Бин Ладен – жив или мъртъв?

Наградата за главата му вече е 50 млн. долара

Неотдавна публикуваният видеозапис с участието на Осама бин Ладен не доказва, че основателят на Ал Кайда е все още жив. Пускането му в обращение обаче сочи, че терористичното движение има нужда да се говори за него.

Въпреки че не е ясно дали Бин Ладен е жив, американският сенат увеличи наградата за главата му на 50 млн. долара, а Ал Кайда е модел за подражание на все повече автономни движения. Снимка: Ройтерс

le_figaro.jpgОтдавна не бяхме виждали нов запис на Бин Ладен. Последната му видеопоява е от декември 2004 година. Датата на сегашната не може да бъде определена – новият запис е кратък, а в него Бин Ладен възхвалява „мъчениците от Афганистан“ без да дава някаква нова информация. Липсата на значимо съдържание няма да позволи на новите видеокадри да заглушат засилващите се напоследък слухове за смъртта на човека, който олицетворява атентатите от 11 септември 2001 година.

По същото време в САЩ отново започна да се говори за „враг номер едно“. Преди няколко дни американският сенат увеличи наградата за залавянето на Бин Ладен на 50 милиона долара, а американските разузнавателни служби с безпокойство информират, че заплахата от Ал Кайда расте.

Личността на Осама бин Ладен, мъртъв от месеци или все още жив, продължава да е в центъра на това, което Америка на Джордж Буш нарича „войната срещу тероризма“. Експертите обаче твърдят, че през последните шест години на основаното от саудитския екстремист движение се е наложило да се промени, за да оцелее.

Останките от първоначалните структури на Ал Кайда се укриват в Пакистан, в граничната зона с Афганистан. Пропагандната машина се ръководи от дясната ръка на Бин Ладен – египтянинът Айман аз Зауахири. От началото на годината от негово име са излъчени не по-малко от десетина аудио и видео послания. Последното е от миналата седмица и в него се споменаваше предстоящият щурм на пакистанската армия срещу Червената джамия в Исламабад.

Ако пакистанската армия продължи действията си и в останалата част от страната, настъплението на президента Мушараф срещу окопалите се в сърцето на столицата му джихадисти може да е опасен обрат за Ал Кайда. Бъдещето на терористичната организация се решава точно във все по-нестабилния Пакистан. А като поставя ударение върху „мъчениците“ от Афганистан, Ал Кайда се стреми да запази добри отношения с Пакистан.

Освен твърдото ядро на организацията, все повече автономни движения се позовават на нея. Те споделят джихадистката й идеология и терористичните й методи. От Магреба до Филипините, като се мине през Ирак или звена като тези, които удариха в Лондон и Глазгоу, тези движения действат, като се прикрепват към вече съществуващи конфликти (като в Ливан или в палестинските територии), без непременно да съгласуват операциите си.

Новата поява на Бин Ладен може само да допринесе за каузите им. Тя обаче не е непременно вредна за каузата на Джордж Буш, който, изправен пред растящо противопоставяне, упорства да сведе войната в Ирак до борба срещу „тези, които нападнаха Америка на 11 септември“.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.