От полицейското насилие до новите министри на Баце

Колаж: Ивайло Ангелов

Принципно, искахме да пишем за полицейското насилие, защото 15 март е международен ден срещу полицейската бруталност и насилие.
Е, да де, ма направихме един сърч в блогА и установихме, че за последните почти четири години сме изписали толкова много по темата, че не само ни се гади, но и комай няма какво да добавим, освен факти. Дето вика един главен редактор по наш адрес – тоя води еднолична битка с полицейското насилие.

Има нещо вярно, защото полицейското насилие до такава степен, се превърна в ежедневие, че спряхме да го забелязваме. Дори, когато под предлог, че гонят и бият само провокатори, агитки и организираната престъпност, по протестите изпочупиха главите на съвсем обикновени мъже и жени и както обикновено, нямаше дори един пострадал от хвърлящите камъни, това не направи впечатление никому?
Полицейското насилие ескалира у нас до такава степен, че със сигурност у нас е в пъти повече отколкото във всички държави от ЕС.

На практика, почти няма действие или бездействие у нас, в което да няма полицейско насилие:
От проверките по пътищата с „отвори багажника или ще трябва да чакаме три часа групата за претърсване”, през уникалния принос на родния милиционер в борбата срещу наркоразпространението, изразяваща се в преджобването на ученически раници и джобове пред училищата;
Безкрайните незаконни задържания за 24 часа по ЗМВР с единствения мотив – защото можем, и се стигне до множеството размазани от бой по районните, че и не само и стигнем до отказа на всички нива в милиционерската ни държавица да допускат адвокати до задържаните. Даже и някои от съдилищата се включиха активно в полицейското насилие, карайки иначе нередовно призованите свидетели да бъдат водени принудително в съда?
От къде казвате, че се вмирисвала рибата?
Да, и ние така сме чували.
Сигурно марсианците са виновни?

Уникален принос в историята на демократичните държави е назначаването за министър на силово министерство на негов служител, като ЦеЦерон. Излишно е да обясняваме, защо в истинските държави, гражданският контрол върху силовите министерства се изразява в управляването им от външни за структурата лица. Сега, нали не се чудите, що у нас се оказа, че МВР беше управлявано от обратната страна на лицата?
Всъщност, гледайки новия министър на вътрешните работи, единственото различно нещо е промяната в пола на министъра. Отново служител на министерството, удобен на Баце и компания. Сигурни сме, че има и още някакви незначителни разлики между стария и новоназначения служебен министър, изразяващи се в броя на притежаваните апартаменти, ма сме сигурни, че това бързо ще се компенсира?
Дет се вика, пътя не е просто утъпкан, ми си е цяла магистрала.

В
тоя ред на мисли, ни се иска да споменем с добро и до девето коляно, както аватара назначен вместо президент, така и цялото служебно правителство. Няма да ги изброяваме поименно, щото не си струва усилието, ма ситуацията е бегай-мани?

Колаж: Ивайло Ангелов

Или фани единия – удари Баце? Като почнеш от агент на разузнавателно управление към МО, минеш през чужд гражданин (?) и стигнеш до поредната калинка, направила зашеметителна кариера в рамките на една година в някакви държавни службици, до степен да прескочи трупешката считаната за еталон до този момент кариера на Делян Пеевски в държавната администрация.
Бай дъ уей, да му е честита на Пеевски новата работа, като следовател в столичното следствие.
Цял ден си чукахме главата от всички страни, поради що ли му трябва държавна работа и пет лева заплата на собственика на ¾ от всички медии у нас и единственото, което ни хрумна е, че Баце и ЦеЦерон се презастраховат и искат сигурен човек там, освен бат Петьо наздравето?
Така, че хората се готвят активно за нов мандат. Не че не са на власт и сега, де.

Начи, т’ва може да се случи само у нас. По света за държавна работа на ниво министър и прочие вземат само доказани професионалисти в частния бранш.
Хора, които са направили от нищо-нещо!
Макар, че то и у нас е така, май?
От нищо – нещо (министър)?

Не знам вие, какво сте очаквали от аватара, но ние лично нищо хубаво не сме очаквали и за съжаление, той не направи нищо за да ни обори? Напротив, гледайки служебното правителство сме сигурни, че е съставяно в правителствена болница, да речем?
Та, така.

От главния прокурор също не можем да очакваме, нищо смислено, доколкото и той беше назначен с конкретна цел, а именно да брани който трябва от каквото трябва.
И той се справя, никак не лошо. За нула време установи, че няма престъпление, дето Баце на прощаване, вместо майце си, спомена Доган, че искал да го гърми. Ама не щото не го кефи, а щото искал да му седне на мястото, като главсек на МВР и то по времето, когато двамата си другаруваха активно.
Не сме се смели толкова, така от не знам колко време. Смях през сълзи обаче…
И така ще е, докато не изметем цялата политическа паплач на майната си и не почнем на ново с нови хора.
Айде със здраве и ще се видим на протеста.

П.С. Следващото голямо недоразумение при нас на село, кметицата ФандуПкова обяви, че видите ли заварили страната в руини и в каменната ера, до степен, че трябвало да правят всичко отначало. Много бихме искали да го коментираме по подходящ начин, тази и словесна конструкция, но познавайки съдебната практика у нас ще замълчим, колкото и да ни е трудно. Все пак бихме искали да отбележим, че разбираме затрудненията и с разбирането и подчинението, но те се дължат предимно на факта, че те всичките дойдоха от места на които ходеха по нужда на двора и за това сега строежът на 50 км. магистрала им се вижда като полет на космически кораб?

П.С. 2
Фърляме по едно око, от време на време, на коментарите по повод нашите писания и ни направи впечатление една странна критика наскоро. Видите ли, използвания от нас език, не бил книжовен, а уличен и прочие. Начи, както е известно Баце и компания, няма как да ни се качат на нивото, което ни принуди ние да слезем на тяхното. Още повече, че тези ни читатели, към които сме насочили писанията ще ни разберат, дори и само с междуметия да пишем, а с останалите няма как. Да не стане, като с главният редактор на е-вестник Иван Бакалов, дето БОП-а му пишат любовни писма, в които настояват да им обясни, какво точно е искал да каже в статията си и да им прати трите имена и ЕГН-та на коментиращите статиите му.

Речник на използваните чуждици и съкращения в публикацията:

*Онзи-чието-име-не-се-произнася е от Банкя
** Цецерон – известен още, като Цецо борецО, Цецо шесте апартамента и прочие вулгаризми

От БлогА на Николай Хаджигенов, един обикновен адвокат, със съкращения

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.