градина. Друг член на кабинета Урсула фон дер Лайен е министър на труда и социалните грижи и същевременно е майка на 7 деца. Самата Меркел няма деца.
БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.