Френският вътрешен министър: Ромите не искат да се интегрират

Ромско семейство от България пред колибата си във Франция. Снимка: Рю89

Ромите във Франция не искат да се интегрират. Това обяви френският вътрешен министър Манюел Валс в интервю, публикувано в петък във френския в. „Фигаро“ и цитирано от Франс прес.

След като през лятото на миналата година при управлението на предишния френски президент от страната бяха прогонени хиляди роми от Румъния и България, новите президент и правителство декларираха, че ще имат различен подход по проблема. През октомври миналата година при гостуването си в София френският министър по европейските въпроси Бернар Казньов пък обяви, че правителството желае „силно да се разреши въпросът за ромите, в контекста на спазване, на зачитане на правата и на много внимание по отношение на човешкото измерение на проблема“.

„По тази причина премиерът на Франция взе решение, така че да мобилизира всички френски министерства, за да даде възможност при най-добри условия да се интегрира ромското население във Франция“, каза тогава Казньов. Междувременно обаче на практика бе продължена политиката от времето на президента Саркози. А министърът на вътрешните работи обяви неотдавна, че Франция ще продължи с принудителното премахване на ромските лагери и ще оказва помощ за намиране на работа на ромите в собствените им страни.

В днешното си интервю министърът потвърждава тази позиция с добавката, че самите роми не искат да се интегрират. Той казва, че изграждането на селища с цел интегриране на ромите едва ли ще даде очаквания резултат.

„Това решение може да обхване само малка част от тях, защото, за жалост, жителите на лагерите не искат да се интегрират в нашата страна по културни причини или защото са под контрола на мрежи за просия или проституция“, казва Манюел Валс и подчертава, че възнамерява да продължи разтурването на ромските лагери.

„Днес смятаме, че около 20 000 мъже, жени и деца, повечето от Румъния и България, живеят напълно незаконно в повече от 400 лагера в нашата страна, две трети от тях са в околностите на Париж“, казва Валс пред „Фигаро“.

„Настанили се до бедни квартали, вече обхванати от кризата, те са в основата на проблеми в съжителството, придобиващи понякога тревожни форми, както показват пожарите миналата седмица“, добавя той.

През 2012 г. Франция експулсира 12 800 румънци и българи от рекордните изгонени общо 37 000 души, припомня Франс прес. Но през 2013 се очаква техният брой да намалее, след като в края на миналата година Манюел Валс премахна паричната помощ за „хуманно завръщане“ (300 евро за възрастен и 100 евро за непълнолетно дете), която те получаваха. През 2012 г. такава помощ са получили 10 600 души, в това число 2000 деца, съобщиха през декември от френската Служба за имиграция и интеграция.

„Това беше перверзна система, заклеймена и от румънските власти, и от неправителствените организации, която водеше до организиране и дори благоприятстваше инстуционализирането на широка мрежа за нелегална имиграция“, подчертава Валс пред „Фигаро“.

Още по темата: Ромите съдят министъра

Етническите роми, живеещи във Франция, обмислят легални действия срещу вътрешния министър Манюел Валс за подтикване към расова омраза, след като той обеща да продължи с оспорваната програма за разрушаване на нелегалните лагери, предаде АФП.

Заплахата дойде след коментари на Валс в интервю пред френския в. „Фигаро”, в което той твърди, че близо 20 000 ромски имигранти от България и Румъния нямат интерес да се интегрират във френското общество.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.